Je mentale gezondheid verbeteren

Je zou kunnen zeggen dat je mentale gezondheid verbeteren niet veel doet voor het verbeteren van je fysieke gezondheid, maar niets is minder waar. Je lichaam en geest staan met elkaar in verbinding en zoals je lichaam je geest kan beïnvloeden, beïnvloedt je geest ook je lichaam (1). Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als je mentaal gezond bent, je later in je leven fysiek ook gezonder bent. Daarnaast helpt fysieke activiteit ook om mentaal gezonder te zijn. Hoe cool is dat? 

Daarnaast kan een slechte mentale gezondheid er ook voor zorgen dat je na gewichtsverlies weer aankomt. Je zelfbeeld, zelfvertrouwen, stemmingswisselingen en familiefactoren dragen dan bij aan het aankomen. In dit geval zit dat dan allemaal niet goed (2). Daarom kan het zeker handig zijn om je mentale gezondheid te verbeteren, maar hoe doe je dat nu? 

Een van de duidelijkste zaken die je kon doen volgens het onderzoek is dus fysiek bezig zijn om mentaal gezonder te zijn. Voel je je vaak down, niet zo happy en merk je dat je eigenlijk ook niet veel beweegt? Dan kan dagelijks een wandeling maken, want dat is ook beweging, al veel doen om je mentaal gezonder te laten voelen. 


Wandelen voor je mentale gezondheid

Wandelen heeft bijvoorbeeld effect op depressie, angst, psychologische stress, je subjectieve gevoel van welzijn, sociale isolatie en eenzaamheid. Al die negatieve gevoelens worden minder door wandelen . 

Het is bekend dat wandelen in de natuur, of op het platteland, goed is voor je mentale gezondheid. Maar dat betekent niet dat wandelen in de stad dan geen effect heeft, want dat heeft het zeker wel. Dus ook als je alleen maar gewoon door de stad kunt wandelen kan dat goed voor je zijn (4).

Er zijn vaak ook wandelgroepjes te vinden in je regio. Daar kun je je bij aansluiten. Dat helpt in ieder geval al om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Daarnaast heeft wandelen ook veel effect op je fysieke gezondheid, het verlaagt namelijk je bloeddruk, verlaagt je hartslag in rust (signaal van betere conditie), vermindert het vet in je lichaam, verlaagt je gewicht, vermindert je cholesterol en het verbetert het functioneren van je lichaam (5).


Zelfbeeld verbeteren

Een probleem dat je kunt hebben als je overgewicht hebt is dat je jouw lichaam lelijk vindt en misschien nog een paar andere negatieve meningen hebt over je lichaam. Het is dan belangrijk om ook voor je lichaam dat je op dit moment te dik vindt waardering te hebben. Want een positief zelfbeeld draagt bij aan een goede mentale gezondheid, wat weer bijdraagt aan een gezonder lichaam.

In plaats van je te focussen op hoe dik of dun je bent, kun je je ook focussen op wat je lichaam je allemaal brengt, zoals:

  • Je kunt met je lichaam bewegen.
  • Je lichaam heeft je toch nog tot dit punt in je leven gebracht.
  • Je lichaam zorgt ervoor dat je de wereld kunt ervaren.

Door dit soort dingen te benoemen en misschien te herhalen met affirmaties kun je veel doen om meer waardering voor je lichaam te krijgen, waardoor je er ook beter voor gaat zorgen. 

Daarnaast kan het zo zijn dat dit negatieve zelfbeeld ervoor heeft gezorgd dat je je niet thuis voelt in je lichaam of dat het voelt alsof je lichaam niet echt bij je hoort (6). Om deze connectie te herstellen kun je iets doen wat je lichaam en geest met elkaar verbindt, zoals yoga. 

Ook kun je in je jeugd onhandige dingen hebben gehoord van je familie of je (als vrouw) te veel hebben geïdentificeerd met het lichaam van je moeder. In dat geval kun je onhandige overtuigingen over je lichaam hebben meegekregen. Met de techniek van regressie kun je in gedachten teruggaan naar zo’n moment om een niet helpende overtuiging weg te halen. 


Zelfvertrouwen verbeteren

Het verbeteren van het beeld dat je over je lichaam hebt kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van je zelfvertrouwen, maar zelfvertrouwen is van meer afhankelijk dan alleen of je tevreden bent met je lichaam. Je zelfvertrouwen verbeteren kan op allerlei manieren. Als je denkt dat je niets kunt, kun je bijvoorbeeld met kleine stapjes jezelf ongelijk geven. Dit versterkt dan je vertrouwen dat je juist wel wat kunt.

Zo kun je elke dag iets kleins doen om jezelf verder te helpen. Afhankelijk van waar je meer vertrouwen in wilt hebben kun je:

  • Elke dag twee pagina’s uit een informatief boek lezen.
  • Elke dag dertig minuten wandelen.
  • Elke dag twee stuks fruit eten.
  • Elke dag een extra portie rauwe groente eten.

Hier kun je er één van kiezen, afhankelijk van waar je meer zelfvertrouwen in wilt hebben. Als dit dan een gewoonte is geworden, meestal ongeveer na een maand, kun je een extra stap zetten om je zelfvertrouwen verder te verbeteren. 

Op die manier krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen. Dat is niet alleen goed voor het aanleren van gezond gedrag. Het is ook goed voor het leren van een nieuwe vaardigheid in het algemeen. 


Stemmingswisselingen verminderen

Een ander mentaal probleem dat voor fysieke problemen kan zorgen zijn stemmingswisselingen. Dit is vaak ook een kenmerk van depressieve klachten. Wat wel interessant is, is dat wanneer je dan je levensstijl wat omgooit – je gaat gezonder eten en bewuster bewegen – dit helpt om minder last te hebben van depressieve gevoelens (7).

Dus soms is een gezonde levensstijl al een manier om je mentale gezondheid te verbeteren zonder dat je daar extra mentale trucjes voor nodig hebt.

Die trucjes heb je ook bij stemmingswisselingen, zo kun je cognitieve gedragstraining krijgen die je helpt om op een bepaalde manier te denken over stemmingswisselingen (8). Dit helpt je dan om minder last te hebben van de stemmingswisseling en dan bijvoorbeeld niet te gaan eten om ermee om te gaan.

Het programma van ikveranderwel voor als het je doel is om af te slanken besteedt ook veel aandacht aan het verbeteren van je mentale gezondheid. Er wordt niet alleen gekeken naar hoeveel je eet en beweegt, maar ook naar belemmeringen die je kunt hebben om dat te doen.

Je zelfwaardering wordt hierdoor bijvoorbeeld verbeterd, waardoor je het eenvoudiger vindt om jezelf te belonen met gezonde voeding en een gezond levenspatroon.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca. 



(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953617306639

(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095454309000244

(3) https://bjsm.bmj.com/content/52/12/800.abstract

(4) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1353829210001322

(5) https://bjsm.bmj.com/content/49/11/710.short

(6) https://books.google.nl/books? (pag. 63)

(7) https://www.nature.com/articles/ijo20112

(8) https://link.springer.com/article/10.1186/1745-6215-15-405