Mentaal sterker worden om fysiek gezonder te zijn

Mentaal sterker worden om fysiek gezonder te zijn

Ja, dit klinkt in eerste instantie misschien heel gek, maar mentaal sterk zijn helpt je ook om fysiek gezonder te zijn. Veel topsporters hebben een goede mentale kracht, waardoor ze het zo ver hebben kunnen schoppen.

Veel onderzoekers zijn ook geïnteresseerd in de connectie van mentaal stoer zijn en het kunnen leveren van topsportprestaties (1). Topsporters kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met:

  • Focus
  • Motivatie
  • Vertrouwen
  • Onzekerheid
  • Ontmoediging

Net als topsporters kan dit ook iets zijn waar jij moeite mee hebt als je aan je gezondheid wilt werkten, maar dat dit om de een of andere reden telkens niet goed lukt. 

Nu hoef je uiteraard geen topsporter te worden, maar voor je eigen gezondheid kan mentaal sterker worden ook zeker een rol spelen en deze vijf punten geven een goed aanknopingspunt om mentaal sterker worden om fysiek gezonder te zijn.


Focus

Focus gaat eigenlijk gewoon over waar jij de aandacht op richt. Veel mensen die bezig zijn met afslanken focussen zich bijvoorbeeld op wat ze niet meer mogen eten of niet meer mogen doen. Ze mogen niet meer snoepen en niet meer elke avond bankhangen. Deze focus maakt het echter heel lastig om goed gedrag vol te houden, omdat je dan telkens bezig bent met wat NIET mag.

In plaats daarvan kan je je beter focussen op wat nog wel mag, zoals welke gezonde voeding je allemaal mag eten. Wat je tijdens de drie maaltijden per dag bijvoorbeeld gaat eten. Hoe jij die paar avonden in de week iets anders gaat doen dan bankhangen, zodat je meer beweegt. Hoe je kunt genieten van de natuur tijdens een wandeling en hoe goed je lichaam voelt na een workout of yogasessie. 

Je focussen op wat je wel mag doen, dat helpt je vaak al veel beter om ook fysiek gezonder te zijn. 


Motivatie

Voor sommige mensen is een bepaald gewicht op de weegschaal zien de motivatie. Maar dat is eigenlijk maar je motivatie aan de oppervlakte. Voor veel mensen gaat het uiteindelijk namelijk niet om dat gewicht, maar om waar dat voor staat. Zoals dat je die leuke jurk aan kunt die nu al heel lang in de kast hangt. Of dat je met dat slankere lichaam meer energie hebt om leuke dingen met je familie te doen. Zoek de diepliggendere reden op waarom jij wilt afslanken en dan blijf je veel beter gemotiveerd dan als het alleen om dat cijfertje op de weegschaal gaat.

Onderzoek laat ook zien dat je focussen op de voordelen van gewichtsverlies je helpt om jouw motivatie en betrokkenheid bij een afslankprogramma hoog te houden (2).


Vertrouwen

Vertrouwen is ook belangrijk, zoals het vertrouwen dat het doel dat jij jezelf hebt gesteld iets is dat lukt. Daarom is het als je wilt afslanken, spiermassa wilt opbouwen of iets dergelijks belangrijk om een haalbaar doel te bepalen. 

Daarnaast kan een eetdagboek je helpen om het vertrouwen op te bouwen dat jij je aan een gezond eetpatroon kunt houden.

Onderzoek laat ook zien dat als je hulp inschakelt om aan je gezondheid te werken vertrouwen in de persoon die je helpt erg belangrijk is om je te houden aan de adviezen en tips die die deze persoon geeft en om je gezondheidsdoelen te behalen (3).


Onzekerheid

Bij topsport kan onzekerheid ook gaan over het vertrouwen hebben in je eigen kunnen, maar het kan ook gaan over onzekerheid over hoe goed tegenstanders het doen. Met afslanken kun je soms onzeker worden als je toch nog een keer een eetbui hebt. Dit kun je dan zien als bevestiging dat het je toch niet gaat lukken; het kan je erg onzeker maken.

Houd dan vooral in de gaten dat die eetbui slechts een momentopname is. Als je het in de gaten hebt kun je er zelfs mee stoppen en anders is er altijd morgen weer een dag. Een dag waarop je het wel goed doet. En als het maar een momentje is, dan valt het best wel mee.


Ontmoediging

Zo’n eetbui kan je ontmoedigen, maar ook mensen in je omgeving kunnen dat. Zo heb ik eens iemand geholpen die al dertig kilo was afgeslankt, maar waarbij een arts toch nog moest zeggen: “En je moet ook afvallen.” In plaats van een compliment en aanmoediging krijgen dat je al zo goed bezig bent en dat je zo kunt doorgaan kan zo’n ondoordachte opmerking van een arts ook erg ontmoedigend werken. 

Die arts heeft dan natuurlijk niet je hele reis van het eerdere afslanken gezien, dus negeer dat dan maar gewoon (je kunt wel even zeggen dat je al goed bezig bent) en blijf jezelf aanmoedigen. Omring je ook met mensen die je steunen en die eventueel meedoen met gezond te leven. 


Mentale oefeningen om af te slanken

Je ziet wel eens dat sporters langs de kant zitten met hun ogen dicht en dat hun lichaam toch lichtjes beweegt alsof ze in gedachten bezig zijn met het uitoefenen van hun sport. Dit wordt ook wel mentaal simuleren genoemd.

Werkt dat nu ook als je wilt afslanken? Dat is onderzocht. Bij een groep vrouwen die graag wilden afslanken is getest wat het beste werkt: je voorstellen dat je al slank bent, het proces van afslanken in gedachten met een goede uitkomst voor je zien, zonder goede uitkomst of helemaal niets van dat.

Uit dit onderzoek bleek dat de groep vrouwen die het proces van afslanken in gedachten voor zich hadden gezien veruit het meeste gewicht was verloren ten opzichte van de andere twee groepen. Dus je alleen voorstellen dat je op een gegeven moment afgeslankt bent is niet voldoende. Het is belangrijk om dit te combineren met het voorstellen van het proces van afslanken om veel doorzettingsvermogen te krijgen. Gek genoeg werkte het proces van afslanken met het beeld dat het niet zou lukken het beste om het meeste gewicht te verliezen (4).

Het voordeel van dit mentaal simuleren is dat dit bij langetermijndoelen, zoals afslanken, goed werkt om jezelf langdurig te kunnen reguleren. Dit betekent dat je dan minder snel impulsief gaat eten of toch maar op de bank blijft hangen, terwijl je eigenlijk zou gaan wandelen. 


Mentaal sterker worden en fysiek gezonder zijn

Mentaal sterker worden om fysiek gezonder te zijn gaat dus met name over je kunnen voorstellen dat je kunt doen wat nodig is om je fysieke doelen te bereiken. Je focussen op wat allemaal nog wel mag. In de gaten houden waarom je graag die fysieke doelen wilt bereiken en vooral doorgaan ondanks tegenslagen.

Het programma van ikveranderwel helpt je om ook mentaal een goede band met je lichaam te krijgen. Door de oefeningen in het programma word je mentaal sterker en is het eenvoudiger om je doelen te bereiken dan wanneer je dit helemaal alleen doet.

Klik hier voor meer informatie.


Groetjes,

Bianca




(1) https://aryanjoshi.com/wp-content/uploads/2020/10/A-Study-on-Mental-Strength-Among.pdf

(2) https://psycnet.apa.org/record/2016-17168-001

(3) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2327-6924.12510

(4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00223980.2014.987102

Over de schrijver
Reactie plaatsen