Fysieke gezondheid verbeteren: De holistische aanpak

Fysieke gezondheid verbeteren: De holistische aanpak

Je fysieke gezondheid is ontzettend belangrijk, omdat veel van hoe je leven gaat, afhangt van hoe goed het met je lichaam gaat. Een ziek lichaam maakt het lastig om leuke dingen te doen bijvoorbeeld. In deze blog ga ik dieper in op het verbeteren van je fysieke gezondheid, wat voor praktische stappen je kunt zetten en wat voor mentale stappen je kunt zetten voor het verbeteren van je fysieke gezondheid. 

Als je last hebt van overgewicht zijn er meerdere problemen die je kunt ervaren met je fysieke gezondheid, namelijk: hart- en vaatziekten, diabetes type II, pijnlijke gewrichten, slaapproblemen door slaapapneu, leververvetting en een hogere kans op kanker.

Afslanken lijkt de meest logische manier om deze fysieke gezondheidsproblemen aan te pakken, maar dat klinkt natuurlijk helemaal niet leuk. Daarom ga ik me even focussen op wat je allemaal kunt doen voor je fysieke gezondheid, zonder dat de focus ligt op afslanken. 


Risico’s van hart- en vaatziekten verlagen

Bij hart- en vaatziekten door overgewicht kun je denken aan een hoge bloeddruk doordat je hart harder moet pompen vanwege de extra massa die voorzien moet worden van voedingsstoffen en een te hoog cholesterol.

Wat echter vaak niet de juiste aandacht krijgt, is dat een hoge bloeddruk ook veroorzaakt kan worden door stress en omdat je met overgewicht last kunt hebben van sociale problemen kun je ook gewoon door stress een hoge bloeddruk krijgen.

Door je stress te verminderen kun je vaak al veel doen om je bloeddruk te verlagen. Yoga is een goede manier om stress te verminderen en om je lichaam fysiek gezonder te maken. In een onderzoek, waarbij mannen die last hadden van overgewicht en een hoge bloeddruk tussen de 35 en 55 jaar meededen, kwam naar voren dat dagelijks een half uur pranayama yoga beoefenen en een half uur asana yoga beoefenen (ademhalingsoefeningen en poweryoga) na drie maanden voor een lagere bloeddruk, een lager cholesterol en een lagere BMI zorgde (1). 

Dus een uurtje yoga per dag kan al ontzettend veel doen tegen hart- en vaatziekten omdat het je vooral helpt met ontspannen en in dit uurtje waren de mannen maar een half uur bezig met de yogavorm waarbij je bewegingen samen met je ademhaling uitvoert. Verder hadden de mannen niets veranderd aan hun leven of hun dieet. 


Diabetes type II

Als je overgewicht hebt, betekent dit zeker niet dat je ook diabetes type II hebt, maar de kans op het ontstaan van dit type diabetes is vaak hoger als je overgewicht hebt dan wanneer je een normaal gewicht hebt. 

Om het risico op diabetes type II te verlagen en om de effecten als je het al hebt te verminderen is het vooral handig om te letten op wat je eet en of je voldoende beweegt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om langzame koolhydraten te eten (2), dan heb je het bijvoorbeeld over volkoren brood, in plaats van snelle koolhydraten, zoals bij wit brood. 

Snoep (snelle koolhydraten) kun je bijvoorbeeld vervangen door fruit (langzame koolhydraten). Fruit is nog steeds lekker zoet, net als snoep, maar heeft het voordeel dat er allemaal vezels inzitten waardoor je bloedsuikerwaarden stabieler blijven en je dus minder insuline nodig hebt.

Daarnaast is het vooral belangrijk als je een zittend beroep hebt om ook meer te bewegen om klachten door diabetes type II te verminderen. Dagelijks 10.000 stappen zetten in combinatie met letten op je gewicht kan heel veel doen om je gezondheid op peil te houden, ondanks diabetes type II (3).


Pijnlijke gewrichten

Ik heb ooit iemand geholpen met afslanken die pas doorhad dat ze toch zou moeten afvallen toen haar knieën pijn begonnen te doen. Ze had toen een BMI van 30, maar wat zou je nog meer kunnen doen als je last hebt van pijnlijke gewrichten dan afslanken?

Sowieso maken die pijnlijke gewrichten het dan vaak lastig om bijvoorbeeld fanatiek te gaan hardlopen.

Het is wel zo dat cardiotraining en krachttraining beide kunnen bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn bij mensen met overgewicht (4). Het doel is dan niet eens afslanken, maar gewoon de smering in de gewrichten goed houden. 

Daarnaast blijkt dat ontstekingen en je psychische toestand kunnen bijdragen aan de pijn (bron 4). Gezond eten kan al veel doen tegen de ontstekingen, maar voor de psychische toestand is vaak meer mentaal werk nodig. Werken aan je gevoel van eigenwaarde, je gevoel van kunnen en zelfvertrouwen kan al veel doen om je beter te voelen en om daardoor minder last te hebben van pijn. Tevens, kan stress verminderen een goede bijdrage leveren. 

Dit kun je doen door jezelf af te vragen waarom je stress krijgt van bepaalde zaken en of je er niet op een andere manier mee kunt omgaan. Als je dit lastig vindt om te doen helpt het programma van Ikveranderwel je hiermee of één van mijn Masterclasses.


Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ontstaan als je overgewicht hebt en soms komt dit door slaapapneu, maar je kunt ook merken dat je andere slaapproblemen hebt (5). 

Het is altijd goed om eerst te onderzoeken of je niet vermoeid bent en slecht slaapt door slaapapneu. Als je daar namelijk last van hebt, kun je een apparaatje krijgen dat lucht in je longen blaast, zodat je geen last meer hebt van slaapapneu. Dan hoef je dus niet eens af te slanken, maar dan helpt dit apparaat je.

Afslanken is natuurlijk wel een manier om ook van slaapapneu af te komen, maar het is vaak lastig om de stappen hiervoor te zetten als je overdag moe bent. 

Daarnaast kun je werken aan je slaaphygiëne. Dit betekent dat je een paar uur voor het slapengaan niet meer eet, thee drinken mag wel, en dat je een paar uur voor het slapengaan niet meer in een scherm kijkt. Ook is het goed om je slaapkamer zo donker mogelijk te houden. 

Op die manier kun je slapen en dat is uiteindelijk ook goed voor je fysieke gezondheid. 


Leververvetting

Als je overgewicht hebt doordat je wel van een drankje houdt of doordat je gewoon graag een kaasplankje helemaal leeg eet kan je lever hier last van hebben. Eerst krijg je leververvetting, maar het kan uiteindelijk voor leverkanker zorgen. Geen prettig vooruitzicht. 

Voor de behandeling worden vaak levensstijl veranderingen aanbevolen en manieren om je gevoeliger te maken voor insuline en om te ontgiften (6). 

Een gezond voedingspatroon is dus erg belangrijk als je last hebt van een vervette lever. 

Je fysieke gezondheid verbeteren als je last hebt van overgewicht hoeft niet te gaan over afslanken, hoewel dit wel een leuke bijkomstigheid kan zijn. Het gaat vooral over stress verminderen, gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slapen. 

Heb je hier hulp mee nodig? Doe dan mee met het online programma of één van de Masterclasses van Ikveranderwel, zodat jij je weer lekker voelt in je lijf, ongeacht hoe je lijf eruit ziet. 

Klik hier voor meer informatie.


Groetjes,

Bianca


 




(1) https://www.researchgate.net/profile/Sajja-Srikanth-/publication/276440233_Effect_of_Yoga_on_obesity_hypertension_and_lipid_profile/links/5577d1c808aeb6d8c01ce686/Effect-of-Yoga-on-obesity-hypertension-and-lipid-profile.pdf

(2) https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/healthy-lifestyles-in-europe-prevention-of-obesity-and-type-ii-diabetes-by-diet-and-physical-activity/1AE4F4AE79733EA62EFE6352C4BCF077

(3) https://diabetesjournals.org/care/article/18/6/775/19934/Daily-Walking-Combined-With-Diet-Therapy-Is-a

(4) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/JPR.S55360

(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945715000830

(6) https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/65/suppl_1/S57/1819959?login=false

Over de schrijver
Reactie plaatsen