Doorbreek de cirkel: Mentale en praktische tips

Doorbreek de cirkel: Mentale en praktische tips

Het jojo-effect, elke keer een verkeerde partner, elke keer dezelfde frustraties. Soms lijkt het alsof je leven eindeloos in cirkeltjes lopen is, maar hoe doorbreek je die cirkel?
In dit blog krijg je praktische en mentale tips, doorbreek de cirkel die jou gevangen houdt in een ongezonde situatie.

De cirkel in je leven

Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je last hebt van het jojo-effect dit gelijktijdig gaat met andere momenten in het leven die ook telkens terugkomen.
Alles gaat goed in je leven en het lukt je dan om op een gezond gewicht te komen, maar dan gebeurt er weer iets wat niet goed gaat en je merkt gelijk ook dat de kilo’s er weer aanvliegen.

Het jojo-effect wordt vaak verbonden met weer gaan eten na het volgen van een dieet, maar de praktijk kan ook andere cirkels in je leven laten zien die je kunt koppelen aan je gewicht. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen die last hebben van het jojo-effect ook vaker depressieve periodes in hun leven hebben, daarnaast kunnen ze moeite hebben met het bepalen van hun identiteit.

Ook geven onderzoekers aan dat vrouwen die last hebben van het jojo-effect vaker een lager zelfvertrouwen hebben, minder tevreden zijn over hun leven en minder tevreden zijn over hun lichaam (zie bron 1).

Stress zorgt bijvoorbeeld ook voor meer gewicht en langdurige stress kan voor depressieve klachten komen.
Dus hoe doorbreek je die cirkels nu die eigenlijk zorgen voor het aankomen in gewicht?

In eerste instantie is het handig om naar patronen in je leven te kijken.

Wat komt elke keer terug? Wat gaat er elke keer mis? Waardoor raak je elke keer in een dip?

Krijg je telkens ruzie om dezelfde redenen met mensen? Raak je vaak je baan kwijt om het een of ander? Heb je telkens een relatiecrisis die maar terug blijft komen?
In eerste instantie is het handig om de cirkel in je leven te identificeren om die te kunnen doorbreken.

 

Achterhaal je overtuigingen die voor de terugkerende problemen zorgen

Omdat stress ervoor kan zorgen dat je aankomt ondanks dat je alles goed doet wat betreft bewegen en gezond eten, is het belangrijk om die stressvolle zaken te elimineren.
Zo kun je bijvoorbeeld bedenken waarom je op een bepaalde manier reageert bij de terugkomende problemen in je leven.

Waarom val je op een bepaald type man? Waarom vind je het lastig om voor jezelf op te komen? Waarom doe je elke keer zo als X gebeurt?
Bij het beantwoorden van die vraag is het belangrijk om zonder oordeel te kijken naar hoe het nu komt dat je doet zoals je doet.

Welke gedachten heb je over de situatie?

Hoe vind jij dat de situatie hoort te zijn?

Vervolgens kun je je afvragen hoe logisch die gedachten en overtuigingen zijn.

Met het vinden van de cirkel van je leven en het achterhalen van welke overtuigingen, ideeën en gedachten zorgen voor die cirkel die je wilt doorbreken krijg je hulp. Met ikveranderwel krijg je mentale hulp om de stress in je leven te verminderen en om gezondere keuzes te maken.
Hier hoort onder andere bij het identificeren van terugkerende problemen en welke overtuigingen hieraan bijdragen.


Verander belemmerende overtuigingen in helpende overtuigingen

Als je dan weet welke overtuigingen je niet verder helpen, is het belangrijk om die minder krachtig te maken en te transformeren naar helpende overtuigingen.
De overtuiging dat je bijvoorbeeld een sterke man moet hebben kun je veranderen naar de overtuiging dat je een zorgzame man moet hebben.
De overtuiging dat je geen nee kunt zeggen op je werk kun je veranderen naar dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven om een burn-out te voorkomen (iets waar je baas nog minder blij mee is dan een nee).

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, daarom kunnen bepaalde oefeningen je helpen om dit makkelijker te maken.
Bij ikveranderwel gebruiken we bijvoorbeeld zelfhypnose als middel om je onbewuste een soort nieuw programma te geven. Je krijgt bijvoorbeeld een MP3 mee die het makkelijker voor je maakt om gezonder te eten en meer te bewegen.

Maar dat is niet het enige wat je kunt doen. Je kunt ook specifiek jezelf hypnotiseren om bepaalde helpende suggesties te herhalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen na het beluisteren van de MP3. Terwijl je nog ligt of zit herhaal je hardop bepaalde suggesties, zoals:

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik heb mijn grenzen en mag die aangeven.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de cirkel die jij wilt doorbreken kun je andere suggesties meekrijgen tijdens het volgen van het programma.

 

Meer tevreden zijn over je lichaam

Als de cirkel die je wilt doorbreken met je gewicht te maken heeft en het jojo-effect dan is het ook handig om te werken aan meer tevredenheid over je lichaam.
Ook hiervoor kun je suggesties herhalen, zoals:

“Mijn lichaam is een project dat nog bezig is.”
“Ik hou van mijn lichaam, want het zorgt ervoor dat ik dingen kan doen.”
“Mijn lichaam is er altijd voor mij.”

Dit soort suggesties kunnen je helpen om meer tevreden te zijn over waar je nu bent met je lichaam en dat het oké is dat je je gezondheidsdoelen nog niet hebt behaald.

 

Meer tevreden zijn met je leven

Een andere klacht die we tegenkwamen bij de cirkel van overgewicht is dat vrouwen die hier last van hebben vaker ontevreden zijn over hun leven. Het kan dan handig zijn om je focus te verplaatsen van wat niet goed gaat, naar wat wel goed gaat.
Hiervoor kun je bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboekje bijhouden. Je schrijft dan aan het einde van de dag 10 zaken op waar je die dag dankbaar voor bent.

Dit kunnen kleine en grote dingen zijn, zoals:
– Ik ben dankbaar voor het vogeltje dat vandaag mooi floot;
– Ik ben dankbaar voor dat ik werk heb;
– Ik ben dankbaar voor de zon die schijnt;
– Ik ben dankbaar voor mijn partner.

Als je dit regelmatig doet en goed bijhoudt, zul je zien dat je vanzelf meer positieve zaken in het leven ziet en meer tevreden wordt met wat je hebt.

Achterhalen van de oorzaak van belemmerende overtuigingen

Soms is het ook handig om te achterhalen waar de cirkel van onvrede of onhandige zaken in je leven is begonnen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen wanneer je voor het eerst het gevoel had dat je nu hebt bij de cirkel die je wilt doorbreken.

Dit is vaak een herinnering uit je kindertijd, omdat dat de periode in je leven is waarin je bepaald hebt hoe het leven en de wereld werkt. Alleen we vergeten vaak om te dubbelchecken of die dingen die we toen hebben bedacht nog wel kloppen.

Dit is waar je ook hulp mee kunt krijgen bij het programma van ikveranderwel.
Als je immers weet waar bepaalde ideeën en dingen die je doet vandaan komen, dan kun je er iets aan doen.
Soms kan het opnieuw bekijken van zo’n situatie met de kennis die je nu hebt al voldoende zijn om een onbewuste overtuiging, die voor onbewust gedrag zorgt, te stoppen.
Dit kan een snelle manier zijn om de cirkel te doorbreken.

Er zijn meerdere manieren om ongezonde cirkels in je leven te doorbreken. Je kunt eerst kijken naar de patronen in je leven, je overtuigingen en gedachten. Daarnaast kun je oefenen met dankbaarheid en helpende suggesties.

Heb jij hulp nodig om jouw cirkel te doorbreken en om eindelijk een gezond gewicht te krijgen en te houden?
Kijk dan eens mee met mijn gratis webinar.

 

Zonnige groetjes,

Bianca.

 


[1] https://vc.bridgew.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1666&context=jiws

Over de schrijver
Reactie plaatsen