Eetpatroon: inzicht in je eetpatroon inzicht in jezelf
Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven. Voeding zorgt immers voor de bouwstenen van ons lichaam. Als je dan niet zo tevreden bent met je lichaam en je wilt afslanken kan het handig zijn om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. Dit biedt je het inzicht in wat je nu eigenlijk eet, wanneer en zelfs waarom.
Wat is een normaal eetpatroon
Er zijn allerlei eetpatronen mogelijk, maar over het algemeen geldt voor de meeste Nederlanders dat ze het volgende eetpatroon hebben:
- Ontbijt
- Tussendoortje
- Lunch
- Tussendoortje
- Avondeten
- Avondsnack
Als je op deze momenten gezond eet en let op je calorieën is de kans groot dat je een normaal gezond lichaamsgewicht hebt.
Helaas kan je ook afwijken van dit eetpatroon en dit kan allerlei redenen hebben.
Wat is jouw eetpatroon
Om je eetpatroon te veranderen is het belangrijk om eerst goed in kaart te brengen wat je eetpatroon eigenlijk is. Daarom kan je beginnen met het bijhouden van een eetdagboek.
Dit dagboek kan je al ontzettend veel inzicht geven in jouw persoonlijke eetpatroon. Als je merkt dat dit afwijkt van het “normale eetpatroon”, dan kan je eerst proberen om je daar op de eerste plaats aan te houden.
Heb je al een normaal eetpatroon? Dan kan het ook handig zijn om eens te kijken naar wat je dan eet om te zien of dat misschien toch iets gezonder kan.
Het aanbevolen eetpatroon door ikveranderwel
Bij ikveranderwel geven we mensen hulp en begeleiding voor afslanken. Daarom bevelen wij aan om ontbijt, lunch en diner te eten en verder niets. Drie maaltijden per dag, terug naar het gezonde van vroeger. Meer hierover lees je in mijn eerdere blog.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die een maagverkleining hebben gehad vaak toch weer aankomen doordat ze wel tussendoortjes eten[1]. Ontzettend jammer en het is een duidelijk signaal dat zelfs als je fysiek ingrijpt in je lichaam het nemen van een tussendoortje het bereiken van je afslank doelen lastiger kan maken.
Daarbij wordt je door deze maximaal 3 eetmomenten per dag gedwongen om bewust gezond te eten, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt in je opneemt. We hebben bijvoorbeeld geen limiet aan het aantal calorieën die je tijdens de maaltijd mag eten, als je maar bewust eet.
Triggers voor het doorbreken van een gezond eetpatroon
Als je wilt afslanken weet je waarschijnlijk wel wat ervoor nodig is om op een gezonde manier af te slanken, maar waarom lukt het je dan niet om gewoon gezond te eten en om niet meer dan 5 of 6 keer per dag te eten?
Er zijn allerlei triggers en overtuigingen die dit kunnen veroorzaken. Dit kan voor iedereen verschillend zijn, maar bij ikveranderwel merken we wel een paar overeenkomsten in overtuigingen en triggers die mensen niet verder helpen om af te slanken, zoals:
- Gezond eten is te duur
- Ik heb geen tijd om te bewegen
- Verveling
We gaan even iets dieper in op deze triggers en overtuigingen.
Gezond eten is te duur
Als je gezond eten te duur vindt, vraag je dan eens af waarom je dat vindt. Kun je verder wel dure kleding betalen of andere zaken? We merken vaak dat als gezond eten te duur is, dit vaak tegenover “ik ben gezond eten niet waard” staat. Daar is natuurlijk niets van waar.
Jij moet je hele leven met hetzelfde lichaam doen. Je lichaam verzorgen met gezonde voeding is die extra investering dubbel en dwars waard. Waarschijnlijk verdien je de investering in jezelf ook nog terug omdat je minder vaak ziek zult zijn en tot aan je pensioen kunt werken zonder door gezondheidsklachten arbeidsongeschikt te raken.
Ik heb geen tijd
Een andere klacht die we vaak tegenkomen is dat mensen geen tijd hebben om te bewegen of om gezond eten klaar te maken. Dit is vaak tegenover de overtuiging “anderen gaan voor” te zetten. Je gaat bijvoorbeeld wel ’s avonds naar vriendinnen. In het weekend ga je op familiebezoek. Je bent druk met het helpen van je kinderen met hun hobby of school.
Plan daarom eens tijd in voor jezelf. Ook in het weekend. Je kunt die tijd gebruiken om eens lekker een flinke wandeling door de natuur te maken of je kunt gezonde maaltijden voor de rest van de week alvast klaarmaken, zodat je door de weeks nauwelijks tijd kwijt bent aan het opwarmen van al die gezonde voeding die je al klaar hebt staan.
Verveling
Verveling is vaak ook een bron van onbewust snaaigedrag. Als je een emotionele eter bent kan je ook last hebben van eten door verveling, maar dit is wel weer anders dan eten door angst of eten om depressieve gevoelens weg te nemen[2]. De kans dat je gaat eten door verveling wordt ook groter als je een lager werkgeheugen hebt dan gemiddeld.
Dit betekent niet dat je dom bent, dit betekent dat je wat vaker een hulpmiddel, zoals een soort to-do-lijstje of spiekbriefje nodig hebt om iets te berekenen bijvoorbeeld. Je vindt het dan bijvoorbeeld handiger om een boodschappenlijstje bij je te hebben dan uit je hoofd boodschappen te doen.
Om iets tegen eten uit verveling te doen kan je bepalen dat als je je verveelt en je krijgt zin om te eten, dat je in plaats daarvan juist even gaat hoelahoepen of een wandelingetje maakt.
Tips om je eetpatroon definitief te veranderen
Nu je weet wat een handig eetpatroon is en wat triggers kunnen zijn om je er niet aan te houden, krijg je ook een paar praktische tips om jouw eetpatroon definitief te veranderen.
Tip 1: Herwaardeer jezelf
Het herwaarderen van jezelf klinkt misschien makkelijk dan gezegd. Het is toch iets meer dan alleen de L’Oréal reclame geloven “omdat je het waard bent”. Jezelf herwaarderen kan op allerlei manieren.
Zo kan je bijvoorbeeld een top 10 maken van zaken die je belangrijk vindt. Dit kan een interessant moment zijn, want waar zet jij jezelf op die lijst? En sta je er überhaupt wel op?
Dan kan je jezelf eens op die 1e plaats zetten.
Wat ook handig is, is dat als je niet goed voor jezelf zorgt het lastig is om voor andere mensen te zorgen. Vooral op de langere termijn. Je hebt de energie niet, je hebt de gezondheid niet.
Door jezelf op de eerste plaats te zetten zet je juist die anderen ook op een betere plaats.
Tip 2: Plan me-time in
Een goede actie om aan jezelf te bevestigen dat je op de eerste plaats staat is door me-time in te plannen. Dit is bijvoorbeeld een uurtje waarin je mag doen waar je zin in hebt.
Wat dat dan ook is. Het liefst iets waardoor je blijer wordt. Dit kan je helpen om meer positieve emoties te ervaren en daardoor minder emotioneel te eten.
Tip 3: Vind een leuke hobby die je altijd kan oppakken
In dat moment van me-time kan je een hobby vinden die je altijd kan oppakken. Op die manier verveel je je minder snel en kan je je eenvoudiger aan een gezond eetpatroon houden.
Vind je het lastig om deze tips uit te voeren? Met het hulpprogramma van ikveranderwel gaan we niet alleen in op de fysieke kant van afslanken, maar krijg je ook hulp met de mentale kant van afslanken.
Groetjes,
Bianca.
[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s11695-008-9704-7
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666319306075