Ik vind mezelf lelijk

Ik vind mezelf lelijk

Afvallen is vaak iets wat mensen doen die van zichzelf zeggen “ik vind mezelf lelijk”, maar dat is niet altijd de oplossing voor mensen om dit gevoel weg te nemen. Natuurlijk helpt het wel als je in de spiegel kijkt en je zit wat strakker in je vel, maar als je echt van jezelf kunt zeggen dat je jezelf lelijk vindt, dan kan er meer aan de hand zijn.

In deze blog gaan we dieper in op dit gevoel en wat je allemaal kunt doen om jezelf weer mooi te voelen, of ten minste zoals jezelf. 


Invloed van de maatschappij

Een oorzaak van je gevoel kan helemaal buiten jezelf liggen. Al sinds de jaren 80/90 is er kritiek op bijvoorbeeld de invloed van de mode-industrie op het schoonheidsideaal. Dit liep uiteindelijk zo ver op dat modellen in de EU een bepaald minimaal BMI moeten hebben, zodat ze niet te dun zijn en dit zou moeten voorkomen dat meisjes anorexia krijgen om maar aan het “schoonheidsbeeld” te voldoen.

Tegenwoordig komt daar de invloed van social media bij, waarbij heel veel mensen een filter gebruiken om er “mooier” uit te zien. Die filters zijn inmiddels zo goed ontwikkeld dat je het niet altijd doorhebt dat je naar iemand met een filter kijkt. Onderzoek laat zien dat jongeren (ongeacht of het jongens of meiden zijn) die veel kijken naar social media berichten over het uiterlijk, zich vaker lelijk voelen, last hebben van (sociale) angsten, depressieve klachten en angst om er lelijk uit te zien (1).

Ik heb wel eens de uitspraak gehoord “Wat jij consumeert, consumeert jou”. 

Wees je dus bewust van de prikkels waaraan jij je blootstelt, want voordat je het weet is dat alles waar je nog aan denkt en wat je als voorbeeld voor jezelf ziet. Focus je in plaats van berichten over mode, make-up of gespierde lichamen op andere zaken, zoals de natuur, kunst, techniek, of wat dan ook. 


Afslanken om je weer mooier te voelen

Uit onderzoek naar mensen die zijn afgevallen door leefstijlveranderingen of door een operatie blijkt dat ook dan er nog steeds mentale hulp nodig is om effecten van het dikker zijn of het gevoel van lelijk zijn weg te nemen. 

Mensen die dikker zijn (geweest), kunnen last hebben van een gevoel van sociale isolatie, het gevoel hebben dat ze niet bij de maatschappij horen, depressieve klachten hebben en ze kunnen problemen hebben met seksualiteit en intimiteit.

De wetenschappers geven ook aan dat mensen die afslanken hulp nodig hebben om gevoelens van schaamte en emotionele isolatie te verwerken (2). 


Zelfcompassie verbeteren

Een manier om je mooier te voelen is door liever voor jezelf te zijn. Zou jij bijvoorbeeld een vriend of vriendin lelijk noemen? Natuurlijk niet! Dus waarom zou je dit jezelf aandoen? 

Wat vooral belangrijk is bij zelfcompassie is het besef dat jij je niet hoeft te identificeren met je gedachten (3). Als je dus een gedachte hebt over hoe mooi of lelijk je bent, realiseer je je dat dit slechts een gedachte is en niet de waarheid over wie of wat jij bent. Hierdoor kun je negatieve gedachten ook beter loslaten. 


Waardeer je lichaam

En nee, hier bedoel ik niet mee dat je je lichaam een cijfer moet geven, maar meer dat je dankbaar kunt zijn voor wat je lichaam allemaal doet. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mannen en vrouwen die tevreden zijn met hun lichaam, ongeacht het BMI, zich hierdoor beter voelen en zich succesvoller voelen. Bij vrouwen hielp het ook om meer tevreden te zijn over hun leven in het algemeen (4).

Dus wees blij met wat je lichaam allemaal kan. Door je lichaam kun je leven, kun je van A naar B gaan. Kun je genieten van heerlijke geuren, genieten van een zonsondergang, genieten van aanrakingen, genieten van stoffen (voor de shoppers onder ons), genieten van creatief bezig zijn. Het lichaam doet zoveel meer voor je dan je een bepaald uiterlijk geven.

Door dankbaar te zijn voor je lichaam, ga je jouw lichaam meer waarderen en zul je je ook beter voelen over je lichaam. 


Een actieve levensstijl

Een actieve levensstijl, een leven waarin je regelmatig op de een of andere manier beweegt, helpt mannen ook om hun lichaam meer te waarderen (5). Ben je dus een man en voel je je op het moment niet op je mooist? Dan kan regelmatig wandelen, fietsen, zwemmen, voetballen of naar de sportschool gaan je helpen om je lichaam alsnog meer te waarderen en om je beter te voelen over je uiterlijk. 

En ben je een vrouw, dan zou dit ook kunnen werken, alleen daar heb ik nog geen wetenschappelijk onderzoek voor gevonden. Bij regelmatige lichaamsbeweging voor je zelfbeeld telt wel, baat het niet, dan schaadt het niet.


Je lichaam leuk vinden voor een gezond dieet

Wat ook leuk is, is dat wanneer jij je lichaam gaat waarderen, dit je ook helpt om gezonder te eten. Uit onderzoek bij jongeren blijkt dat jongen die blij zijn met hun lichaam vaak ook gezonder eten (6). 

Je kunt dus denken dat het handig is om gezonder te eten en dat je daardoor een leuker lichaam krijgt. Echter, je kunt ook eerst beginnen met van je lichaam houden, nog voordat je lichaam voldoet aan een bepaald droombeeld, zodat dit je helpt om gezonder te eten.


Hulp om je weer jezelf te voelen

Wil jij stoppen met je lelijk voelen en je weer voelen als jezelf? Bij het programma van Ikveranderwel krijg je niet alleen praktische hulp om gezond te eten en aan lichaamsbeweging te doen. 

Je krijgt ook mentale hulp om je lichaam weer te waarderen en om zelfcompassie te versterken. Op die manier kun jij kiezen voor jezelf. Je kunt jezelf gaan liefhebben en je focussen op je leven, in plaats van altijd bezig te zijn met je lichaam, sporten en voeding. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over dit programma.

Hartelijke groet,

Bianca





(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144519303158?via%3Dihub

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23574293/

(3) http://self-compassion.org/wp-content/uploads/2016/04/Neff2016b-1.pdf

(4) https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-019-00093-y

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30292836/

(6) https://pdfs.semanticscholar.org/d352/9a9c33fb1e9ddaf33655527ea57990b5feaa.pdf?_gl=1*1fvz1se*_ga*NzI4NjM2NDk0LjE2ODkzNDA0NzM.*_ga_H7P4ZT52H5*MTY5MTU4MTExNC4xOS4xLjE2OTE1ODM3ODYuNTkuMC4w

Over de schrijver
Reactie plaatsen