Wat is mentale gezondheid?

Soms kun je denken, wat is mentale gezondheid en wat heeft dit met je lichaam te maken? Je mentale gezondheid gaat over hoe goed jij je voelt en hoe goed je met tegenslagen in het leven kunt omgaan.

Dit gaat om de gedachten die je hebt, je emoties en je sociale welzijn. Als je bijvoorbeeld eenzaam bent is dit niet goed voor je mentale gezondheid.

Mentale gezondheid wordt door veel mensen gezien als iets wat losstaat van de fysieke gezondheid, maar je lichaam is een ding en daarom zijn er ook veel artsen die juist voor een holistische aanpak gaan waarbij de gezondheid van het lichaam samenhangt met de gezondheid van de geest, en andersom (1). Die verbinding kan beide kanten opwerken.

Om angsten en depressies op te lossen kan dan ook gebruikgemaakt worden van meditatie (soms in de vorm van bidden) en het eten van meer kruiden, een belangrijke bron van mineralen en vitaminen.


Je gewicht en mentale gezondheid

Ook het gewicht dat iemand heeft kan een samenhang hebben met bepaalde mentale problemen. Een paar voorbeelden:


Mannen met ondergewicht hebben vaker last van een angststoornis dan mannen en vrouwen met een normaal gewicht.

Vrouwen met overgewicht hebben vaker last van stemmingswisselingen dan vrouwen met een normaal gewicht.

Mannen met overgewicht hebben vreemd genoeg weer minder vaak last van angst en depressie dan mannen en vrouwen met een normaal gewicht (2).


Nu is het alleen nog de vraag wat er eerder kwam? De gewichtsproblemen of de mentale problemen?


Mentale gezondheid en voeding

In dat geval kun je kijken naar het dieet van mensen en de effecten die dit heeft op de mentale gezondheid. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hoe slechter het dieet is van mensen, hoe slechter over het algemeen de mentale gezondheid is.

Dit is ook terug te zien bij kinderen en dat kan een aanwijzing zijn dat het dieet toch eerder een probleem vormt dan de mentale gezondheid (3).

Dit kan dus ook betekenen dat als jij je dieet gezonder maakt, dit ervoor zorgt dat problemen zoals stemmingswisselingen, angsten en depressies minder vaak een probleem vormen.


Mentale gezondheid en beweging

Bewegen, zoals wandelen, fietsen of iets fanatieker sporten, is ook belangrijk voor je mentale gezondheid.

Lichaamsbeweging, of sporten, kan heel goed helpen om problemen met stress, angst en depressieve gevoelens te verminderen. Dit komt doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaam endorfine gaat aanmaken. Dit is een stofje dat zorgt voor een goed gevoel. Daarnaast helpt het je neurologische systeem (het systeem dat je helpt met voelen en nadenken) om nieuwe verbindingen te maken en om zich te resetten. Bewegen neemt bijvoorbeeld de neurologische spanning weg die stress kan veroorzaken.

Ook zorgt bewegen ervoor dat je ontstekingswaarden lager worden, iets wat door een slechte mentale gezondheid hoger kan worden.

Je hoeft niet eens heel lang te bewegen. Twintig tot veertig minuten een cardio-oefening doen helpt al om angstproblemen uren lang weg te nemen (4).

Dit is ook waarom het belangrijk is om dagelijks even dertig minuten te bewegen.


Mentale gezondheid en je immuunsysteem

Bewegen kan dus zelfs iets doen voor je immuunsysteem en dat is best belangrijk als je last hebt van mentale problemen. Langdurige stress en angst vermindert de activiteit van je immuunsysteem waardoor je sneller ziek kunt worden (5).

Iets doen aan je mentale gezondheid is dus ook iets doen aan je fysieke gezondheid en dit houdt meer in dan alleen je emoties en conditie verbeteren. Dit houdt ook in dat je immuunsysteem beter wordt waardoor je minder snel ziek wordt.


Ontspanning en mentale gezondheid

Ontspannen is vaak wel iets waar we goed in zijn. Lekker voor de tv hangen en gewoon niksen. Alleen dat doet niet altijd wat voor je lichaam, omdat je dan niet bezig bent met het verwerken van emoties en spanning die daardoor in je lichaam is gekomen.

Als je bijvoorbeeld juist heel bewust je spieren ontspant, eventueel met begeleidende muziek, kan dit helpen om emoties zoals kwaadheid te verminderen en om je slaap te verbeteren. Zeker als je al mentale problemen hebt (6).

Mindfulness meditatie waarbij je aandacht geeft in zaken waar je goed in bent kan ook helpen om je mentale gezondheid te verbeteren, meer zelfvertrouwen te krijgen en een groter gevoel van welzijn te bereiken (7).

Het leukste is dat mindfulness zelfs kan helpen om af te slanken (8). Een leuk gevolg van werken aan je mentale gezondheid wanneer je last hebt van overgewicht.

Door je avond voor de tv hangen te beginnen met mindfulness meditatie, ontspan je uiteindelijk veel beter dan als je je direct door je televisie laat leiden. Misschien ga je dan zelfs opeens wat anders doen, omdat je je beter voelt.


Je lichaam gebruiken voor je mentale gezondheid

Je lichaam is ook een geweldig middel om mee te werken aan je mentale gezondheid. Je kunt met je lichaam bijvoorbeeld tijd in de natuur doorbrengen, afspreken met familie en vrienden, iets spiritueels doen en ontspannen. Dit alles helpt je om je mentaal beter te voelen en om mentaal vitaler te zijn (9).

Dit is vaak wel makkelijker gezegd dan gedaan, er kunnen allerlei redenen zijn waarom je bepaalde stappen voor je gezondheid niet kunt zetten en dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een vermoeiende baan hebben, waardoor je na het werk geen puf meer hebt om nog even te wandelen. Let op! Als je al veel beweegt op je werk, dan beweeg je al voldoende, dit geldt vooral voor intensieve kantoorbanen.

Of je kunt mentale blokkades hebben die voorkomen dat jij de natuur in gaat, of afspreekt met je familie en/of vrienden.

Met het programma van Ikveranderwel krijg je vijf maanden hulp om een gezonde relatie met je lichaam te krijgen en je mentale gezondheid speelt hierin ook een rol. Het is een afslankprogramma, maar tegelijkertijd is het zoveel meer. Dus wil jij gewoon werken aan je gezondheid? Dan kan dat met dit programma, ongeacht of je op gewicht wilt blijven of gewicht wilt verliezen.

Klik hier voor meer informatie over dit programma.

Groetjes,

Bianca







(1) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2015.0038

(2) https://link.springer.com/article/10.1007/s00127-007-0269-x

(3) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1028415X.2019.1592288

(4) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512217308563

(5) https://jurnal.uns.ac.id/placentum/article/view/51164

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388121000372

(7) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886916303385

(8) https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2015/01000/Mindfulness_and_Weight_Loss__A_Systematic_Review.9.aspx

(9) https://psycnet.apa.org/record/2011-01021-001