Elke dag even op de weegschaal dat kan toch geen kwaad?

Elke dag even op de weegschaal staan, dat kan toch geen kwaad?  Tijdens de installatie sessie voor de virtuele maagband, vraag ik met regelmaat of men op de weegschaal staat en hoe vaak per dag. Meestal maak ik er een quiz van:

  • Wie staat er zo goed als nooit op de weegschaal, hooguit 1 keer in de maand?
  • Wie staat er één keer in de week op de weegschaal?
  • Wie staat er drie keer per week op de weegschaal?
  • Wie staat er elke dag op de weegschaal?
  • Wie staat er meerdere keren per dag op de weegschaal?

Meestal eindigt het bij deze vraag en steekt de ‘winnaar’ haar vinger op.

Een tijdje terug zat Marieke 49 jaar, moeder van twee kinderen werkzaam in een zorginstelling, in de zaal. En bij bovenstaande vraag stak zij opnieuw haar vinger op, want zij stond met regelmaat drie keer per dag op de weegschaal.

Haar man zei regelmatig: ”Ik weet precies wanneer jij je bed uit- en ingaat, want dan hoor ik de weegschaal aan en uit gaan.” Het was een gewoonte voor haar geworden en ze zag wel in waarom zij de afgelopen jaren steeds terugviel in dit gedrag en dat dit invloed had op haar jojo-effect.

Bij Marieke had dit alles te maken met controle. Na het uitleggen waarom het niet zo’n goed idee is om jezelf dagelijks te wegen, viel het kwartje en heeft ze haar man de weegschaal laten verstoppen. Deze tip werkte fantastisch voor Marieke want nu kon ze er gewoon niet meer op gaan staan. Na een paar dagen “ontwennen”, was het ook niet meer nodig voor Marieke.

Laat mij jou daarom ook uitleggen waarom het ECHT geen zin heeft en misschien wel belangrijker waarom het je zelfs kan tegenwerken.

Waarom sta je eigenlijk met regelmaat op die weegschaal? Tegenwoordig zijn heel veel mensen bezig met afvallen, een gezondere leefstijl creëren, strakker worden of gewoon op gewicht willen blijven. En dan lijkt de weegschaal de ideale uitkomst. Maar dat is lang niet altijd het geval. Ik snap het wel hoor dat je die controle op succes en de verleiding niet kunt weerstaan. Je wilt natuurlijk bevestiging dat je goed bezig bent. Toch raad ik het af.

Je gewicht verschilt per dag

Wat zijn de redenen waarom je gewicht per dag kan verschillen. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren dat je gewicht de ene dag anders is als de andere dag. Soms kan het wel zo zijn dat er per dag zo’n 2 kg verschil in zit, weeg je ineens 2 kilo zwaarder dan gisteren????

Uiteraard schrik je daarvan en geef je jezelf weer op je kop, vind je jezelf misschien wel een loser…. In ieder geval geloof ik dat je in zo’n situatie gaat twijfelen aan jezelf, de frustratie groeit en groeit net zoals het resultaat op de weegschaal. Alleen is dit niet terecht.

Want wist je dat:

  • Als je op een dag meer zout eet dan normaal, dan houdt je lichaam meteen meer vocht vast. Dat kan zo een kilo schelen op de weegschaal. In sommige gerechten zit meer zout, denk bijvoorbeeld aan: stamppot, soep, curry gerechten, zoet beleg, kaas of worst of een avondje uiteten.
  • Vlak voor je menstruatie houdt je lichaam ook vaak meer vocht vast. Ook dit kan een schommeling op de weegschaal teweeg brengen. De oorzaak daarvan is schommelingen in je hormoonspiegel waardoor je vocht kan vasthouden.
  • Je hormonale huishouden verschilt ook per dag. Zit je in de overgang of in een stressvolle situatie dan kan dit zorgen voor een ontregeling qua hormonen.
  • Slechte nachtrust kan ook voor een ontregeling zorgen, gelukkig verdwijnt dit vocht altijd vanzelf weer.
  • Zelfs een dag zware inspanning/sport kan ervoor zorgen dat de weegschaal aangeeft dat je zwaarder bent. Ik hoor je denken, hoe kan dat nou? Ik heb toch net gesport? Dat klopt ook, alleen door het intensief sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren en hier kan vocht in blijven zitten. Vaak herken je die kleine scheurtjes in de spieren aan de spierpijn die je de volgende dag hebt. Niets om je zorgen over te maken, je weet dan dat je spieren zich automatisch herstellen en sterker worden.
  • Sporten maakt extra spiermassa aan. Spiermassa weegt zwaarder dan vet, waardoor je sneller in gewicht op je weegschaal stijgt dan dat je dat ook ziet in de spiegel. Maar spiermassa verbruikt ook weer vet, dus op termijn ga je dat ook in de spiegel zien. De weegschaal laat niet zien dat je lichaam kwalitatief beter is geworden: meer spiermassa, minder vet.
  • En vergeet de stoelgang niet. Wanneer die onregelmatig is, ga je soms een paar dagen niet naar de wc. Hierdoor ben je ineens zwaarder dan de dagen ervoor.
  • Elke weegschaal is anders. Vaak hoor ik: “Die van thuis geeft veel minder aan.” Dat kan dan liggen aan de weegschaal, of aan de ondergrond (vlakke ondergrond, hard of tapijt).  

Wanneer je je hier niet bewust van bent, kan het invloed hebben op je humeur of zelfs op jouw traject om af te slanken, waardoor je de handdoek onterecht misschien wel in de ring gooit. Je merkt namelijk niet dat wat je echt bent aangekomen, door je ongezonde maaltijd of tussendoortje, echt wel mee valt.

De grootste boosdoeners van dagelijks wegen

Toch merk ik dat de weegschaal of eigenlijk die twee à drie getalletjes op de weegschaal best een belangrijk thema is bij veel mensen. Hoe iemand zich de dag voelt hangt af van het weegmoment in de ochtend. Elke ochtend en avond word je geconfronteerd met getallen die je liever niet wilt zien. Je gaat dan wellicht overdag minder eten om te corrigeren. Het effect is dat je focus weer bij het eten ligt. Eten, eten en eten. “Wat mag ik wel en wat mag ik niet?”. “Oeps toch iets ‘verkeerds gegeten’, dat zal ik dan vanavond wel weer zien op de weegschaal.” Constant die negatieve gedachten, als een vicieuze cirkel die je maar blijft herhalen.

Dé tip die ik mijn cliënten geef

  • Weeg jezelf maximaal één keer in de week (of liever helemaal niet).
  • Laat je weegschaal verstoppen of zet hem bij iemand neer en ga je daar wegen.
  • Vaste dag en tijdstip; bijvoorbeeld elke dinsdag in de ochtend nadat je naar de wc bent geweest en het liefst zonder kleding aan.
  • Meet je omvang ter hoogte van je navel, je bovenbenen en je armen. Herhaal dit na een bepaalde periode bijvoorbeeld na twee weken. Wat is nu het verschil?

Hoe jij je voelt in je kleding geeft een veel betere indruk van het resultaat dan de getallen op die weegschaal. Ik weet dat het voor jou veel belangrijker is, hoe jij je voelt in je lichaam. Dat je energieker bent, je fitter en vitaler voelt. Dat je ervaart dat je (nog) positiever in het leven staat, zelfverzekerder. En hierdoor verandert je levensstijl vanzelf met je mee naar een gezondere manier.

Groetjes,

Bianca