’s Avonds geen energie meer: Wat te doen?

’s Avonds geen energie meer: Wat te doen?

Kom je thuis na je werk en heb je ’s avonds geen energie meer om wat dan ook te doen? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Ga in ieder geval naar een arts om uit te sluiten dat je een ernstige ziekte onder de leden hebt. Vermoeidheid kan namelijk ook voorkomen bij meer gevorderde kanker. 


Je zorgt heel veel

Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld werkt en dan als je thuis bent, mag je nog een keer werken. Je bent bijvoorbeeld de enige die wat in het huishouden doet (1). Hierdoor kun je ’s avonds erg vermoeid zijn. 


Overgewicht

Daarnaast kun je last hebben van overgewicht. Je hebt dan extra massa op je lichaam, dat daardoor meer energie nodig heeft om te leven. Je hart moet bijvoorbeeld harder pompen om alle vetcellen van voeding te voorzien, zodat ze niet afsterven. Door iets slanker te worden krijg je vaak ook meer energie, omdat je lichaam minder massa hoeft te verzorgen. 

Uit een onderzoek naar vermoeidheid, waarbij onder andere het lichaamsgewicht is meegenomen, kwam naar voren dat mensen met een hoger BMI of met een te laag BMI last hadden van vermoeidheid (2). 


Depressie

Een gebrek aan energie kan ook een symptoom zijn van depressie (3), maar dan heb je meestal al vanaf het begin van de dag geen energie. Toch kun je even kijken of je last hebt van een dipje na je werk en kijken of je dan toch iets kunt doen om je beter te voelen. 


Wat te doen tegen een gebrek aan energie in de avond

Een manier om jezelf op te laden na je werk is om even in de natuur te gaan lopen. Dit helpt je niet alleen tegen je vermoeidheid in de avond. Het werkt ook om je motivatie voor je werk goed te houden (4).

Als je verder eigenlijk niet heel actief bent kan dit ook een goede manier zijn om je conditie op te bouwen. 


Eet voeding met vitamine D

Als je last hebt van een dipje na je werk kun je een laag vitamine D gehalte hebben. Vitamine D heeft voordelen voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Fysiek helpt vitamine D bijvoorbeeld om minder last te hebben van honger. Als je overgewicht hebt en daardoor ’s avonds eerder moe bent kan voeding met vitamine D je helpen om weer gevoeliger te worden voor insuline, waardoor je minder honger hebt en dus zult afslanken (5). 

Daarnaast is vitamine D ook handig tegen depressieve klachten en andere mentale stoornissen (6). In de geestelijke gezondheidszorg wordt soms vitamine D voorgeschreven om problemen op te lossen, maar dit kun je ook zonder recept al als supplement krijgen (hoewel het dan in lagere dosissen is). 

Voeding met vitamine D3:

  • Vette vis, zoals regenboog forel, zalm en makreel
  • Eieren
  • Rundertartaar (7)

In paddenstoelen zoals champignons zit vaak vitamine D2. 

In de zomer kun je ook via de zon vitamine D3 binnenkrijgen. Dit is vaak ook waarom je je beter voelt in de zomer, maar daarom is het des te belangrijker om in de winter voeding met vitamine D3 te eten. Nederland ligt namelijk te noordelijk om in de winter vitamine D3 van de zon te krijgen. 


Beweeg (maar niet te veel)

Te weinig bewegen is ook iets waar mensen met een gebrek aan energie last van hebben, maar ook mensen die juist te veel bewegen kunnen last hebben van geen energie meer in de avond.

Dus sport jij elke dag minimaal één uur en heb je last van vermoeidheid? Kijk dan eens wat er gebeurt als je een dagje minder sport of jezelf maximaal één uur laat bewegen per dag. 

Beweeg je echter te weinig? Dan kan meer bewegen juist veel doen om je conditie en dus je energie te verbeteren. Je hoeft hiervoor echt niet naar de sportschool. Ik heb in deze blogs leuke tips gedeeld om thuis meer te bewegen.


Een dagelijkse wandeling is een goed beginpunt.

Aanbevolen wordt om dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen. Je kunt daar - voor de extra gezondheid - ook van maken dat je dagelijks minimaal dertig minuten beweegt en drie keer in de week een uurtje gaat sporten en jezelf in het zweet werkt. 

Heb je geen middelen om naar de sportschool te gaan of om je aan te sluiten bij een voetbalvereniging of iets dergelijks? 

Dan kun je thuis ook veel doen met gratis workouts die op YouTube staan of op Pinterest. 


Eet gezond

Gezond eten is uiteindelijk het beste voor je lichaam, omdat de energie die je lichaam verbruikt om deze voeding te verbranden terug wordt gegeven door de voedingsstoffen in gezonde voeding. Je krijgt er allemaal vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels voor terug. Alles wat je nodig hebt om een gezond lichaam te hebben. 

Ongezonde voeding geeft vaak alleen maar voedingstoffen, zoals transvetten en glucose, waarvan het lichaam niet echt weet wat het ermee moet waarna het wordt opgeslagen in vetcellen of soms zelfs in je bloed achterblijft. Dat is helemaal niet handig!

Een Mediterraan dieet is bijvoorbeeld zo’n gezond dieet en zorgt er bij mensen met MS voor dat ze minder last hebben van vermoeidheid (8). Als jij verder gezond bent, zou dit dieet voor jou dus zeker moeten helpen om je meer fris en fruitig te voelen. 

Bij dit dieet eet je vooral vis, mager vlees, fruit, groente en noten. Melk wordt minder gedronken, maar yoghurt (zoals Griekse yoghurt) hoort er wel bij. Een glas wijn mag ook nog, maar houd het dan echt bij één glas. Bij meer glazen gaat het positieve effect van dit dieet verloren. 

Heb jij hulp nodig om je levensstijl te verbeteren, zodat je minder last hebt van vermoeidheid? Bij ikveranderwel.nl krijg jij hulp met de mentale en fysieke kant van een gezonde levensstijl.

Bekijk deze link voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met me op.

Groetjes,

Bianca
(1) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02614367.2016.1216579

(2) https://jcsm.aasm.org/doi/abs/10.5664/jcsm.26511

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159122001830

(4) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/01492063221106430

(5) https://www.mdpi.com/1422-0067/15/3/4938

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1011134410001879

(7) https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx%C2%A0

(8) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1028415X.2019.1580831

Over de schrijver
Reactie plaatsen