Je zit heerlijk in de flow van afslanken en opeens merk je dat afvallen niet meer lukt. Bam, het lijkt net alsof je een soort punt hebt bereikt waarop je lichaam niet meer mee wil werken. Hoe kan dit nu en wat kun je doen om toch verder te gaan met afslanken als je nog niet een gezond gewicht hebt bereikt?
Waarom lukt afvallen niet meer?
Als je al langere tijd bezig bent met afvallen en je bereikt een plateau, dan kan dit aan meerdere oorzaken liggen. Het is overigens een probleem waar meerdere mensen die met afslanken bezig zijn last van hebben. Als je nog steeds overgewicht hebt kan dit ervoor zorgen dat je beweging lastiger vindt, waardoor je ook meer zit dan iemand die lichter is[1]. Bewegen is immers veel vermoeiender met gewichtjes dan zondergewichtjes en als je die altijd bij je draagt, dat doet wel wat met je.
Daarnaast doet het lichaam ook zijn best om de calorieën die je tot je neemt en de calorieën die je verband in balans te hebben. Het duurt vaak zes maanden voor het lichaam om deze balans te vinden. Na een half jaar afslanken kan het dus gebeuren dat afvallen niet meer lukt.
Heb je al eerder dan na zes maanden het gevoel dat afvallen niet lukt? Dan komt dit vaak doordat je je minder goed aan je dieet houdt dan je denkt[2].
Daarom is het nooit handig om een crashdieet te volgen, want dan kun je nooit een stapje terug doen. En dit maakt het ook lastiger om je gewicht vast te houden als je jouw gewenste gewicht hebt bereikt.
Emotionele gevolgen als afvallen niet meer lukt
Als afvallen niet meer lukt kan dit ontzettend vervelend zijn. Mannen die hier last van hebben, hebben op zo’n moment vaker depressieve gevoelens[3]. Het kan namelijk voelen alsof je faalt, terwijl het eigenlijk heel normaal is dat je dit moment tegenkomt in je afslankreis; zelfs als je alles goed doet.
Door je te beseffen dat het een natuurlijk proces is dat je lichaam de balans tussen calorie inname en verbranding probeert te vinden weet je dat het niet aan jou ligt. Het enige wat er dan op zit is om je lichaam weer te slim af te zijn.
Verander je beweging
Wat wel interessant is, is dat aerobic oefeningen, een soort van cardio, niet helpt om je verbranding in 24 uur te vergroten. Het doet dus niets voor de verbranding van vet buiten het sportmoment om. In het begin zal het goed zijn voor afslanken, vooral als je eerder weinig bewoog, maar uiteindelijk gaat je lichaam die balans vinden. Aerobics heeft trouwens wel tal van andere voordelen, zoals op je stemming en voor je cardiovasculaire gezondheid.
Dit is waarom naast cardiotraining krachttraining wordt aanbevolen, omdat dat wel iets doet met hoeveel je verbrandt buiten het sporten om.
Je lichaam past zich ook aan aan de nieuwe situatie als je dus opeens gaat bewegen. Als je merkt dat je niet meer afslankt kun je kijken of je een andere vorm van beweging kunt gaan doen.
Ben je bijvoorbeeld gaan fitnessen met zumba? Probeer dan eens barre-fitness. Dan moet je weer andere bewegingen maken en dat zorgt ervoor dat je lichaam niet gewend raakt aan wat je doet. Dus elke keer als je een plateau raakt kun je wat anders proberen. Ging je altijd hardlopen op de loopband? Wissel het af met de crosstrainer. Aan dat soort veranderingen kun je dan denken.
Heb je nog wel een cheatday?
Een van de zaken die handig zijn om je te realiseren is dat wanneer je minder gaat eten en meer gaat bewegen je lichaam denkt dat je in overlevingsstand komt te staan. En als je lichaam denkt dat er weinig voeding om je heen is, dan wil je lichaam voor de zekerheid graag je vet vasthouden.
Daarom is het wel belangrijk om een cheatday in de week of per twee weken te hebben. Op die dag eet je een paar honderd calorieën meer dan anders. Dan neem je bijvoorbeeld wel die halve pizza of even een lekker patatje oorlog.
Dit is een signaal voor je lichaam dat er wel genoeg voeding in je omgeving is, waardoor je stofwisseling op peil blijft.
Minder vet betekent ook minder verbranding in rust
Je hoort vaak dat je krachttraining moet doen voor meer spieren, zodat je meer verbrandt terwijl je stilzit. Maar ook je vet is iets wat je lichaam moet onderhouden. Het is wel lichaamsmassa waar bloed met voedingsstoffen naartoe gaat om de vetcellen gezond te houden.
Als je al behoorlijk bent afgevallen heb je dus minder lichaamsmassa dat je lichaam in leven moet houden. In dat geval verbrand je dus ook minder in rust[4]. Je kunt dan nog een keer kijken of je voldoende krachttraining hebt ter vervanging van de vetmassa, toch meer bewegen of toch weer iets minder eten als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt.
Blijf jezelf belonen
Als je veel gewicht moet verliezen duurt het afslankproces lang. Onderzoek laat zien dat vrouwen aan het begin van het hele proces vooral positief tegenover het afslanken staan. Natuurlijk hebben ze ook wel negatieve gedachten over afslanken, maar ook positief.
Maar naarmate het proces langer duurt verdwijnen de positieve gedachten over afslanken, maar de negatieve gedachten verdwijnen niet.
Het is daarom belangrijk om jezelf te blijven belonen bij de stappen die je zet[5]. Dit kan ervoor zorgen dat je het beter volhoudt om gezonde eet- en beweeggewoontes vast te houden en goed in de gaten te houden waardoor je toch weer verder afslankt.
Ongemerkt toch iets meer gaan eten
Als je al wat langer bezig bent met afslanken kun je per ongeluk toch weer iets meer eten dan de bedoeling is. Honger of trek is immers niet echt een geweldig gevoel en een handje druiven extra is dan toch wel even lekker.
Probeer in dat geval voeding te vinden met leptine. Dit helpt je om het hongergevoel te onderdrukken[6]. Als je bijvoorbeeld twee in plaats van een appels per dag eet kan dit heel goed helpen om hongergevoelens te onderdrukken.
Voeding met veel leptine:
- Blauwe bessen
- Aardbeien
- Appels
- Olijfolie
- (Gestoomde of rauwe) Bloemkool
- (Gestoomde of rauwe) Boerenkool
- Broccoli
- Bonen
- Amandelen
- Mager vlees (kip, kalkoen)
- Ei
- Groene thee[7]
Heb je hulp nodig om weer af te slanken na het bereiken van het plateau? Iemand die meedenkt met de opties die je hebt om jouw lichaam weer te slim af te zijn? Dan kun je meedoen met de programma’s van ikveranderwel.
Groetjes,
Bianca
[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/155886619702200106?journalCode=rsja
[2] https://academic.oup.com/ajcn/article/100/3/787/4576440?login=true
[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.20264
[4] https://www.amazon.com/gp/product/0967145627/ref=dbs_a_def_rwt_hsch_vapi_taft_p1_i4
[5] https://link.springer.com/article/10.1207/s15324796abm2702_4
[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Leptine
[7] https://leptin-resistance.com/what-foods-are-high-in-leptin/
Jenny Jongepier
op 03 Oct 2021Bianca L'abée
op 05 Oct 2021