Goede gezondheid: Wanneer heb je die bereikt?

Een goede gezondheid hebben kan over allerlei invalshoeken van gezondheid gaan, zoals het hebben van een goede fysieke gezondheid, mentale gezondheid, sociale gezondheid en een gezonde levensstijl.


Investeren in je gezondheid

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat regelmatig bewegen belangrijk is voor je algehele gezondheid en zijn daarom lid van een sportschool, maar is dat lidmaatschap het waard? Dit is ook iets wat Britse onderzoekers wilden weten en die testten dit bij medewerkers van een groot Brits bedrijf die lid konden worden van de sportclub van het bedrijf. 

In dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die sportten in die club zich beter voelden en minder vaak ziek waren dan mensen die niet in die club sportten. Mannen hadden ook fysiek een betere gezondheid dan mannen die niet lid waren. Bij vrouwen was dit verschil er niet. 

Dus met name voor mannen kan een lidmaatschap bij een sportschool een waardevolle investering zijn (1). 


De natuur is gratis

Heb je geen ruimte om geld te investeren in je gezondheid? Dan is er goed nieuws, want Moeder Natuur biedt uiteindelijk ook wat je nodig hebt. Onderzoek laat zien dat als je wekelijks minimaal 120 minuten (2 uur) in de natuur (of een natuurlijke omgeving zoals een park) doorbrengt dit goed is voor je gezondheid en welzijn. Dit positieve effect bereikt een piek tussen de 200 en 300 minuten (2). Dus na maximaal 5 uur per week in de natuur heeft het geen voordelen meer voor je gezondheid. 

Dus doe je schoenen aan en loop of fiets naar het dichtstbijzijnde park of ga erop uit: ga naar het bos😊


Je goed voelen helpt je gezondheid

Je goed voelen en gezond zijn, zijn twee verschillende dingen, maar gelukkig is het niet zo dat je eerst gezond moet zijn voordat jij je goed voelt. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die zich goed voelen en die een duidelijk doel in hun leven hebben waar ze gelukkig van worden beter kunnen slapen dan mensen die dit niet hebben (3).

En goede slaap is een belangrijke stap voor een goede gezondheid, want als je moet bent is het lastig om je te houden aan gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Dus de eerste stap kan juist zijn dat je je best gaat doen om je goed te voelen, doordat je bijdraagt aan een groter geheel. 


Je sociale gezondheid

Wat veel mensen vergeten als het gaat om het hebben van een goede gezondheid is je sociale gezondheid. Want wat betekent het voor je leven als je helemaal kerngezond bent, maar je hebt geen vrienden? Natuurlijk ben je gezond voor jezelf, maar die gezondheid is vooral een middel om energie te hebben om iets met andere mensen te kunnen ondernemen.

Veel mensen willen bijvoorbeeld fysiek en mentaal gezond zijn, zodat ze met hun (klein)kinderen kunnen spelen. Zodat je een leuke dag in de natuur kunt hebben met je vrienden, zodat je een terrasje kunt pakken zonder dat je je schuldig voelt.

Als jij je kunt focussen op dankbaarheid en aardig zijn voor mensen in je omgeving, versterkt dit de sociale banden die je hebt (4) en dat is weer goed voor je sociale gezondheid. 


Voeding en een goede gezondheid

Wanneer je met je vrienden ergens gaat eten kan je keuze ook veel invloed hebben op je gezondheid. Daarbij is gezond ouder worden ook iets wat lastig kan worden, doordat je leeftijd invloed heeft op je voedingskeuzes. Meestal gaan mensen naarmate ze ouder worden, namelijk minder eten en hierdoor krijgen ze minder calcium, ijzer, zink, B Vitaminen en vitamine E binnen. Je kunt dus te veel eten als je jonger bent, maar weer te weinig eten als je ouder bent (5). 

Helemaal niet handig voor je gezondheid. 

Let er daarom altijd op dat als je eet dat dit voeding is met veel vezels, mineralen en vitaminen.

Bestel bijvoorbeeld eens een lekkere salade op het terras in plaats van een tosti of een patatje met. 

En als je wat ouder bent, neem niet niets, maar neem iets met calcium, ijzer en zink, zoals een lekker stukje vlees of een uitsmijter. Je kunt namelijk ook ziek worden van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. 


Een goede screening

Zelfs als je alles goed aanpakt, kun je nog steeds pech hebben, maar gelukkig leven we in moderne tijden en kun je veel doen om je gezondheid in de gaten te houden.

Doe daarom mee met de bevolkingsonderzoeken tegen kanker. Op die manier kun je je een hoop leed besparen en kun je in een vroeg stadium problemen opsporen. 

En daarbij is het ook altijd fijn om te horen dat er niets aan de hand is.

Heb je een klacht? Schroom niet om naar je huisarts te gaan. Die is er immers om je te helpen. Het is beter om te vaak naar je huisarts te gaan dan te weinig.


Een goede gezondheid ligt in je eigen hand

Werken aan een fijn leven met doelen waardoor je het gevoel hebt dat je bijdraagt, is een van de eerste stappen die je kunt zetten voor een goede gezondheid.

Breng tijd door met familie en vrienden. Doe dit in de natuur en je hebt een echte win-winsituatie. 

Gezond eten is belangrijker dan weinig eten. Vooral als je ouder bent kun je door veranderingen in je stofwisseling minder trek krijgen in eten. Op zich niets mis mee, maar houdt wel in de gaten dat je voldoende mineralen en vitaminen in je opneemt, zodat je geen problemen krijgt door tekorten. 

Bewegen is ook goed voor je gezondheid. Het is fijn om een goede connectie met je lichaam te voelen en bewegen is de manier om dit voor elkaar te krijgen. Dit kan je in de sportschool doen, of door gewoon te wandelen en op YouTube en Pinterest staan ook veel oefeningen die je kunt doen. 

Heb je een klacht? Ga dan naar je huisarts. Vaak is het makkelijker om iets aan een probleem te doen als het nog klein is. 

Heb jij hulp nodig voor het bereiken van een goede gezondheid? Het programma van Ikveranderwel helpt je om een gezonde levensstijl aan te nemen en je krijgt ook mentale hulp om belemmeringen op te lossen. Dit kan je helpen om niet alleen fysiek gezonder te zijn, maar ook om meer te genieten van het leven.

Meer weten? Klik hier.


Groetjes,

Bianca







(1) https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2044-8325.1996.tb00604.x

(2) https://www.nature.com/articles/s41598%20019%2044097%203

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022399907004515

(4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2015.1037860

(5) https://europepmc.org/article/med/11426286