Je ziet nu veel meer dan vroeger mannen en vrouwen met overgewicht. In televisiereclames worden mensen met overgewicht getoond; iets wat vroeger echt nooit zou gebeuren. Overgewicht wordt nu gezien als iets normaals en uiteraard hoef je er zelf niet direct last van te hebben als je overgewicht hebt, maar wat zijn de gevolgen op de langere termijn en is het wel zo ‘normaal’ voor je?
Het verschil tussen overgewicht en obesitas
Je hebt last van overgewicht als je BMI hoger is dan 25 (1) en dit voornamelijk komt door vet in plaats van spieren.
Heb je een BMI welke hoger is dan 30 (door vet)? Dan heb je obesitas. Meestal is het overgewicht echt problematisch als je BMI 30 of hoger is. Dit kan beginnen met pijnlijke knieën, maar het kan eindigen in een hartaanval doordat je te veel cholesterol hebt.
Als je BMI hoger is dan 40 (door vet) wordt er vaak gesproken van morbide obesitas. In dat geval loop je eigenlijk direct levensgevaar door je overgewicht, meestal kom je dan ook in aanmerking voor operaties om je te helpen met het gewichtsverlies (2).
Maar ja, een operatie is ook niet zonder risico. Dus het is mijn advies om altijd eerst op een normale manier bezig te zijn met gewichtsverlies en eventueel hulp te vragen met een virtuele maagband. Dit is meer een mentale manier om je te helpen om minder te eten en om op die manier af te slanken.
Overgewicht gevolgen
Als je last hebt van overgewicht kun je ook last krijgen van het stigma van overgewicht. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen anders tegen je doen, omdat je zwaarder bent dan ‘gezond’ voor je is. Op het werk kunnen collega’s bijvoorbeeld vervelend doen en het kan zelfs zo zijn dat overgewicht voorkomt dat je promotie kunt maken. Zelfs op school kunnen docenten een onbewuste bias hebben tegen overgewicht en in een medische omgeving kunnen artsen een vooroordeel hebben over je overgewicht (3). Terwijl juist artsen moeten weten dat overgewicht soms een genetisch gevolg is of een probleem dat komt door een onbalans van je hormonen.
Dit stigma kan weer twee gevolgen hebben. Of je raakt er helemaal door van slag en krijgt een lager zelfvertrouwen, waardoor je weer meer gaat eten, of je gaat jezelf juist accepteren met je overgewicht.
Afhankelijk van wie opmerkingen maakt en hoe belangrijk die mensen voor je zijn kan het je ook juist aanmoedigen om af te slanken (4).
Het maakt niet uit of je man of vrouw bent of je last krijgt van het stigma, in beide gevallen kunnen mensen anders tegen je gaan doen dan ze zouden doen bij mensen met een normaal gewicht.
Obesitas gevolgen
Voor vrouwen kan obesitas gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Veel vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan hebben last van overgewicht. Als je dan wat afslankt kan dit de vruchtbaarheid herstellen (5).
Als je last hebt van obesitas kun je ook last hebben van slaapapneu. Dit betekent dat je ademhaling stokt tijdens het slapen. Dit is een effect waar je direct last van kunt hebben. Kinderen met obesitas kampen hier ook al vaak mee. Hoe zwaarder je bent, hoe ernstiger de slaapapneu (6).
Daarnaast heb je meer kans op diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk, kanker en osteoartritis. Vetcellen maken ook cytokines aan, waardoor je meer allergische reacties kunt krijgen.
Als vrouw kun je ook een hogere kans hebben op borstkanker (7).
De diabetes komt doordat je vetcellen je resistent maken tegen insuline. Je alvleesklier kan dan niet voldoende insuline maken om ervoor te zorgen dat het suiker in je lichaam wordt opgeslagen als vet. Hierdoor heb je een hoge bloedsuiker en dat is weer schadelijk voor organen zoals je nieren.
De osteoartritis komt doordat je gewrichten meer gewicht moeten dragen dan waarvoor ze eigenlijk gemaakt zijn. Hierdoor beschadigen ze sneller en dat is pijnlijk.
Je hoge bloeddruk kan komen doordat je meer massa hebt en dat moet allemaal voorzien worden van bloed om je cellen gezond te houden. Omdat je meer lichaam hebt moet het hart harder pompen om het bloed overal te krijgen waar het nodig is. Hierdoor krijg je ook een hogere bloeddruk.
Gevolgen van overgewicht en obesitas voorkomen
Van sommige gevolgen kun je direct last van krijgen als je last hebt van overgewicht en obesitas, zoals diabetes type II en het hebben van een hoge bloeddruk. Het goede nieuws is dat je inmiddels heel veel kunt doen. Diabetes type II is bijvoorbeeld om te draaien als je snel ingrijpt met een gezond dieet en lichaamsbeweging (8). Door te letten op hoeveel suiker je eet heeft je alvleesklier het minder lastig en kan hij misschien alweer voldoende insuline maken, zodat je er geen kunstmatige insuline bij nodig hebt.
Afslanken zorgt automatisch ook voor minder massa en dat kan je bloeddruk ook snel weer normaliseren (9).
Tips om je te helpen met afslanken
Dit klinkt allemaal heel eenvoudig, maar soms is het lastig om dit in je eentje te doen. Daarom een aantal tips die je kunnen helpen met afslanken om zo minder last te hebben van de gevolgen van overgewicht en obesitas.
Tip 1: Eet drie keer per dag
Door drie keer per dag te eten dwing je jezelf als het ware om te letten op wat je eet, want je hebt minder mogelijkheden om voldoende en goede voedingsstoffen in je op te nemen dan wanneer je bijvoorbeeld zes keer per dag eet. Hierdoor word je je ook bewuster van wat je eet en van wanneer je nu gewoon lekkere trek hebt of echt last hebt van honger.
Tip 2: Beweeg een half uur per dag
Als je nog niet echt veel beweegt kan het handig zijn om in ieder geval een half uur per dag te bewegen. Je hoeft hiervoor niet eens per se naar de sportschool. Naar de winkel lopen kan al voldoende zijn.
Tip 3: Zorg voor je mentale gezondheid
Emoties kunnen veel invloed hebben op je eetlust en de op zin die je hebt om te bewegen. Door te letten op je mentale gezondheid kun je veel doen om minder last te hebben van bijvoorbeeld negatieve emoties. Zo kun je dagelijks mediteren (of met yoga dit combineren met beweging) en praten met je vrienden om je beter te voelen.
Heb je meer hulp nodig dan dit? Kijk dan eens naar het online programma van ikveranderwel. Met dit programma krijg je vijf maanden lang zowel praktische als emotionele hulp om af te slanken om jouw gewenste gewicht te bereiken. Het maakt niet uit of je een paar of tientallen kilo’s wilt verliezen. Dit programma is voor iedereen gemaakt.
Groetjes,
Bianca