Mentaal vitaal: Voor lichaam en geest
Mentaal vitaal zijn is iets wat iedereen eigenlijk wel wil bereiken. Het gaat om hoe veerkrachtig je mentaal bent. Dus in hoeverre je goed kunt omgaan met stress, plotselinge veranderingen in je leven en of je weer kunt herstellen van een negatieve gedachte of emotie.
Het gaat dus om stressmanagement, zelfbewustzijn om je emotionele welzijn te verbeteren. Het helpt vaak al om een positieve levenshouding te hebben om mentaal vitaal te zijn.
Als je mentaal vitaal bent betekent dit niet dat je nergens last van hebt. Het betekent wel dat je goed kunt omgaan met problemen die je hebt, ongeacht of dit mentale problemen zijn, fysieke problemen of problemen op andere vlakken in je leven.
Je gezondheid en mentale vitaliteit
Mentale vitaliteit is niet alleen belangrijk voor je geestelijke gezondheid. Het is ook goed voor je fysieke gezondheid. Onderzoek bij meer dan 1000 mensen laat zien dat hoe mentaal vitaler je bent, hoe lager de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (1).
Onderzoek laat ook zien dat als je mentale vitaliteit wat laag is, het voor je gevoel kan lijken alsof lichaamsbeweging meer energie kost dan dat het daadwerkelijk kost. Voel jij je mentaal goed? Dan is het voor jou ook eenvoudiger om te bewegen, omdat je een betere inschatting kunt maken van hoeveel energie bewegen nu eigenlijk kost (2).
Dit is ook waarom er een samenhang kan zijn tussen het hebben van overgewicht en het hebben van een lagere mentale vitaliteit.
Heb je bijvoorbeeld mentale problemen? Dan is de kans ook groter dat je last hebt van overgewicht (3).
Het is echter niet zo dat mensen met overgewicht per se minder welzijn ervaren dan mensen met een normaal gewicht. Het is vaak vooral zo dat mensen met overgewicht ook andere fysieke problemen hebben.
Het ligt dus niet altijd aan emotie-eten.
Bij vrouwen is er ook geen samenhang tussen zelfvertrouwen en het BMI. Ook slankere vrouwen kunnen last hebben van een lager zelfvertrouwen.
Bij mannen was er echter wel een samenhang tussen zelfvertrouwen en BMI. Hoe hoger het gewicht, hoe lager het zelfvertrouwen (4).
Mentale vitaliteit heeft dus invloed op je gezondheid en andersom heeft je gezondheid ook invloed op je mentale vitaliteit.
Mentaal vitaler worden
Dit biedt gelijk ingangen om je mentale vitaliteit te verbeteren.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je mentale vitaliteit te verbeteren. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat supplementeren met vitamine C je kan helpen. In een onderzoek waaraan meer dan 200 mensen van tussen de 20 en 39 jaar meededen, kwam naar voren dat 1000 mg vitamine C per dag - vier weken lang - hielp om beter gefocust te zijn op het werk en om minder last te hebben van vermoeidheid. Volgens de onderzoekers had het een klein effect op het verbeteren van de mentale vitaliteit (5).
Daarnaast helpt afslanken om je gevoel van kwaliteit van leven te verbeteren en om je mentaal vitaal te voelen. Het maakt niet uit op welke manier je slanker wordt, maar als je stappen zet om af te slanken kan dit ook al veel voor je doen (6).
Een dagelijkse wandeling in de natuur, of in een natuurlijke omgeving zoals een park, kan ook al veel doen om je mentale vitaliteit op peil te houden (7). Dit is een echte win-winactiviteit, want het is ook nog eens goed voor je fysieke lichaam en kan helpen om net even wat meer calorieën te verbranden als je bezig bent met afslanken.
Ook kun je kijken naar spiritualiteit om je mentale vitaliteit te verbeteren. In een onderzoek naar wat oudere mensen kwam naar voren dat als ze af en toe naar een religieuze dienst gingen hun mentale vitaliteit verbeterde en ze hadden minder last van eenzaamheid (8).
Voor mentale vitaliteit is zelfbewustzijn ook belangrijk. Je kunt namelijk pas iets doen aan je dipje als je doorhebt dat je depressieve gedachten hebt en negatieve gevoelens hebt.
Daarom wordt er ook gekeken naar mindfulness en cognitieve gedragstherapie voor het verbeteren van mentale vitaliteit. In een onderzoek bij vrouwelijke studenten die last hadden van stress en burn-out symptomen kwam naar voren dat een training in mindfulness ze hiel om meer te geloven in hun eigen kunnen en om hun burn-out klachten te verminderen (9). Tekenen dat ze mentaal vitaler waren geworden.
Kennis van mindfulness helpt je om je bewuster te zijn van je gedachten en emoties en om daar sneller wat aan te kunnen doen. Het helpt je bijvoorbeeld om negatieve gedachten los te laten en om niet te blijven zwelgen in een negatieve emotie. Je gaat dan niet helemaal op in die emotie, omdat je doorhebt dat je de emotie hebt en technieken kent om te kalmeren en om je ten minste weer neutraal te voelen.
Mentaal vitaal met hulp
Je mentale vitaliteit verbeteren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zoals te zien kun je al veel bereiken met gezonde voeding en wandelen in de natuur. Echter, er kunnen allerlei omstandigheden in je leven zijn en onbewuste gedachten waardoor dit lastig voor je is.
Gelukkig kun je hulp krijgen om mentaal en fysiek vitaler te worden. Ikveranderwel heeft bijvoorbeeld een programma dat je helpt om een gezonde band met je lichaam op te bouwen waardoor je mentaal ook vitaler wordt.
In het programma is er aandacht voor lichaamsbeweging, gezond eten en de mentale kant van gezondheid. Met mindfulness technieken en andere therapeutische technieken krijg je hulp om voor jezelf te kiezen, mentale belemmeringen voor gezond leven te doorbreken en om je goed in je vel te voelen.
Het programma duurt vijf maanden lang en helpt je om door je mentale vitaliteit te verbeteren ook goed in je fel te zitten. Het programma is met name gericht op afslanken, maar de manier waarop je dit bereikt zorgt ervoor dat je je ook mentaal beter voelt.
Het programma is ook geschikt voor mensen die op gewicht willen blijven of die slechts een paar kilo willen afslanken of die zich gewoon beter willen voelen.
Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.
(1) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08870440802108926
(2) https://www.hindawi.com/journals/jobe/2010/207451/
(3) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2000.17
(4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/j.1550-8528.1995.tb00120.x
(5) https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02656-3
(6) https://link.springer.com/article/10.1023/A:1008835602894
(7) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/eco.2009.0043
(8) https://link.springer.com/article/10.1007/s10943-018-0708-x
(9) https://mjms.mums.ac.ir/article_18119_en.html