Motivatie afvallen verbeteren: hoe doe je dat?

Motivatie afvallen verbeteren: hoe doe je dat?

Een ongezond gewicht is vaak een reden om af te vallen, maar als je eigenlijk weinig klachten ondervindt van je overgewicht is de motivatie om af te vallen vaak ver te zoeken. Maar ondertussen weet je wel dat je lijf een tikkende tijdbom is voor gezondheidsproblemen. Dus hoe de motivatie voor afvallen te verbeteren?

Motivatie afvallen: waar komt het vandaan?

Er zijn twee soorten motivaties waarvan je gebruik kunt maken, namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie betekent dat je iets doet, omdat je er iets voor terugkrijgt.

Intrinsieke motivatie betekent dat je iets doet, omdat je het leuk vindt om te doen. 

Intrinsieke motivatie is daarom de beste motivatie, want er hoeft dus niets tegenover te staan. Je vindt het gewoon leuk en daarom doe je wat je doet. Onderzoek laat ook zien dat deze motivatie je helpt om je te houden aan online afslankprogramma’s en om dan ook meer dan 5% van je gewicht te verliezen (als je een BMI hebt tussen de 25 en 40) (1).

Dus wat is dan handig om leuk te vinden aan afslanken? Er zijn 2 dingen die belangrijk zijn met afslanken namelijk:

  1. Gezonder eten (en niet te veel).
  2. Bewegen.

Motivatie afvallen met gezond eten

Hoe maak je gezonder eten nu leuk? Als koken nooit je grootste hobby is geweest kan de omschakeling lastig zijn, maar je kunt je ook voornemen om van gezond eten een hobby te maken. Je keuken een make-over geven en jezelf een leuk schort cadeau geven om helemaal in je rol van “kok” op te gaan kan je helpen om op een leuke manier met gezond eten om te gaan.

Soms is het ook gewoon een mindset trucje. Als je er een spelletje van maakt, zoals dat je speelt alsof je een heks bent die allerlei gezonde dingetjes maakt, kan dat het al veel leuker maken om gezond te eten. Je moet alleen iets vinden wat voor jou werkt.

Als het iets te ver voor je gaat om met fantasie een hobby in de keuken te krijgen kun je ook kookboeken kopen met gezonde recepten en die uitproberen. Op een gegeven moment kom je erachter welke gerechten je leuk vindt om te maken en welke lekker zijn.

Van de week had ik een gesprek met Janet, een van de deelneemsters. Janet gaf aan dat zij juist door het IkVeranderWel programma het koken leuker is gaan vinden. Ze maakt er elke dag een feestje van. Hoe dan? Omdat haar onbewuste nu met haar meewerkt om gezond te eten, gezondere keuzes te maken en het belangrijkste te genieten van hetgeen wat ze eet.

Motivatie afvallen met bewegen

Ook voor bewegen is het belangrijk iets te vinden waardoor je het leuk vindt om te doen. Zo heeft een vriendin van mij Barre-fitness ontdekt, een fitnessvorm die veel inspiratie haalt uit ballet en die haar heel erg stimuleert om te bewegen, omdat het haar een vrouwelijk gevoel geeft. Dit werkt voor haar veel beter dan gewone aerobicslessen. Een andere vriendin heeft zo'n fitnesstrampoline gekocht en geniet van haar workouts in de woonkamer - 'Spring je fit'.

Ook hier is het belangrijk een bewegingsvorm te vinden die je leuk vindt om te doen. Ook als dit gewoon wandelen is, is dit goed. Als het maar iets is waarvoor je geen moeite hoeft te doen en waar je jezelf eigenlijk niet toe hoeft te zetten.

Als je nooit veel hebt bewogen kan het dan handig zijn om eerst even wat bewegingsvormen uit te proberen. Ga eens als gast naar een les in een sportschool of bij een vereniging zoals voetbal, volleybal, wandelen, tennis of iets dergelijks. Op een gegeven moment vind je een manier van bewegen die voor jou werkt.

En ben je meer een einzelgänger? Dan kun je thuis ook veel doen met YouTube. Als je op de sportschool merkt dat je de loopband, crosstrainer of hometrainer leuk vindt, maar dat toch liever alleen thuis doet terwijl je jouw favoriete serie kijkt kan het handig zijn om te investeren en een hoekje in je huis vrij te maken voor zo’n apparaat.

Als het maar iets is dat voor jou werkt en dat je leuk vindt om te doen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je na een tijdje uitgekeken raakt op wat je leuk vindt, maar dan kun je gewoon weer op zoek gaan naar wat anders.

Zelfvertrouwen en afvallen

Het interessante is dat motivatie niet eens altijd veel zegt over afslanken, maar je idee of je het voor elkaar kunt krijgen wel (2). Dus de motivatie om het tot een succes te brengen komt ook weg uit je eigen zelfvertrouwen over de reis naar een gezond gewicht.

Je kunt na het lezen van de motivatiedelen allerlei belemmerende gedachten hebben zoals:

Maar ik heb geen geld voor een keuken make-over.

Maar ik wil gewoon niet koken. 

Maar ik ben te moe om te bewegen.

Maar….


Dit zijn allemaal gedachten die je vertrouwen dat het je lukt ondermijnen. Dan is het belangrijk om dit soort gedachten om te denken, zoals:

Ik heb misschien geen geld voor een keuken make-over, maar ik kan wel af en toe iets leuks kopen voor in de keuken, zoals een keukenschort.

Er zijn tal van alternatieven voor koken, zoals iets laten bezorgen door een restaurant. In dat geval is het belangrijk om een gezonde maaltijd te kiezen van het menu. Als je juist gewoon niet weet wat je moet kopen kun je via bedrijven zoals HelloFresh voedselpakketten bestellen met duidelijke instructies voor hoe je het klaarmaakt. Dit scheelt je tijd in de supermarkt en je eet alsnog gezond.

De gedachte dat je te moe bent om te bewegen kun je ook omdenken, zoals:

Ik kan ’s ochtends beginnen met 15 minuten bewegen voor het douchen.

Ik mag ’s avonds ook gewoon een korte wandeling maken.

In de reclame tijdens televisiekijken kan ik ook bewegen. 


Beginnen is vaak de eerste stap en als je begint met een kleine stap is dat altijd nog beter dan niets. Als je merkt dat na verloop van tijd je eerste stap iets is wat je makkelijk doet, kun je dat uitbreiden naar meer beweging en misschien ook bewegen na je werk in plaats van voor je werk.

Onbewuste blokkades wegnemen

Hierboven zijn manieren beschreven om bewuste blokkades die je hinderen in je motivatie om af te vallen weg te nemen, maar je kunt ook onbewuste blokkades hebben.

Als je bijvoorbeeld wel denkt dat je heel gemotiveerd bent om te doen wat je moet doen en er toch telkens iets tussenkomt of dat je om de een of andere reden toch niet verder afslankt kan er sprake zijn van een onbewuste blokkade.

In dat geval kan het programma van ikveranderwel je helpen om die onbewuste blokkades te achterhalen. Je krijgt namelijk 5 maanden hulp en in die periode zijn er vast momenten waarop je tegen problemen aanloopt. Je coach (ik) helpt je dan om die problemen te overwinnen, zodat jij alsnog je ideale gewicht behaalt.

Die hulp kan bestaan uit een goed gesprek en als het lastiger wordt kun je ook geholpen worden met wat therapeutische technieken.

Meer weten? Bekijk hier meer informatie over het programma of neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Bianca.


Over de schrijver
Reactie plaatsen