Werkt hypnose bij chronische pijn?


Zelfhypnose bij pijn?

Twee weken geleden, tijdens een tenniswedstrijd, gebeurde het: ik sprong op om een bal af te smashen en ineens hoorde ik een "pang" in mijn knie. Niet bepaald het geluid dat je wil horen. Het hoorde en voelde meteen niet goed. En inderdaad, het was ook niet goed. 

Nu, twee weken later, heb ik morgen opnieuw een afspraak bij de huisarts voor een verwijzing om een MRI-scan te laten maken, maar wat me zelf opvalt – en zelfs mijn huisarts kijkt er verbaasd van op – is hoe snel ik herstel. En dat heb ik voor een groot deel te danken aan zelfhypnose.

Ik wist al hoe krachtig hypnotherapie werkte bij pijnbestrijding, omdat ik in 2011 daardoor van mijn 10 jaar lang whiplash klachten ben afgekomen.  

Pijn is een signaal 

Het helpt me niet alleen om de pijn beter te managen, maar ook om mijn lichaam te ondersteunen in het herstel. Natuurlijk, het is belangrijk om de pijn serieus te nemen en de juiste medische stappen te volgen, maar de kracht van je brein en zelfhypnose is echt niet te onderschatten.


Pijn is een van de meest slopende sensaties die we als mensen kunnen ervaren. Voor veel mensen is het zelfs een dagelijkse realiteit. Denk maar aan chronische pijn door aandoeningen zoals bijvoorbeeld zenuwpijn, fibromyalgie, migraine, hernia, artrose, prikkelbaredarmsyndroom of tinnitus. Het constante ongemak kan je leven enorm beïnvloeden. En hoewel traditionele pijnbestrijding met medicatie vaak verlichting biedt, komt het ook met vervelende bijwerkingen. Gelukkig is er een alternatieve manier die steeds meer erkenning krijgt: hypnotherapie. Zelfs wordt (medische) hypnose toegepast in Ziekenhuizen en ook steeds meer bij tandartspraktijken.

Hypnotherapie bij pijn

Hoe werkt dat dan, hypnose bij pijnbestrijding? Ons lichaam zit vol zenuwen die pijnprikkels naar onze hersenen sturen. Wanneer je pijn voelt, komt die dus niet rechtstreeks van je knie, rug of hoofd, maar wordt deze in je brein geïnterpreteerd. 

Chronische pijn ontstaat wanneer pijnklachten langer dan zes maanden aanhouden. Meestal begint het als acute pijn, bijvoorbeeld door een blessure, operatie of ontsteking. Normaal gesproken zou de pijn verdwijnen zodra de oorzaak genezen is. 

Maar soms blijft de pijn hangen, ook als er geen directe lichamelijke oorzaak meer is. Op dat moment spreken we van chronische pijn. Dit kan grote impact hebben op je kwaliteit van leven en zelfs leiden tot andere klachten, zoals vermoeidheid, angst of depressie. De pijnsignalen blijven maar doorgaan, terwijl de oorspronkelijke oorzaak misschien al lang is verdwenen. Dit maakt chronische pijn complex.

Het probleem? Bijna alle behandelingen richten zich alleen op het bestrijden van de symptomen. Ze maaien als het ware het gras, maar laten de wortels van de pijn ongemoeid. En daardoor blijft de pijn telkens terugkomen.

Dit is waar hypnotherapie - medische hypnose kan helpen. Door je brein te trainen om die pijnsignalen anders te interpreteren, kun je de pijn aanzienlijk verminderen – soms zelfs volledig uitschakelen.


Laat me je meenemen naar een voorbeeld uit de praktijk. Stel je voor, je hebt al jaren last van migraine. Geen enkele pijnstiller lijkt te helpen en de aanvallen blijven maar komen. Door middel van zelfhypnose leer je om je brein te ontspannen op het moment dat je de eerste signalen van een aanval voelt opkomen. In plaats van te panikeren of direct naar medicatie te grijpen, verleg je je focus bijvoorbeeld naar een veilige, ontspannen plek in je gedachten. Door visualisaties en diepe ontspanningstechnieken kun je de pijn verminderen of zelfs voorkomen dat de aanval volledig doorzet. Het resultaat? Minder intense migraineaanvallen en een betere kwaliteit van leven.


Of neem het voorbeeld van iemand met een hernia. De constante pijn in de onderrug kan verlammend zijn. Medicatie helpt soms, maar vaak slechts tijdelijk. Door zelfhypnose toe te passen, kan deze persoon de pijn beter managen en zijn lichaam helpen ontspannen. De focus ligt dan niet meer op de pijn zelf, maar op het herstel. De spieren rond de hernia kunnen zich ontspannen, waardoor de druk en spanning verminderen.

Zelfhypnose bij Chronische pijn

Zelfhypnose is niet alleen effectief bij acute pijn, maar juist ook bij chronische aandoeningen zoals artrose en tinnitus. Bij artrose worden de gewrichten stijf en pijnlijk. Door jezelf in een diepe staat van ontspanning te brengen, kan je lichaam als het ware ‘herprogrammeren’ hoe het op pijnprikkels reageert. Het zorgt er niet voor dat de artrose verdwijnt, maar wel dat je beter met de pijn om kunt gaan. Bij tinnitus, dat vervelende oorsuizen, kan hypnose helpen om de intensiteit van het geluid naar de achtergrond te verplaatsen, waardoor het minder storend is in je dagelijkse leven.


Het mooie van hypnose is dat het geen bijwerkingen heeft en dat je het op elk moment kunt toepassen. Je hebt geen dure apparatuur nodig, geen medicijnen – alleen je eigen brein en de kracht van suggestie. Het vergt oefening, maar iedereen kan het leren. En het beste van alles? Het geeft je de controle terug over je eigen lichaam en pijnervaring. Want uiteindelijk is pijn een signaal van je brein, en door zelfhypnose kun je dat signaal leren beheersen.


Dus de volgende keer dat je lichaam pijn ervaart, bedenk dan dat je meer controle hebt dan je denkt. Hypnotherapie is een veilige en natuurlijke manier om de pijnbeleving te verminderen en je kwaliteit van leven te verbeteren. Als het voor mij kan werken na die pijnlijke tenniswedstrijd, dan kan het voor jou ook werken bij chronische klachten zoals migraine, hernia, artrose of tinnitus. 

Want zoals ik al zei: de kracht van je brein is écht niet te onderschatten. Jouw brein is één grote medicijnkast!

Door mijn eigen ervaringen met zelfhypnose en het zelfhelend vermogen van ons lichaam, kom ik binnenkort met een nieuw programma: Een pijnvrij leven!

Er is dus hoop. Met deze unieke aanpak help ik je om inzicht te krijgen in de echte oorzaak van je pijnklachten. En belangrijker nog: we pakken die oorzaak aan, zodat je de pijn voorgoed achter je kunt laten.

Met mijn methode leer je om die onderliggende stresspatronen te herkennen en te doorbreken. Zo pak je de oorzaak aan én geneest de pijn. Het resultaat? Je leven terug, zonder pijn!