Ik ben onzeker over mijn lichaam

Ik ben onzeker over mijn lichaam

Veel mensen zijn onzeker over hun lichaam. De meeste onzekerheid over het lichaam gaat vaak over het gewicht, de lichaamsvorm, de huid, het haar of je gelaatstrekken (heb ik me laten vertellen door ChatGPT).  Maar hoe zit dat nu eigenlijk en wat kun je doen aan die onzekerheid?

Gewicht is iets waarbij je zou zeggen dat je er eenvoudig wat aan kunt doen, maar slanker worden helpt bijvoorbeeld niet als je onzeker bent over je lichaamsvorm, tenzij het de vorm is van een dikke buik natuurlijk.

Echter, zitten brede schouders, of brede heupen je dwars? Dan is zelfcompassie belangrijker dan afslanken voor het verbeteren van zelfvertrouwen over je lichaam.


Onzekerheid door overgewicht

Heb je last van overgewicht? Dan is de kans groter dat je last hebt van eetbuien, ontevredenheid over je lichaam, ben je onzekerder in sociale situaties en ontevredener over het leven in het algemeen dan vrouwen met een normaal gewicht. Helaas is afslanken niet altijd de oplossing voor de mentale gezondheid, omdat vrouwen na het afslanken vaker disfunctioneel bezig zijn met hun lichaam (1). Daar wordt je ook niet gelukkig van.

Afslanken alleen is dus niet de oplossing. Werken aan hoe je tegen je lichaam aankijkt helpt je om op een positievere manier in het leven te staan en zekerder te zijn over je lichaam.


Onzekerheid door lichaamsvorm

Je kunt onzeker zijn door je lichaamsvorm vanwege overgewicht, maar ook door hoe je lichaam eruit ziet zelfs als je een gezond gewicht hebt.

Positief tegen je lichaam aankijken is natuurlijk altijd beter voor je welzijn. Mensen die meer tevreden zijn over hun lichaam zijn vaak ook gelukkiger, ongeacht het BMI, geslacht of ervaringen met stigma (2).

Bodypositivity is eigenlijk vooral uitgevonden voor mensen die niet blij zijn met hun lichaamsvorm, om toch zelfliefde voor het lichaam te ervaren.

Voor mannen geldt bijvoorbeeld vaak dat ze ontevreden kunnen zijn over hun lichaam als ze vinden dat die niet gespierd genoeg is (3). Dit kan bij mannen zorgen voor een slechter humeur, verstoord eten en een lager psychisch welzijn.

Waar vroeger magazines en films de schuld kregen voor anorexiaproblemen bij vrouwen vanwege onrealistische lichamen (slechts 1 procent van de vrouwen heeft van nature de lichaamsbouw van veel modellen en filmsterren), kun je nu films en magazines de schuld geven voor onzekerheden bij mannen. Steeds meer filmsterren pompen zichzelf helemaal op in de sportschool (en met een beetje valsspelen), waar de gewone sterfelijke man simpelweg geen tijd voor heeft. Die krijgt niet miljoenen als zijn spieren er op het scherm maar goed uitzien, dus die kan niet speciaal voor een film gaan trainen.

Nederlands onderzoek geeft aan dat voor mannen een interventie ook belangrijk kan zijn om minder onzeker over het lichaam te worden, omdat dit mannen gelukkiger kan maken en zelfs de seksualiteit kan verbeteren (4).

Koreaans onderzoek laat wel zien dat er een verband is tussen het hebben van een gezond dieet en tevreden zijn over je lichaam (5). Dus gezonder eten kan zelfs bij onzekerheid over de lichaamsvorm een manier zijn om tevredener te zijn over het lichaam.

In dit onderzoek geven de onderzoekers ook aan dat het belangrijk is dat mensen een correct beeld hebben over hoe een lichaam er normaalgesproken uitziet. Dus laat je wat dat betreft niet te veel beïnvloeden door de filmindustrie en modellen.

Daarnaast kun je een schrijfoefening doen. Je schrijft bijvoorbeeld op wat je wel mooi vindt aan je lichaam, hoe je lichaam jou helpt in het dagelijks leven en wie je bent als persoon. Dit kan de band met je lichaam ook verbeteren waardoor je er minder onzeker over bent (6).

Ook speelt je idee van hoeveel controle je hebt op je lichaamsvorm een rol in hoe zeker of onzeker je over je lichaam bent (7). Het is daarom altijd handig om voor jezelf te bedenken “is dit waar?” als je denkt dat je ergens geen controle over hebt.


Onzekerheid door de huid

De huid is toch wel een van de organen die veel laat zien over je leven. Bijvoorbeeld of je vroeger jeugdpuistjes hebt gehad of niet, of je wel eens geopereerd bent of dat je om een andere reden littekens hebt gekregen.

Dit soort zichtbare signalen van een verhaal kunnen mensen onzeker maken. Je kunt het bijvoorbeeld lastig vinden om een dagje te ontspannen in een spa, omdat je jouw littekens niet aan vreemde mensen wilt laten zien.

Daarbij speelt je persoonlijkheid ook een rol. In een onderzoek naar vrouwen die door borstkanker een operatie hebben ondergaan komt naar voren dat vrouwen door deze littekens last kunnen krijgen van minder sociaal zijn. Vrouwen die meer op zichzelf gefocust zijn kunnen wrok koesteren en agressief worden door de littekens (8).

In dat geval kan een borst-reconstructie een logisch gevolg zijn, maar als dat al is gebeurd, is het tijd voor meer mentale stappen.

Wat wel interessant is, is dat je stijl van hechten ook veel invloed kan hebben op schaamte voor je lichaam en onzekerheden met het lichaam. Vooral als je romantisch gezien vaak een onzekere of angstige hechting hebt, kun je ook meer onzeker zijn over onder andere je huid. Door dan juist aandacht te besteden aan je hechting, kun je ook minder last hebben van onzekerheid door littekens of andere huidproblemen (9). Het interessante is dat deze problemen met hechting ook invloed kunnen hebben op andere onzekerheden met het lichaamsgewicht. Dit heeft echter vooral een samenhang met anorexia of boulimia (10).


Onzekerheden door je haar

Dat je als man te maken kunt krijgen met haarverlies is algemeen bekend. De meeste mannen hebben daardoor wel een idee van hoe ze hiermee om willen gaan.

Maar soms maakt je geslacht niet uit, zoals wanneer je last krijgt van alopecia of door chemotherapie je haar kwijtraakt. Dit kan vaak toch veel onzekerheid met zich meebrengen en je kunt allerlei negatieve emoties krijgen door het haarverlies. Zeker bij alopecia.

Het is dan belangrijk om gezonde manieren te vinden om met dit haarverlies om te gaan, zoals zelfacceptatie, zelfcompassie en manieren vinden om er leuk mee om te gaan . Sommige vrouwen spelen er bijvoorbeeld mee door meerdere pruiken te hebben of andere manieren om het hoofd te bedekken, zodat ze meer kunnen spelen met hun uiterlijk.

Dit vermindert ook de stress en dat is weer belangrijk om meer haarverlies tegen te gaan (bron 11).

Onzekerheid door gelaatstrekken

Het is steeds “normaler” om onzekerheid door gelaatstrekken op te lossen met plastische chirurgie, maar dat is vaak niet een goede oplossing voor je psyche.

Vooral als je door een ziekte of ongeluk opeens een “ander” gezicht hebt gekregen kan het belangrijk zijn om je identiteit aan te passen, maar wel op een positieve manier. Door met familie en vrienden te praten kun je dan al veel doen om je alsnog beter te voelen over je gezicht (12).


Hulp bij onzekerheid over je lichaam

Heb jij hulp nodig bij onzekerheid over je lichaam? Wil je een gezonde relatie met je lichaam en je niet zo druk maken over wat andere mensen van je vinden?

Bij het programma van Ikveranderwel krijg je hulp voor het hebben van een gezonde levensstijl en vijf maanden lang begeleiding om emotionele problemen met betrekking tot je lichaam op te lossen.

Op die manier doe je niet alleen gezond, maar voel je je ook gezond en mooi.

Meer weten? Schrijf je dan in voor mijn gratis webinar.

Groetjes,

Bianca.


lichaam




(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144504000270?via%3Dihub

(2) https://www.mdpi.com/1660-4601/17/12/4186

(3) https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0026777

(4) https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-017-1016-3

(5) https://e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2012.6.4.334

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144518305382?via%3Dihub

(7) https://journals.sagepub.com/doi/10.1002/per.2410080304

(8) https://journals.lww.com/plasreconsurg/abstract/2011/01000/quality_of_life_of_patients_who_undergo_breast.3.aspx

(9) https://link.springer.com/article/10.1007/s12147-015-9136-3

(10) https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/abstract/2006/05000/body_dissatisfaction_in_women_with_eating.15.aspx

(11) https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)30963-5/fulltext

(12) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027795369090155L?via%3Dihub

Over de schrijver
Reactie plaatsen