Ik ben dik, maar afvallen lukt niet
Als je dik bent maar afvallen lukt niet is dat heel vervelend. Je probeert van alles en toch lijken die kilo’s maar aan je te plakken alsof ze heel veel moeite hebben om je te verlaten. Hoe zorg je er dan toch voor dat je afvalt?
Controleer eerst op een medische oorzaak
Sport je 3 dagen in de week? Snoep je niet? Eet je maximaal 3 maaltijden per dag? En lukt het je alsnog niet om af te vallen? Ga dan naar je arts en laat onderzoeken of je misschien een medische oorzaak hebt waardoor het voor jou heel lastig is om af te slanken.
Wat heb je veranderd aan je beweging?
Als afvallen niet lukt kan dit allerlei oorzaken hebben. Heb je bijvoorbeeld iets veranderd aan je beweging? Als je 3 uur per week sport en er verder voor zorgt dat je op andere dagen minimaal 30 minuten licht beweegt, zoals met wandelen, dan beweeg je in principe genoeg om af te slanken als je daarnaast een gezond dieet hebt (1).
Beweeg je al zoveel in de week? Of beweeg je te weinig? In het onderzoek naar hormonen kwam naar voren dat veel vrouwen die in de vroege menopauze aankwamen dit vooral te danken hadden aan dat ze minder gingen bewegen (2).
Misschien ben je onbewust minder gaan bewegen. In dat geval kan je bijvoorbeeld in je agenda afkruisen of je op een bepaalde dag al voldoende hebt bewogen of niet.
Wat heb je verandert aan je voeding?
Een belangrijk onderdeel van afslanken is minder calorieën eten dan je verbrandt. Dit is het belangrijkste onderdeel. Meer gaan bewegen is niet altijd de enige oplossing, omdat je dan namelijk meer gaat verbranden kan je ook meer last krijgen van honger en als je daardoor alsnog meer gaat eten lukt het afvallen niet.
Houd daarom goed in de gaten dat als je meer bent gaan bewegen, dat je niet meer bent gaan eten.
Daarbij is het belangrijk om suikers en snelle koolhydraten te laten staan, omdat die er vaak vooral voor zorgen dat het afslanken moeilijker gaat.
Een eerste stap die je bijvoorbeeld kunt zetten is stoppen met het drinken van dranken met suiker. Dit betekent ook dat vruchtensappen niet meer in je dieet horen. Houd het bij water, thee en koffie met een zoetje. Alleen deze stap al kan je helpen om het afslanken te bevorderen (3).
Daarnaast is het ook handig om onderscheid te maken tussen snelle en langzame koolhydraten, vooral als je lichaam nog normaal op insuline reageert. Door snelle koolhydraten te laten staan en te vervangen voor voeding met langzame koolhydraten kan je namelijk ook je gewicht verlagen (4).
Dit betekent bijvoorbeeld dat je in plaats van een gewone aardappel een zoete aardappel eet. Het betekent dat je in plaats van wit brood, volkoren brood eet. Het betekent dat je in plaats van witte pasta, volkoren pasta eet.
Ook kan je kijken naar hoeveel eiwitten je eet. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je sneller en langer een voldaan gevoel hebt en dat helpt je om gedurende de hele dag minder calorieën te eten, vergeleken met als je minder eiwitten zou eten. Dit is dus een hele fijne manier om zonder hongergevoelens bezig te zijn met afvallen (5).
Je weet het allemaal wel, maar het gaat zo lastig
Misschien heb je dit allemaal gelezen en denk je van “Ja, ik weet het allemaal wel, maar me eraan houden is zo lastig”. In dat geval kan er meer aan de hand zijn. En kan je onderzoeken welke overtuigingen jij hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.
Je kunt bijvoorbeeld overtuigingen hebben over hoe je lichaam eruit hoort te zien of zelfs eruit gaat zien bij bepaalde leeftijden, of misschien zelfs nadat je een kind hebt gekregen. Die overtuigingen kunnen je blokkeren om met succes alles te doen om af te slanken.
Het kan dan handig zijn om met dit soort overtuigingen aan de slag te gaan. Wat je gelooft over je overgewicht heeft namelijk invloed op hoe effectief het afslanken gaat, zelfs als je alles goed doet. Gedachten spelen dus een grote rol (6).
Je kunt jezelf afvragen:
Hoe dacht ik vroeger over hoe vrouwen/mannen er op mijn huidige leeftijd uit zouden zien. Is dat iets wat ik stiekem toch nog steeds diep van binnen geloof?
Als je erachter komt dat dit een niet helpende overtuiging is, dan kan je die overtuiging gaan omdenken.
Bijvoorbeeld: Stiekeme overtuiging: Vrouwen van 40+ hebben altijd maat 44 of hoger.
Omdenken: Ik ben niet alle vrouwen van 40+ en als ik om me heen kijk zie ik ook dat het niet waar is.
Zo kan je verder kijken naar overtuigingen. In het programma van ikveranderwel krijg je ook hulp om met de mentale kant van afslanken om te gaan. Tot wel 5 maanden, dus tijd genoeg om erachter te komen of iets je onbewust blokkeert om af te slanken of niet.
Daarnaast kan je kijken of je sociale steun hebt voor het afslanken. Als jij de enige in je omgeving bent die wil afslanken is het al een stuk lastiger. In huis liggen dan bijvoorbeeld ook alle lekkere dingen van je huisgenoten en daar dan toch af en toe van snacken is lastig te stoppen.
Je kunt je huisgenoten vragen om mee te doen met afslanken en gezond eten, of je kunt ze vragen hun snaaierij op hun eigen kamer te bewaren, zodat jij er niet in de keuken mee geconfronteerd wordt.
Werken je huisgenoten niet mee? Kijk dan of je een afslankbuddy kunt vinden. Misschien wil een vriend of vriendin ook wel afslanken of kennen ze iemand die ook wel wat hulp kan gebruiken. Met die persoon kan je dan ook gaan sporten of wandelen om het bewegen leuker te maken.
Bij het programma van ikveranderwel kun je in contact komen met andere mensen die ook bezig zijn met afslanken en waar jij een buddy in kunt vinden.
Wil je meer weten? Bekijk het online programma, wellicht is het nazorgprogramma wat voor je wanneer je het basisprogramma al hebt gevolgd. Weet dat je me altijd kan mailen met een vraag.
Groetjes,
Bianca.
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033062013001655