8 tips om emotie eten de baas te worden
Vooral tijdens de coronaperiode zijn er meer mensen geweest dan anders die aan “emotie eten” deden . Het vervelende is, dat als die gewoonte er eenmaal insluipt het lastig is om emotie eten de baas te worden. Dus hoe gaan we dat aanpakken? In deze blog krijg je een aantal praktische tips om weer de baas te worden over je buik.
Tip 1: Achterhaal waar je emotie eten vandaan komt
Emotie eten kan door allerlei emotionele triggers ontstaan. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat emotie-eten tijdens de lockdowns getriggerd werd door depressieve gevoelens, angsten, de kwaliteit van persoonlijke relaties, de kwaliteit van het leven en stress (1).
Bij de kwaliteit van het leven kan je ook denken aan dat je je opeens veel meer verveelt. En hoewel verveling vervelend is, kan je niet zeggen dat het zo’n negatieve emotie is als angst en stress. Toch kan ook een mildere emotie een trigger zijn voor emotie eten.
Door te achterhalen waardoor je gaat emotie eten kan je meer gericht iets doen aan de oorzaak. Je mindset heeft namelijk invloed op afslanken, daarover heb ik al eerder geschreven.
Tip 2: Stop met te weinig eten
Bewust te weinig eten en daardoor met honger rondlopen maakt de kans groter dat je last krijgt van emotie eten. Om emotie eten te voorkomen is het belangrijk dat je lichaam niet het gevoel heeft dat je continu honger hebt doordat je continu aan het diëten bent.
Voeding met eiwitten kan bijvoorbeeld veel doen om dit soort hongergevoelens te voorkomen. Dit is ook waarom het belangrijk is om een cheatday te hebben als je aan het diëten bent.
Toch raad ik aan om gewoon regelmatig normaal te eten, liever 3 maaltijden per dag, dan het afwisselen van diëten en binge-eten. Structuur is belangrijk om een leefstijl, nieuwe gewoonte vast te houden.
Tip 3: Check of je wel echt honger hebt
Soms kan je ook van kleins af aan verkeerde dingen geleerd hebben over emoties en honger waardoor je het lastig vindt om te bepalen of je nu honger hebt, of dat er iets anders aan de hand is (2).
In dat geval kan je ook een soort dagboek bijhouden om te bepalen wat je voelt elke keer als je wat gaat eten. Is het honger? Of heb je een bepaalde emotie? In mijn online programma focus ik op het bijhouden van een schriftje.
Tip 4: Bedenk een andere manier om met stress om te gaan
De meeste mensen verliezen hun trek op momenten van stress. Maar als je van jongs af aan veel last van stress hebt gehad kan je een soort omgekeerde reactie krijgen en hierdoor juist last krijgen van honger als je in een stressvolle situatie bent. Dit maakt het vaak lastig om te stoppen met emotie eten, omdat je hele stress honger reactie omgekeerd is vergeleken met wat het voor de meeste mensen is.
In dat geval kan je heel bewust kijken of je een betere manier kunt vinden om snel stress te verminderen dan om even wat te eten. Mindfulness technieken kunnen je ook helpen om snel te kalmeren en daar heb je geen voeding voor nodig.
Tip 5: Maak voeding onzichtbaar en iets anders juist zichtbaar
Wat veel mensen ook doen in momenten van stress is even in hun omgeving afleiding zoeken. Als voeding dan zichtbaar is kan dit emotie eten triggeren (2). Als je koekjes en andere voeding juist onzichtbaar in je kastjes hebt verstopt en in ondoorzichtige potten en doosjes, dan zie je die koekjes niet.
Zichtbare voeding eten is ook nog een oude strategie van ons lichaam om te eten wat er is, voor het geval dat het er straks niet meer is. Dus help je lichaam om niet in die strategie te vervallen.
In plaats daarvan kan je oog op wat anders vallen dat je kan afleiden van de stress, zoals de bezem in de keuken en dat je dan even wat opveegt. Of misschien dat volwassenkleurenboek dat op tafel ligt.
Tip 6: Gebruik mindfulness
Een manier om emotie eten de baas te worden is door mindful te zijn wanneer je eet en wanneer je zin hebt om te eten. Mindfulness wordt ook aanbevolen als behandelmethode wanneer mensen last hebben van emotie eten .
Op momenten dat je bijvoorbeeld merkt dat je emotioneel bent kan je met mindfulness je even focussen op je ademhaling en de informatie die je zintuigen je op dat moment geven, zodat je niet helemaal in gedachten opgaat die je negatieve emoties geven. Dit alleen al kan veel doen om emotie eten te voorkomen.
Tip 7: Accepteer dat je negatieve emoties hebt
Een andere therapie die gebruikt wordt is acceptatie en commitment therapie (3). Je kunt namelijk nog negatiever worden van negatieve emoties als je daar dan weer een oordeel over velt. Dan ben je dubbel negatief om het maar zo te zeggen. De eerste keer omdat je een negatieve emotie hebt en daarna omdat je het bijvoorbeeld niet vindt kunnen dat je die negatieve emotie hebt.
Door de negatieve emotie te accepteren kan die emotie ook nog eens veel sneller oplossen. Dat is veel handiger dan extra nukkig zijn omdat je je niet goed voelt.
Tip 8: Behandel de overtuigingen waardoor je je niet goed voelt
Cognitieve gedragstherapie is ook een behandeling die vaak wordt aanbevolen als je emotie eten de baas wilt zijn (3). Met deze behandeling ga je onderliggende overtuigingen en ideeën over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren aanpakken als die ervoor zorgen dat jij je niet goed voelt.
Dit kan ondersteund worden met hypnose zodat je sneller resultaten boekt.
Sommige overtuigingen zijn namelijk helemaal niet waar en daar kan je met therapie achter komen. Dan kunnen die overtuigingen worden weggenomen, waardoor je minder snel last krijgt van negatieve emoties en hierdoor ook minder vaak last krijgt van emotie eten.
Heb je meer hulp nodig dan alleen deze tips? Bekijk dan eens de programma’s van ikveranderwel. Dan krijg je 5 maanden lang hulp met afslanken en om eventuele mentale problemen die voor emotie eten zorgen op te lossen. Ik focus tijdens het programma ook op de 8 basisregels die ik heb ontwikkeld.
Neem vrijblijvend contact met me op.
Groetjes,
Bianca
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666321000301
(2) https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-018-1000-x
(3) https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-017-9577-9