Hoe krijg ik stress uit mijn lichaam?

Hoe krijg ik stress uit mijn lichaam?

Stress in je lichaam is misschien wel een van de irritantste gevoelens die er is. Je voelt je gejaagd en alsof je moet bewegen, maar tegelijkertijd weet je verstand dat dat helemaal niets oplost. Dat je eigenlijk gewoon je ding moet doen en dat het dan allemaal wel goed komt.

Dus wat kun je dan doen als die stress maar in je lichaam blijft? In dit blog gaan we in op mentale stappen en fysieke stappen die je dan kunt zetten.


Hoe komt stress in je lichaam?

In eerste instantie is het wel goed om te weten hoe stress nu eigenlijk in je lichaam komt. Want dat gejaagde gevoel, dat zit dan dus in je zenuwen. Je hebt eigenlijk twee soorten stelsels in je lichaam. Het ene stelsel gaat om rust en het andere stelsel gaat om activiteit. Normaal gesproken wisselen die elkaar af, maar als je last hebt van stress blijft het actieve stelsel maar aan staan. 

Het orthosympatische zenuwstelsel blijft dan actief, ook wanneer eigenlijk je parasympatische zenuwstelsel de boel weer rustig zou moeten maken. 

Om de stress uit je lichaam te krijgen is het dan van belang om je parasympatische zenuwstelsel te activeren, zodat die alles weer tot rust brengt. Het leukste is dat dit activeren vaak juist iets wat je doet door rust. Of door zoveel beweging dat je wel “moet” uitrusten. 


Mentaal aan de slag: Stress uit je lichaam

Meditatie is een manier om het parasympatische zenuwstelsel te activeren, zodat bijvoorbeeld je hartslag tot rust komt. Onderzoek laat zelfs zien dat meditatie invloed heeft op cellen in je hele lichaam, waardoor het deel in de hersenen dat het stresshormoon aanmaakt ook tot rust komt en dit hormoon minder of zelfs niet meer aanmaakt (1). 

Een van de eerste dingen die je dus kunt doen om stress uit je lichaam te krijgen is door te mediteren, om op die manier het stelsel dat ervoor zorgt dat je organen tot rust komen die taak goed uitvoert.

Een mindfulness bodyscan kan je ook helpen om het stress uit je lichaam te werken. Met de bodyscan word je je namelijk bewust van waar je last hebt van spanning in je lichaam door stress en dat je zelf heel bewust die spanning kunt wegnemen.

Bij een mindfulness bodyscan voel je even je hele lichaam per onderdeel. Je begint bijvoorbeeld bij je tenen. Die kun je even wiebelen om te zien hoe dat voelt en bewust ontspannen. Wie weet had je door de stress wel hele gespannen tenen en dan heb je dat in ieder geval al weggewerkt.

Vervolgens ga je verder naar je voet, je kuiten, je schenen, je bovenbenen, je achterbenen, je kont, je onderrug, je onderbuik, je bovenbuik, je bovenrug, je borstspieren, je schouders, je armen, je onderarmen, je vingers, je nek, je kaak, je tong, je gezichtsspieren. 

Alles span en ontspan je op volgorde. Dus niet tegelijkertijd. Zodat jij je bewust wordt van hoe je lichaam voelt en hoe je zelf invloed hebt op het ontspannen van je lichaam. Dit kan heel veel doen om weer tot rust te komen en om stress uit je lichaam te werken (2).

Helpt dit allemaal niet, of duren de effecten te kort voor jouw gevoel? Dan kun je ook nog aan de slag gaan met de overtuigingen en gedachten waar je stress van krijgt. Hypnotherapie met een vleugje mindfulness kan dan al heel veel doen om de stress te verminderen.

In een onderzoek waarbij dit werd gebruikt kwam naar voren dat de deelnemers daarna veel minder last hadden van stress en beter waren geworden in mindfulness (3). 


Fysiek stress uit je lichaam halen

Daarnaast zijn er ook nog fysieke dingen die je kunt doen om stress uit je lichaam te halen. Het beoefenen van tai-chi en/of yoga kan bijvoorbeeld helpen om stress te verminderen. Het interessante is dat dit bewegingsvormen zijn die ook gebruikmaken van een soort meditatie. Dus je gaat bij deze bewegingen zowel mentaal als fysiek aan de slag om de stress uit je lichaam te halen. Ze helpen letterlijk om je zenuwstelsel te kalmeren (4). 

In de onderzoeken waaruit dit bleek werd yoga of tai-chi voor minstens 3 weken beoefend in een normale ruimte. Dus geen yoga in de hitte of iets dergelijks. Daarnaast was er altijd een controlegroep die helemaal niet aan yoga of tai-chi deed. 

Wat ook interessant is, is dat er aanwijzingen zijn (vooral bij onderzoeken op ratten, maar toch) dat slank zijn je ook kan helpen om beter met stress om te gaan (5). Dus afslanken om stress uit je lichaam te halen kan ook een manier zijn.

Bij elke kilo die je verliest kun je dan ook denken dat het niet alleen vet is dat uit je lichaam verdwijnt, maar ook een kilo stress. Als je zweet denk je niet alleen “Dit is vet dat huilt, omdat het uit mijn lichaam verdwijnt”, je kunt het ook zien als de stress uit je lichaam zweten. Een beetje zoals huilen kan opluchten, kan zweten ook opluchten. 

Onderzoek laat ook zien dat regelmatig bewegen helpt om stress te verminderen. In hetzelfde onderzoek wordt ook genoemd dat sociale interacties helpen (6). Dus spreek eens af met je vrienden, wie weet voel je je daarna al een stuk beter. 

Wat gaat er nu boven een goed gesprek met een vriend of vriendin? Of gewoon heerlijk genieten van een terrasbezoekje. 


Hulp om stress uit je lichaam te krijgen

Wil je een betere relatie met je lichaam en minder last van stress? Dan kan het programma van Ikveranderwel je helpen. Het programma helpt je met het vinden van een gezonde levensstijl. Hierdoor behoudt of bereik je een gezond gewicht. Daarnaast bieden de mp3's je een 'meditatie moment', een moment voor jezelf waarop jij in rust en ontspanning naar mijn stem luistert.

Daarnaast krijg je ook mentale hulp om blokkades die je beletten om goed voor jezelf te zorgen (en te ontspannen) weg te nemen. Hierdoor krijg je ook meer zelfwaardering en kun je zonder schuldgevoel voor jezelf kiezen.


Groetjes,

Bianca





(1) https://philpapers.org/rec/RAVMRA-2

(2) https://academic.oup.com/abm/article/32/3/227/4631844

(3) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207144.2020.1722028

(4) https://www.mdpi.com/2077-0383/7/11/404

(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453011000357?via%3Dihub

(6) https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00041.2006



Over de schrijver
Reactie plaatsen