Affirmaties gebruiken om af te vallen

Affirmaties gebruiken om af te vallen

Affirmaties gebruiken om afvallen heeft te maken met jezelf houden aan een gezonde leefwijze, zelfs als dat even lastig is. Een gezond BMI houden kan lastig zijn als je last hebt van stress en hoe ga je dan met stress om?

Affirmaties kunnen je helpen om om te gaan met stress en om je te houden aan gedrag van een hoger doel op momenten dat je liever wat anders doet. Affirmaties kunnen je bijvoorbeeld helpen om gezond te eten, terwijl je eigenlijk gewoon wilt snaaien.

Je persoonlijke gevoel van welzijn en je zelfcontrole kunnen verbeterd worden met affirmaties en dat kan helpen met het verliezen van gewicht (1).


Afvallen met affirmaties

Of het ook echt werkt is onderzocht bij vrouwen die wilden afvallen. Er zijn twee groepen met elkaar vergeleken, waarbij de ene groep affirmaties herhaalde over het gewenste lichaam, de gezondheid en de haalbaarheid van dit gewenste lichaam.

In het onderzoek kwam naar voren dat de vrouwen die de affirmaties hadden herhaald gezonder aten en meer bewogen dan vrouwen die de affirmaties niet hadden herhaald. Dit was vooral het effect bij vrouwen met een wat hogere BMI (2).

In een ander onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen met een hogere BMI baat hebben bij het herhalen van affirmaties om te voorkomen dat ze aankomen. Dus ook voor het vasthouden van het gewicht dat je nu hebt kunnen affirmaties een goede rol spelen (3).

Affirmaties over jezelf helpen je ook om in de gaten te houden of je gedrag je ideaalbeeld over jezelf in de weg zit of niet en om je gedrag te veranderen als dit je niet helpt om dit ideaalbeeld te bereiken (4).


Positieve affirmaties afvallen

Om het jezelf makkelijk te maken is het belangrijk dat je affirmaties positief zijn, dat de affirmaties zich focussen op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt.

Als je bijvoorbeeld de affirmatie ‘ik eet geen ongezonde voeding’ hebt, dan denk je direct aan ongezonde voeding en dat kan je triggeren om ongezonde voeding te eten.

Een affirmatie als ‘ik eet gezonde voeding’ is dan handiger, omdat je dan direct een appel of wat anders gezonds voor je ziet en je wilt liever getriggerd worden om een appel te eten dan iets ongezonds.

Dus focus je in je affirmaties op wat je wel wilt.

Voorbeelden van affirmaties voor afslanken

Affirmaties kunnen dus iets zeggen over je ideaalbeeld over jezelf, zowel in hoe je dat ziet als wat je doet. Je kunt dus affirmaties hebben zoals:

 • Ik ben gezond en slank.
 • Mijn lichaam is een tempel.
 • Ik ben een godin die de beste offers vraagt 😉.
 • Ik sport om de dag (of elke dag).
 • Ik eet gezond.
 • Ik heb een goede conditie.
 • Ik kan spelen met mijn (klein)kinderen.

Dit zijn een paar voorbeelden die je kunnen helpen met afslanken. Maar er zijn meer manieren om naar affirmaties te kijken voor afvallen en wat voor je kan werken.


Eigen affirmaties voor afvallen bedenken

In een onderzoek waarin vrouwen affirmaties kregen moesten ze zelf opschrijven waarom een bepaalde waarde belangrijk voor ze was en dit hielp die vrouwen om een smallere taille te krijgen en in 2,5 maand gewicht kwijt te raken (5).

Je kunt jezelf dus afvragen waarom afslanken belangrijk voor je is in bepaalde onderdelen of algemene waarden van het leven.

Bijvoorbeeld:

 1. Waarom is het voor je vriendschappen belangrijk om af te slanken?
 2. Waarom is het voor je familie belangrijk om af te slanken?
 3. Waarom is het belangrijk om voor je werk af te slanken?
 4. Waarom is het voor jezelf belangrijk om af te slanken?

Vervolgens ga je met het antwoord aan de slag om er een affirmatie van te maken.

Bij vriendschappen kan dit bijvoorbeeld belangrijk zijn, zodat je het eens over wat anders kunt hebben dan diëten en zodat je samen leuke dingen kunt doen zonder dat je je druk maakt om hoe je er die dag uitziet.

Dan kun je een affirmatie hebben als:

 • Ik ben gezond en slank voor een leukere tijd met mijn vriendinnen.

Als je bij je familie slanker wilt zijn, omdat dit beter is voor je gezondheid en je dus langer kunt genieten van je familie, dan kan een affirmatie zijn:

 • Ik ben gezond en slank, zodat ik nog lang van mijn kinderen en kleinkinderen kan genieten.

Als je voor je werk slanker wilt zijn, zodat je meer energie hebt om je werk te doen en er professioneler uit kunt zien, dan kun je een affirmatie hebben zoals:

 • Ik ben gezond en slank om langdurig inzetbaar te zijn en een professioneler uiterlijk te hebben.

As je het voor jezelf belangrijk vindt om slank te zijn, zodat je leukere kleding aan kunt, dan kan je affirmatie zijn:

 • Ik ben gezond en slank, zodat alle kleding die ik leuk vind me goed staat.

Dit zijn slechts voorbeelden, maar voor jezelf kun je dan bedenken hoe je eigen affirmaties maakt.


Affirmaties afvallen krijgen

Het kan lastig zijn om zelf goede affirmaties te bedenken voor afslanken en soms heb je toch meer nodig dan alleen wat affirmaties om alles tot een succes te brengen. De onderzoeken laten ook zien dat dit vooral werkt bij vrouwen met een wat hogere BMI, maar als je maar een paar kilo wilt afvallen kan het dus zijn dat je toch iets meer nodig hebt dan alleen een affirmatie.

Of je nu veel of weinig wilt afslanken, het programma van ikveranderwel helpt je hiermee en affirmaties spelen een rol, maar dat is zeker niet de enige manier waarop je hulp krijgt.

Je krijgt ook begeleiding om onbewuste blokkades weg te nemen en hulp met het normaal maken van gezond eten.

Wil je meer weten? Bekijk hier het programma of neem contact met me op.

Groetjes,

Bianca

(1) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611421936?journalCode=pssa

(2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.2536

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103117308600

(4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119057840.ch109

(5) https://ed.stanford.edu/sites/default/files/roles.pdf

Over de schrijver
Reactie plaatsen