Stress en afvallen: Hoe zit dat nu?

Stress en afvallen kan je op allerlei manieren interpreteren, daarom gaan we in dit blog even zo volledig mogelijk in op dit onderwerp. Na het lezen van dit blog weet je wat stress met je lichaam doet en hoe je door het proces van afvallen stress kunt krijgen en wat je hiertegen kunt doen.

Stress en je lichaam

In eerste instantie is het wel interessant om te zien wat stress met je lichaam en je gewicht doet. Afhankelijk van het soort stress kan stress zelfs levensbedreigend zijn, denk dan aan een hartaanval van de stress.

Maar over het algemeen doet het vooral iets met de balans die je lichaam zoekt om zichzelf stabiel te houden[1]. Dit is vaak ook de oorzaak waardoor sommige mensen afvallen door stress of juist aankomen door stress.

Langdurige stress kan ook andere problemen en ziektes triggeren (zie bron 1).

Stress heeft ook invloed op je zenuwstelsel en kan dat structureel veranderen, waardoor het ook effect heeft op de werking van je brein en dus op je gedrag. Het kan ook je geheugen verminderen, je merkt dit bijvoorbeeld doordat je lastiger uit je woorden komt. En dit maakt het leren van iets nieuws ook wat lastiger.

Echter, in sommige gevallen kan stress er juist voor zorgen dat je wat scherper bent. Dan moet de situatie nieuw en onvoorspelbaar zijn.

Denken wordt vaak ook lastiger door stress. Langdurige stress kan door bepaalde effecten zorgen voor stemmingsstoornissen en depressieve klachten.

Stress vermindert ook de werking van je immuunsysteem. Als je veel last hebt van stress zorgt dit ervoor dat je vaker ziek bent.

Dan heb je ook nog je cardiovasculaire systeem, hart en bloedvaten. Stress zorgt vaak voor een verhoogde hartslag en kan een aanslag zijn op je bloedvaten. Daar kunnen zich allerlei problemen ontwikkelen bij langdurige stress, zoals bloedpropjes, aderverkalking, cholesterol en dergelijke. Maar als vrouw heb je een voordeel, omdat oestrogeen een beschermende functie heeft, helaas kan je een aantal jaar na een man met vergelijkbare problemen nog steeds in de problemen raken (zie bron 1).

Stress heeft ook invloed op je gevoel van honger of trek, maar dit kan beide kanten op gaan. De ene persoon eet juist minder door stress. Terwijl de andere persoon meer eet. Daarnaast heeft het invloed op je maag en darmen, vandaar dat je er bijvoorbeeld misselijk van kan worden of buikpijn krijgt.

Aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom worden ook gekoppeld aan stress.

Daarnaast kan stress ook invloed hebben op je hormoonhuishouding (zie bron 1).

Stress en afvallen

Stress heeft dus behoorlijk wat invloed en als stress er bij jou voor zorgt dat je stopt met eten, dan is stress ideaal als je wilt afvallen en niet oud wil worden.

Maar voor veel mensen geldt toch dat stress het lastiger maakt om je gewicht gewoon vast te houden en niet aan te komen.

Hoe ga je dan om met stress? Want je wilt afvallen, maar daar krijg je misschien stress van en dan kom je juist aan? Bedankt moeder natuur :S.

Wanneer je wilt afvallen is het handig om zo min mogelijk stress te hebben en om vooral geen stress van het afvallen zelf te krijgen.

Stress kan bijvoorbeeld eetbuien triggeren en dat is zonde als je wilt afvallen.

Wat handig is om minder stress te hebben van het afvallen is om je focus gezond te houden.

In plaats van je focussen op wat je niet goed vindt aan je lichaam waardoor je wilt afvallen, focus je je op wat je wel goed vindt en wat je met het afvallen nog beter wilt maken.

In plaats van bedenken wat je allemaal niet mag eten, bedenk je juist wat je allemaal wel mag eten.

Dit soort focus-trucjes zorgen ervoor dat het afvallen minder stressvol is, waardoor het je ook beter gaat lukken.

Je lichaam is iets om te vieren en niet om te straffen.

Dit is iets waar je hulp mee krijgt bij de programma’s van Ikveranderwel. Het helpt je om je lichaam meer te waarderen als dat op dit moment toch nog lastig voor je is.

Die waardering zorgt ervoor dat je meer gemotiveerd raakt om er goed voor te zorgen en om er blij mee te zijn. Zelfs als je jouw gezondheidsdoelen dan nog niet hebt gehaald is je lichaam in ieder geval geen bron van stress meer. Je bent dan immers op de goede weg en je doet iets om je lichaam te verbeteren.

Stress en je dieet

Stress kan er dus voor zorgen dat je te veel gaat eten of veel lekkere trek hebt. Het leuke is dat gezonde voeding vaak ook goed is tegen stress.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die supplementen nemen met magnesium, probiotica, vitaminen en mineralen na 1 maand minder last hadden van psychologische stress en vermoeidheid[2].

Het is natuurlijk nog fijner als je al deze goede stofjes uit je dieet haalt.

Magnesium zit bijvoorbeeld veel in noten en pitten en in hele pure chocolade (daar moet dan minimaal 70% cacao in zitten). Magnesium is iets wat je kan krijgen met een kleine noten-snack of dus een blokje hele pure chocolade.

Probiotica zit in gefermenteerde voeding, denk dan aan karnemelk, yoghurt en zuurkool. Een bakje yoghurt kan dus ook veel doen om met je dieet stress te verminderen.

Vitaminen en mineralen vindt je vooral in groente en fruit. Door dagelijks twee stuks fruit en twee porties groente te eten kan je al veel doen om ook met je dieet je een stuk beter te voelen.

Als je het lastig vindt om gezond te eten, om wat voor reden dan ook, dan helpt het programma van Ikveranderwel je ook met het ophouden met ongezond eten en met het oppakken van een gezond dieet.

Blokkades om gezond te eten worden bijvoorbeeld onderzocht en weggenomen zodat je het makkelijker vindt om in de supermarkt die koolrabi te kopen in plaats van de pizza.

Afvallen zonder stress

Afvallen zonder stress is dus zeker mogelijk door de juiste voeding en hulp om je gedachten voor in plaats van tegen je te laten werken.

Als laatste kan je ook beweging gebruiken om minder last te hebben van stress. Onderzoek laat zien dat 2 keer per week 25 tot 30 minuten aan aerobics doen na 10 weken, 2 en een halve maand, al werkt om minder last te hebben van stress[3].

Daarbij verbrand je ook meer calorieën als je beweegt. Een win-win situatie dus.

Wil je meer weten over stress en afvallen of hulp krijgen bij afslanken?

Lees hier dan meer over mijn online programma.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/

[2] https://europepmc.org/article/med/27309258

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002239999290114H