Eenvoudig afvallen: Psychologie is ook belangrijk

Gezond eten en voldoende bewegen. Afvallen lijkt zo simpel, maar is vaak toch heel lastig. Zelfs als je weet wat je zou moeten doen, is er vaak toch iets waardoor het niet goed lukt. De psychologische kant van afslanken is ook belangrijk voor het behalen van succes.

Je gedachten en gevoelens bepalen namelijk een groot deel van je gedrag, dus hoe pak je het psychologisch goed aan om af te vallen en om het gewicht er vervolgens langdurig af te houden.  Als je namelijk de psychologische kant van afvallen op orde hebt, kun je afslanken zonder dat je er wilskracht voor nodig hebt. 

Hoe cool is dat?


Psychologische kanten die bijdragen aan overgewicht

Het is in ieder geval handig om een paar dingen te weten over wat er psychologisch voor kan zorgen dat je überhaupt last krijgt van overgewicht. 

Voor veel mensen zorgt stress bijvoorbeeld voor overgewicht. Sommige mensen stoppen dan met eten, maar het merendeel van de mensen gaat juist meer eten door stress. Op de korte termijn zorgt stress en emotie-eten zeker voor een toename van gewicht, maar als langdurige stress zorgt voor depressieve klachten. Als je dus de interesse in plezierige activiteiten verlies, dan kan het ook op de lange termijn voor gewichtstoename zorgen (1).

De onderzoekers vinden 6 maanden een korte termijn en als je meer dan een jaar lang aankomt, dan gaat het over gewichtstoename op de langere termijn. 

Heb je al langer last van dat je alleen nog maar aankomt? Dan kan het heel belangrijk zijn om te kijken of je misschien last hebt van depressieve klachten.

Kom je juist vooral aan in periodes van stress en eet je emoties weg, maar blijft je gewicht wel hetzelfde als alles goed gaat? Dan is het belangrijk om op een andere manier met stress om te gaan. 


Gedachtegang om afslanken te bevorderen

De gedachten die je hebt over voeding bepalen ook veel van je succes. Een fout die veel mensen maken waardoor het niet lukt om af te slanken is alles of niets denken (2). Als iemand dan toch een koekje eet, dan is de hele dag verpest en eten ze alle koekjes toch maar op. 

Morgen is er toch weer een dag. 

Het is dan handiger om door te hebben dat je een koekje eet. Dan maar even te genieten van dat ene koekje en de rest van de dag wel gezond te doen. Dan heb je misschien niet 100% gezond gegeten, maar wel 90% en dat is altijd nog beter dan de hele koekjesdoos leegeten.  Ik noem dit ook wel de 80/20 regel, als je over het algemeen je best doet: 80% dan mag je echt wel 20% zondigen hoor. Daar kom je zeker geen 10 kilo van aan.

Motivatie is natuurlijk goed om gewichtsverlies te veroorzaken, hoe meer motivatie hoe beter.

Gedachten en dan met name zorgen, over voeding, gewicht en lichaamsvorm zorgen juist weer voor gewichtstoename (3). 

Het is dus belangrijk om je gedachten positief te houden en om je niet druk te maken over je gewicht en lichaamsvorm. Die druktemakerij zorgt namelijk alleen maar voor extra stress en slechte emoties, wat op de korte termijn niet helpt.  

Over negatieve gedachten gesproken. Vrouwen met PCOS die wilden afvallen waren minder succesvol als ze last hadden van angsten of verbitterde gedachten. 

Vrouwen die juist sociaal geaccepteerd willen worden en die niet veel negatief dachten waren succesvoller in afslanken (4).


Het effect van afslanken op je psychologie

Je gedachten hebben dus invloed op het afslanken en het slank blijven nadat het gelukt is, maar andersom heeft afslanken ook weer invloed op je gedachten en mentale gezondheid. 

Helaas kan overgewicht namelijk zorgen voor meer angsten en depressieve gedachten, wat het afslanken lastiger maakt (maar gelukkig niet onmogelijk). Als het je dan lukt om af te slanken zorgt dit ervoor dat je minder last hebt van angsten en depressieve klachten. Je algehele welzijn wordt beter en je voelt en bent vitaler (5). 


Hulp met de psychologische kant van afslanken

Overgewicht kan er dus helaas voor zorgen dat het psychologisch lastig is om af te slanken, maar gelukkig kun je jouw eigen gedachten beïnvloeden waardoor je moeiteloos en zonder wilskracht afslankt.

Je gedachten en emoties volgen namelijk je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe je daarin hoort te functioneren. Als je jouw overtuigingen hierover kunt veranderen, verandert dit je gedachten en emoties.

Bij Ikveranderwel krijg je niet alleen praktische hulp met afslanken. Omdat er in het programma ook aandacht is voor mentale belemmeringen krijg je vijf maanden hulp. De psychologie van afvallen is de belangrijkste reden. Daarnaast zijn er mp3's en Masterclasses die ook themagericht ingaan op de issues waar jij nu mee zit. Ik help je natuurlijk graag.

Je gaat aan de slag met technieken om je overtuigingen over eigenwaarde en het plezier en belang van gezonde voeding en beweging te veranderen. Doordat je die overtuigingen verandert, ga je automatisch meer bewegen en gezond eten.

Je vindt het niet meer “ongezellig” om alcoholvrij op een feestje te zijn. Je bent toch immers ook nuchter een gezellig mens? Of niet dan? 

Je hoeft niet het laatste taartje op te eten, omdat je dat altijd doet. Je bent toch immers geen prullenbak? Als iemand dat zonde vindt, dan eet die zelf dat laatste restje eten maar op. Maar jij niet.

Om dit te kunnen doen zonder dat je er buikpijn van krijgt, of bang bent dat mensen je dan om de een of andere reden niet meer leuk vinden, krijg je hulp. 

Hierdoor ga je in de leus van L'Oréal geloven “omdat je het waard bent”. 

Een paar stukjes uit reviews van mensen die veel hebben gehad aan het psychologische aspect van mijn hulp:

Op het mentale vlak: hoe vaker ik jou mp3 beluisterde hoe meer ik er ook in ging geloven. Je lichaam niet als vuilnisbak gebruiken. Drie eetmomenten per dag, kleine porties, dat veranderde mijn denken en doen.


Of deze:

Ik heb echt een nieuwe levensstijl aangenomen. Drie maaltijden per dag en veel bewegen. Het kost met geen enkele moeite. en het fijne is dat ik nu op momenten dat ik me iets minder voel totaal niet neig naar mijn zak chips, maar juist denk: wat zal ik eens lekker gaan koken? Ook had ik nooit verwacht dat ik er nog eens van zou balen dat ik niet naar de sportschool kon, mijn omgeving heeft er de grootste lol om.


Mindfulness leren voor gewichtsverlies

Omdat gedachten zo’n belangrijke rol spelen met afslanken krijg je naast de hulp voor je overtuigingen ook technieken die je helpen om meer mindfulness te hebben over je gedachten. Door audio-opnames krijg je hulp om je gedachten de juiste kant op te laten gaan en meer mindful te zijn.

Dit helpt om succesvol af te slanken (6) en om het gewichtsverlies op de lange termijn vast te houden. 

Afvallen heeft dus op twee manieren een samenhang met je psychologie. Aan de ene kant kun je kenmerken hebben die het makkelijker of moeilijker maken om af te slanken. Die kenmerken kun je gelukkig met technieken veranderen, zodat het voor iedereen makkelijk is om zonder wilskracht af te slanken. Door anders tegen de wereld en jezelf aan te kijken gaat het meer automatisch.

Daarnaast helpt afslanken je ook om je gewoon goed te voelen en vitaler te zijn. Wil je meer weten over de hulp die je krijgt met het programma van Ikveranderwel? Klik dan hier voor meer informatie en schrijf je in voor mijn gratis webinar.

 

Groetjes,

Bianca





(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015316300253?via%3Dihub

(2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-7599.2011.00647.x

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666313002882?via%3Dihub

(4) https://academic.oup.com/ejendo/article-abstract/183/1/1/6653758?redirectedFrom=fulltext

(5) https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0029186

(6) https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/abstract/2015/01000/mindfulness_and_weight_loss__a_systematic_review.9.aspx