Mindset veranderen om afslanken makkelijker te maken

Een goede mindset is de eerste stap naar afslanken. Doen wat nodig is om af te slanken kan namelijk lastig zijn en als je dan last hebt van veel negatieve gedachten over wat je moet doen of hoe ver weg je einddoel nog is, is dat ontzettend lastig. Beginnen met afslanken kan dus ook zijn beginnen met het veranderen van je mindset. Je mindset veranderen kan op meerdere manieren.


Voordelen van het veranderen van je mindset

Onderzoek laat zien dat je mindset invloed heeft op wat je moet doen om af te slanken. Het veranderen van je mindset zou bijvoorbeeld helpen met het plannen van je maaltijden en met het bepalen van hoeveel je eet tijdens bijvoorbeeld je lunch.

In het onderzoek moesten deelnemers zich focussen op de gezondheidsvoordelen van bepaalde voeding, het plezier dat die voeding hun gaf en de intentie hebben om een voldaan gevoel te hebben tot het diner (1).

Dit helpt natuurlijk heel erg als je je wilt houden aan het drie maaltijden per dag principe wat helpt om slanker te zijn. Daarbij helpt een goede mindset je ook om het gewichtsverlies vast te houden (2), zodat je minder last hebt van een jojo-effect.


Waarom wil je afslanken?

Een van de dingen die je kunt doen om een gezonde mindset te hebben is je bewust te zijn van waarom je slanker wilt zijn. Is het echt alleen maar om dat mooie jurkje in je kast aan te kunnen doen of schuilt er toch iets meer achter?

Hoe meer redenen je hebt hoe beter, dus pak een A4 en schrijf die eens helemaal vol met waarom je slanker wilt zijn. Die kun je dan altijd gebruiken als je weer even inspiratie nodig hebt.


Omdenken

Het waarom bepalen is één manier om je mindset over afslanken een beetje een reset te geven, maar gewoontes en al helemaal gedachten zijn soms lastig te veranderen. Ze komen opeens op in je hoofd en dan moet je er maar mee zien te dealen.

Een manier waarop veel mensen reageren bij een nare gedachte is gelijk een negatieve emotie krijgen en die dan proberen weg te eten, maar dat is nu juist iets wat je niet meer wilt doen.

In eerste instantie is het belangrijk om je te beseffen dat een gedachte maar een gedachte is. Hij is niet waar en je hoef je er niets van aan te trekken.

In de tweede instantie kun je de gedachte ook omdenken, dit kan het emotionele effect van de gedachte ook dempen of zelfs helemaal omdraaien.

Bijvoorbeeld:

  • Gedachte: ik kan het niet.
  • Omdenkgedachte: ik kan het leren. 


  • Gedachte: wat ben ik toch dik.
  • Omdenkgedachte: mijn lichaam is functioneel en mooi. 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Met het programma van Ikveranderwel krijg je hulp om jouw gedachten om te denken.


De dag beginnen met affirmaties

Een andere manier om je mindset te veranderen is door je dag te beginnen met liefdevolle en aanmoedigende affirmaties. Op die manier voorkom je dat je de dag slecht begint en een goed begin is altijd handig.

Je kunt bijvoorbeeld positieve affirmaties op een briefje schrijven en die aan je spiegel ophangen. Dan kun je de dag beginnen door in een soort power pose voor de spiegel te gaan staan en deze affirmaties hardop te herhalen. Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

  • Ik zorg goed voor mijn lichaam.
  • Mijn lichaam is er om mij te steunen.
  • Ik houd van gezond eten.
  • Ik houd van beweging.
  • Ik maak gezonde keuzes.

Dit zijn slechts voorbeelden. In het programma van Ikveranderwel kun je specifieke affirmaties krijgen die je helpen om je mindset te veranderen, zodat afslanken voor jou een eitje wordt.

Alcoholconsumptie is bijvoorbeeld vaak een probleem waardoor je kunt aankomen. Onderzoek laat zien dat zelf-affirmaties in combinatie met gepland gedrag (zoals het plannen van maaltijden) helpt om bijvoorbeeld de hoeveelheid alcohol die je drinkt te verminderen (3). Dit kan je dus helpen om je gedrag gezonder te maken, waardoor afslanken eenvoudiger wordt.


De dag eindigen met dankbaarheid

Nog een manier die helpt om je mindset te veranderen is je dag te eindigen met dankbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de dag opschrijven voor welke tien dingen je die dag dankbaar was.

Dit helpt je om je gedurende de dag meer te focussen op wat goed gaat in je leven in plaats van wat er allemaal misgaat. Doordat je je minder irriteert merk je dan al snel dat je meer energie hebt en dan is het alleen maar fijn als je af en toe een extra wandeling wilt maken.

Een paar voorbeelden zijn:

  • Dankbaar voor mijn gezonde eten vandaag.
  • Dankbaar voor het vogeltje in mijn tuin.
  • Dankbaar voor de koffie op mijn werk.
  • Dankbaar voor mijn familie/vrienden/collega’s.
  • Dankbaar voor mijn lichaam en wat het allemaal kan.

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van wat jou die dag opvalt of waar je blij van wordt kan het natuurlijk helemaal anders uitpakken.

Onderzoek laat ook zien dat dankbaar zijn voor je lichaam je lichaamsbeeld verbetert, ongedacht welk geslacht of welke BMI je hebt (4). Daarnaast helpt dankbaarheid ook om gezonder te eten. Dit komt vooral doordat je minder last hebt van negatieve emoties, doordat je je meer focust op waar je dankbaar voor bent (5).


Mindset blokkades wegwerken voor verandering

Je mindset veranderen kan op meerdere manieren en door al die manieren met elkaar te combineren. Toch kun je merken dat ondanks deze oefeningen het soms lastig is om met je nieuwe mindset goed bezig te zijn voor het afslanken.

In dat geval kun je last hebben van een onbewuste blokkade. De persoonlijke hulp die je krijgt met het programma van Ikveranderwel helpt je om te achterhalen waar die blokkade vandaan komt en om de blokkade weg te nemen.

Dit kan met gesprekken en als je het goed vindt kan er zelfs hypnotherapie gebruikt worden, maar alleen als jij dat wilt. Een goed gesprek kan ook al veel inzichten geven in jezelf en in onbewuste overtuigingen die je hebt waardoor je het lastig vindt om te bewegen of om minder te eten.

Wil je meer weten over het programma van Ikveranderwel? Klik hier voor meer informatie.

Of neem vrijblijvend contact met me op.

Groetjes,

Bianca




1. https://www.nature.com/articles/s41366-019-0400-6

2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7599.2011.00647.x

3. https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bjhp.12277

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144517302991

5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103117308569