Als je kunt denken “mijn lichaam is een tempel” ben je vaak al goed op weg om goed voor jezelf te zorgen. Hoe kom je op dat punt? Deze blog helpt je daarmee.
Waarom is je lichaam een tempel?
Je lichaam kun je zien als een tempel en iets waar je goed voor moet zorgen, omdat je er je hele leven gebruik van maakt. Theoretisch is het zo dat hoe beter je voor je lichaam zorgt, hoe langer je leeft. Spiritueel gezien kun je ook zeggen dat je lichaam het huis is waar je ziel in leeft. Je ziel is iets wat je kunt zien als jouw persoonlijke God. Het deel van jou waar je geweten en je ware zelf vandaan komt.
Zoals je goed zorgt voor een tempel om een god te eren, kun je goed zorgen voor je lichaam om je ziel te eren.
Hoe zorg je dan goed voor je lichaam?
Je lichaam bestaat eigenlijk uit het fysieke, mentale en misschien zelfs een beetje het spirituele. Fysiek gezien is het belangrijk om je lichaam sterk te houden door bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en gezond te eten.
Een van de meest treffende uitspraken hierover is dat je jezelf niet ziet als prullenbak (waar alle etensrestjes in mogen), maar als tempel waar jij (en andere mensen) respect voor mogen hebben. Dat betekent dus niet dat jij een tweede stuk taart eet, omdat het anders weggegooid wordt. Dat betekent dat je wel die appel eet, omdat die zo lekker is en vol met vezels en andere gezonde voedingsstoffen zit.
Mentaal gezien is het ook belangrijk om voor je lichaam te zorgen. Dan hebben we het meer over geestelijke gezondheid, maar al die gedachten komen van je brein en dat is toch echt een onderdeel van je lichaam.
Dus je mag ook aan de slag gaan met je gedachten, zeker als die op dit moment negatief zijn over jezelf. De overtuigingen die je hebt over hoe het leven werkt en hoe je daarin hoort te functioneren bepalen vaak veel van je gedachten en gevoelens.
Ze bepalen ook wat je voor je lichaam doet. Door met je overtuigingen aan de slag te gaan, kun je zowel werken aan je mentale gezondheid als aan je fysieke gezondheid. Spiritueel of geestelijk goed voor jezelf zorgen betekent vaak stress verminderen. Stress is echt een grote boosdoener in onze maatschappij. Dus ontspannen hoort ook bij je tempel eren.
Je kunt dit doen met meditatie, alsof je in een tempel gaat mediteren, maar je kunt dit ook doen door juist met vriendinnen af te spreken en om met hun eens lekker tot rust te komen.
Extra tips om je lichaam als tempel te zien
Nu je een paar voorbeelden hebt gehad waarom je lichaam een tempel is en hoe je het dan kunt eren, ga ik nog even dieper in op tips die je helpen om je lichaam als tempel te zien.
- Begin met bewegen als je dat nog niet doet
Als je op dit moment nauwelijks beweegt kan dit ervoor zorgen dat je negatiever tegen jezelf aankijkt dan nodig is. Uit Italiaans onderzoek bleek dat tijdens de lockdown, toen mensen massaal minder begonnen te bewegen, men uiteraard wat dikker werd. Maar wat vooral verrassend was, was dat ook de mentale gezondheid naar beneden ging (1). Meestal betekent dit ook dat mensen pessimistischer worden en zichzelf negatiever zien.
Je lichaam als tempel zien kan dus betekenen dat je toch maar begint met dagelijks 30 minuten wandelen. Begin in ieder geval met 15 minuten en bouw dat op naar 30.
- Word ietsje narcistischer 😉
Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar positief over jezelf denken is goed voor je mentale gezondheid en zelfs voor het beeld wat andere mensen over je hebben (2).
Narcistische mensen vinden zichzelf van nature al helemaal geweldig, maar voor iedere andere normale sterveling is twijfel vaak een dingetje. Maak daarom maar eens een lijstje met zaken wat je allemaal bereikt hebt en waar je goed in bent.
Dit verbetert ook je zelfliefde en zelfrespect, wat handig is om jezelf als een tempel te zien.
- Gebruik dankbaarheid
Dankbaarheid hebben voor je leven en je lichaam is een van de beste manieren om jezelf een positievere mindset te geven. Zo ook over je lichaam.
Veel mensen hebben bijvoorbeeld een verkeerd beeld over hun lichaam en gewicht. Door oefeningen in dankbaarheid over je lichaam kun je die bias verminderen en blijer zijn met je lichaam. In een onderzoek waarbij mensen een schrijfopdracht uitvoerden om mindful te zijn over het lichaam en dankbaar te zijn, kwam naar voren dat deelnemers in de groep die de schrijfopdracht deden positiever waren over hun lichaam en hun lichaam mooier vonden, vergeleken met deelnemers die deze schrijfopdracht niet hadden gedaan (3).
Dit effect stond ook nog eens los van het BMI wat deze deelnemers hadden. Het geldt dus voor mensen van alle formaten. Schrijf dus eens op waar je dankbaar voor bent, wat je lichaam allemaal voor je doet. Bedenk maar eens los van hoe je er uitziet, met welke prachtige dingen je lichaam je allemaal helpt. Dit geef ik vaak ook als tip tijdens het Uurtje live of per mail aan deelnemers van mijn online programma.
- Vraag hulp
Soms is het lastig om in je eentje met een paar oefeningen het idee te krijgen dat je lichaam een tempel is waar je goed voor wilt zorgen. Gelukkig zijn er altijd mensen die je willen helpen.
Bij het programma van Ikveranderwel krijg je bijvoorbeeld vijf maanden lang begeleiding in het goed zorgen voor je lichaam en die begeleiding gaat juist over het houden van je lichaam alsof het een tempel is.
Een gezonde band met je lichaam krijgen is lastig om in je eentje te doen als je jezelf al jarenlang straft of negatief denkt. In de begeleiding van Ikveranderwel krijg je hulp met je gedachten over jezelf, je lichaam, voeding en beweging. Op die manier leer je dat goed voor jezelf zorgen leuk is en helemaal niet hoeft te voelen als straf, werk of iets wat moeite kost.
Je kunt juist moeiteloos doen wat goed voor je is, omdat dat na de hulp van Ikveranderwel logisch voelt.
Meer weten? Schrijf je dan in voor mijn gratis webinar, zodat ik je hier meer over vertel.
Groetjes,
Bianca
(2) https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.84.1.165
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144517302991