Hulp bij afvallen: mentale en praktische coaching

Hulp bij afvallen betekent voor veel mensen hulp van een diëtist, een personal trainer of iets dergelijks. Maar hoe goed helpt dat nou op de lange termijn? Die hulp bij afvallen kan vaak zorgen voor een jojo-effect, omdat de hulp weer ophoudt wanneer het doel behaald is.

Mentale hulp bij afvallen

Afvallen betekent voor veel mensen dat ze een grote verandering in het leven moeten doorvoeren. De eetgewoonten en beweeggewoonten moeten aangepast worden, naast alle andere zaken die in het leven spelen.

Dit kan soms een zware opgave zijn die extra stress in het leven brengt.

Daarbij hebben mensen die vatbaarder zijn voor mentale problemen, zoals angsten en depressies, ook vaker overgewicht dan mensen die hier minder last van hebben[1]. Dus mentale hulp is sowieso wel handig dan.

Hoe je omgaat met het behalen van je doelen heeft ook impact op je BMI. Mensen met een gezond BMI laten zich bijvoorbeeld minder snel afleiden dan mensen met ondergewicht of overgewicht[2].

Daarnaast blijkt ook dat vrouwen met een gezond gewicht en met overgewicht andere voedingskeuzes maken wanneer ze geconfronteerd worden met dagelijkse problemen. Vrouwen met een normaal gewicht gaan dan meer zoetigheid snaaien, terwijl vrouwen met overgewicht meer zoet, zout en vette voeding eten[3]. Beide keuzes zijn niet gezond, maar je ziet wel dat vrouwen met overgewicht meer variatie in ongezonde voeding hebben dan vrouwen met een gezond gewicht.

De mentale hulp met afvallen helpt je daarom ook om met afleiding in je leven om te gaan, waardoor je doelgericht gedrag kunt behouden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je leert op een andere manier met stress om te gaan dan door te gaan eten.

Daarbij gaan we ook in op triggers van voeding en hoe je daarmee om kunt gaan. Verveling is bijvoorbeeld ook een emotie die voor veel mensen een trigger is om te gaan snaaien.

Omgaan met je lichaam

Wanneer je hulp wilt bij afvallen heb je waarschijnlijk ook de neiging om regelmatig je lichaam te controleren. Voor mannen en vrouwen heeft het doen van dit soort checks een samenhang met schaamte voor het lichaam en zelfs schuldgevoel over het lichaam[4].

Dit zijn natuurlijk geen leuke emoties om over je zelf te hebben. Wetenschappers geven aan dat om dit aan te pakken het belangrijk is om vriendelijker over je eigen lichaam te denken en om minder vaak je lichaam te controleren.

Bij ikveranderwel gaan we ook aan de slag met gevoelens van schuld en schaamte over je lichaam, zodat je juist je lichaam waardeert en het als iets liefs wilt verzorgen.

Omgaan met emoties

Goed kunnen omgaan met emoties is een belangrijke factor voor het vasthouden van een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die na het afslanken weer aankomen er vaker moeite hebben om hun emoties te reguleren.

Het verwijt dat emoties roet in het eten gooide is vooral gekoppeld aan jongere vrouwen, mensen die last hebben van binge eating (eetbuien), het idee hebben dat het vasthouden van het gewicht niet goed gaat, het hebben van een streng dieet tijdens het afslanken en het niet hebben van een strategie om het gewenste gewicht vast te houden.

Emotie en gewichtstoename is dus van alle tijden en juist daarom is het zo belangrijk om op een gezonde manier af te slanken en onderwijl te leren om te gaan met emoties, zodat het vasthouden van het gewenste gewicht ook beter gaat. Alleen technieken leren om af te slanken en het gewenste gewicht vast te houden is dan niet altijd voldoende[5].

Bij ikveranderwel gaan we onderzoeken wat nu voor de emoties zorgt die je onzeker maken, wat ervoor zorgt dat je niet kunt doen wat nodig is om goed voor je lichaam te zorgen en krijg je handvatten om daar juist wel goed mee om te gaan. Dit helpt je om je krachtiger en zelfverzekerder te voelen.

Bij ikveranderwel krijg je een mp3 (audiofragment) die je kunt beluisteren om de emotionele effecten van het programma te versterken.

Mindful eten

Een van de manieren waardoor je emotioneel beter om kunt gaan met voeding is door mindfulness tijdens het eten toe te passen. Dit wordt ook aanbevolen in het programma van ikveranderwel.

Dit betekent dat je eet zonder afleiding van bijvoorbeeld de televisie. Alleen een leuk keukentafelgesprek mag je afleiden 😊.

Mindfulness toepassen tijdens het eten bevordert namelijk bewustzijn over wat je eigenlijk eet en dat helpt weer om gezondere keuzes te maken. Het helpt zelfs om minder te eten als je opeens opmerkt dat je vaak wel drie keer opschept.

Uit een meta-analyse (een soort samenvattend onderzoek van andere onderzoeken) blijkt ook dat een interventie met mindfulness helpt om gewicht te verliezen[6].

Praktische hulp bij afvallen

Mindfulness toepassen bij het eten is een soort mix van mentale en praktische hulp voor afvallen, maar daarnaast kan je natuurlijk veel praktischere zaken krijgen dan “wees je bewust van wat je eet”.

Voor praktische hulp bij afvallen is het handig wanneer je praktische tips krijgt over voeding en beweging. Bij ikveranderwel krijg je een aantal praktische tips voor hoe je met voeding om kunt gaan.

Zoals het drinken van een groot glas water wanneer je op staat en voor elke maaltijd. Daarbij krijg je van ons ook het advies om drie keer per dag te eten, niet meer en niet minder. Door hulp met de mentale kant van het afvallen is dit veel eenvoudiger voor onze deelnemers dan je in eerste instantie zou denken.

Daarbij mag je eten wat je wilt, je zult alleen merken dat door de mentale hulp bij het afvallen je hele andere dingen wilt eten dan eerst.

Daarnaast adviseren we je ook om maar één keer per week jezelf te wegen, zodat je niet te geobsedeerd bezig bent met je gewicht. Het moet wel leuk blijven en je lichaam is meer dan alleen de kilo’s die het weegt.

Het is ook belangrijk om te bewegen. Hoe je dat doet hangt af van je eigen voorkeuren. Het is natuurlijk wel handig als je de bewegingsvorm leuk vindt. Je wordt aangemoedigd om te beginnen op een niveau dat bij je past. Dit kan met wandelen, fietsen, zwemmen of gewoon totaal wat anders.

Intensieve begeleiding voor afslanken

Bij het programma van ikveranderwel krijg je vijf maanden intensieve begeleiding bij het afvallen. Je hoeft dus niet alles zelfstandig te doen en krijgt bijna een half jaar hulp om de knop om te zetten om als vanzelfsprekend een gezonde levensstijl te hebben.

Meer weten? Neem contact met me op of bekijk het online programma.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1214530

[2] https://archpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13690-021-00524-4

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144516305186

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144516305186

[5] https://link.springer.com/article/10.1007/s40519-018-0487-0

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12623