Gezond oud worden: Rollebollen met de kleinkinderen

Gezond oud worden: Rollebollen met de kleinkinderen

Ouder worden lijkt zo vanzelfsprekend, maar gezond ouder worden? Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat als je wat ouder bent je nog steeds kunt rollebollen met de kleinkinderen? En als je merkt dat dat niet meer kan, kun je dit dan toch “weer” bereiken? In deze blog lees je meer over gezond ouder worden. 


Werken aan je gezondheid

Je lichaam is eigenlijk net een auto. Net als een auto heeft je lichaam onderhoud nodig en is het eigenlijk niet goed voor het lichaam als het lichaam nooit gebruikt wordt. Tegelijkertijd is het ook niet goed voor het lichaam als je continu aan het racen bent, net zoals langdurig racen met een auto niet handig is. 

Een auto heeft vaak specifieke olie en brandstof nodig om je van A naar B te brengen. Je lichaam heeft ook specifieke brandstof nodig. De olie kun je zien als het mentale deel van je gezondheid, waardoor alles goed met elkaar in verbinding staat en je niet te snel slijtage krijgt aan je organen. 

Werken aan je gezondheid betekent dus 2 dingen. Werken aan je fysieke gezondheid en werken aan je mentale gezondheid. 


Werken aan je fysieke gezondheid

Werken aan je fysieke gezondheid betekent vaak dat je regelmatig beweegt en gezond eet. Regelmatig bewegen kan op allerlei manieren, zoals met wandelen, sporten, tuinieren en grondig schoonmaken. 

Nederlands onderzoek laat zien dat mensen denken dat ze het beste kunnen bewegen als ze een beweegmaatje hebben (1). Dus ken je iemand die ook het doel heeft om gezond ouder te worden? Geef aan dat je wil dat hij of zij je beweegmaatje wordt. Dan kun je elkaar motiveren om dagelijks te bewegen. 

Een van de deelnemers van het programma van Ikveranderwel is bijvoorbeeld begonnen met badmintonnen met haar zoon. Het begon in de tuin, maar uiteindelijk is ze dit op straat gaan doen. Toen ze begon, hield ze het nog geen vijf minuten vol, maar nu heeft ze leuke quality time met haar zoon.  

Daarnaast is het eten van voornamelijk gezonde voeding belangrijk om je fysieke gezondheid in orde te houden. Denk hierbij aan fruit, groente, kip, vis en noten. 


Werken aan je mentale gezondheid

Naast je fysieke gezondheid is het ook belangrijk om je mentale gezondheid in orde te houden. Je mentale gezondheid en fysieke gezondheid hebben namelijk effect op elkaar. 

Gedurende je leven maak je ook allerlei dingen mee en afhankelijk van hoe goed je daarmee kunt omgaan hebben die of geen effect op je mentale gezondheid of je kunt last krijgen van stress en depressieve klachten. 

Werken aan je mentale gezondheid betekent dan ook vaak belemmerende overtuigingen aanpakken, angsten overwinnen en anders denken over of anders omgaan met factoren die stress opleveren. 

Op die manier kun je bevrijd van negatieve gedachten verder leven en nare gebeurtenissen een plekje geven waardoor ze geef effect meer hebben op je huidige leven. 


Het houden van een sociaal leven

Een andere manier om je mentale gezondheid in orde te houden is door in contact te blijven met andere mensen. Zoals het onderhouden van familierelaties en het onderhouden van vriendschappen. 

Het tegengaan van isolatie en eenzaamheid is erg belangrijk voor het op peil houden van je mentale gezondheid op latere leeftijd (2). 


Vertrouwen houden in je lichaam

Een van die dingen die invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid is problemen met je lichaam en naarmate je ouder wordt is de kans groter dat je wat meemaakt. Je kunt bijvoorbeeld betrokken raken bij een ongeluk waarvan het herstel wat lang duurt, omdat je nu eenmaal niet meer twintig bent.

Of je krijgt misschien last van een ziekte, zoals kanker. Kanker kan tegenwoordig in veel gevallen goed behandeld worden, maar toch is dit een ziekte die veel invloed kan hebben op je vertrouwen in je lichaam. 

Als je ouder bent is het desondanks belangrijk om dit vertrouwen in je lichaam te houden, zodat je niet voortdurend in angst leeft dat je weer ziek wordt of dat je iets overkomt waarvan het lang duurt voordat je weer hersteld bent. 

Onderzoek bij vrouwen van ouder dan 65 jaar laat zien dat goed voor je lichaam zorgen met voeding en lichaamsbeweging hierbij helpt. Daarnaast pasten vrouwen ook zelfcompassie toe en dankbaarheid voor alles wat het lichaam voor hun doet (3).

Bij zelfcompassie gaat het om meer dan alleen lief zijn voor jezelf. Het gaat ook over het accepteren dat ervaringen die je hebt in je leven, ervaringen zijn die andere mensen ook hebben. Daarnaast is mindfulness belangrijk, zodat je het snel doorhebt wanneer je last hebt van ongezonde gedachten en hier wat aan kunt doen. 

Daarnaast kan hulp van professionals je helpen als je merkt dat je door een ongeval of ziekte het vertrouwen in je lichaam bent kwijtgeraakt. 


Coaching om je gezondheid op orde te houden

Gezond leven is niet altijd even eenvoudig. Als je wat ouder bent weet je waarschijnlijk wel wat je allemaal “moet” doen om gezond te zijn, maar het ook daadwerkelijk “doen” is vaak weer een ander verhaal.

Onderzoek laat zien dat “telehealth”, zoals online programma’s om positief ouder te worden je helpen om ook na je pensioenleeftijd nog een waardevol leven te leven en veel welzijn te ervaren (4).

Ikveranderwel biedt hulp aan om gezond ouder te worden. Bij het programma van Ikveranderwel word je aangemoedigd om gezonde keuzes te maken. Dat is niet het enige. Je krijgt ook vijf maanden lang begeleiding om bijvoorbeeld mentale belemmeringen om gezond ouder te worden weg te nemen. Er is een community waardoor je in contact kunt komen met gelijkgestemde mensen, zodat je elkaar kunt ondersteunen en inspireren om gezonde keuzes te maken. 

Hierdoor krijg je dus niet alleen praktische tips, maar ook hulp om mentaal gezonder te zijn en om met meer vertrouwen de toekomst in te gaan. Rollebollen met de kleinkinderen is geen fantasie, het is je toekomst. 

Klik hier voor meer informatie over het programma.


Groetjes,

Bianca





(1) https://link.springer.com/article/10.1007/BF03078641

(2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.1964.tb119821.x

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144516304132

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29507264/

Over de schrijver
Reactie plaatsen