Een opgeblazen gevoel, of andere problemen met je stoelgang, opeens gevoelig zijn voor bepaalde voeding en een stemming hebben die je niet helemaal kunt verklaren door de gebeurtenissen van de dag. Dat zijn tekenen dat er iets aan de hand kan zijn met je darmbalans.
Je darmbalans is erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Zelfs je mentale gezondheid kan beïnvloed worden door je darmbalans. Reden genoeg dus om je darmbalans te herstellen als daar iets mis is. In dit blog gaan we dieper in op het belang van je darmbalans en wat jij kunt doen om je darmbalans goed te houden of te herstellen.
Wat is je darmbalans
Je darmbalans gaat over je darmflora en of deze in evenwicht is. In je darmen zitten namelijk allerlei bacteriën en schimmels, die kunnen goed en slecht zijn, die je helpen met het verteren van je voeding.
Het is belangrijk dat die goede en slechte bacteriën in balans zijn, als dit niet het geval is en de slechte bacteriën of schimmels de overhand krijgen, zorgt dit voor allerlei problemen.
Je darmbalans en je gezondheid
De darmbalans is belangrijk voor een aantal zaken wat betreft je gezondheid, namelijk:
- Je spijsvertering
- Je immuunsysteem
- Productie van vitaminen
- Bescherming tegen slechte bacteriën en stoffen die jouw voeding willen eten.
- Je mentale gezondheid
Zoals gezegd helpen de bacteriën je spijsvertering. Stoffen die niet eenvoudig door de darmwand naar je bloed kunnen, worden door de bacteriën als het ware verkleint en getransformeerd tot stoffen die wel door de darmwand naar je bloed kunnen.
Daarnaast is je darmflora ook belangrijk voor je immuunsysteem en heeft het een wisselwerking met het immuunsysteem. Aan de ene kant zorgt een goede darmflora voor het verbeteren van het immuunsysteem en aan de andere kant heeft het immuunsysteem invloed op de darmflora (1).
Als je dan last hebt van chronische ziekten is dat eigenlijk niet handig. Het is dan lastiger voor de lever om bacteriën en dergelijke te filteren, waardoor die alsnog naar de rest van het lichaam kunnen verspreiden (2). Dus zeker als je last hebt van chronische ziekten is het belangrijk om zelf ook je best te doen om je darmbalans goed te houden.
De darmbacteriën produceren ook b-vitaminen die belangrijk zijn voor je energie. Andere vitaminen hebben ook weer invloed op de darmflora. Het hebben van een goede darmbalans kan je daarom ook helpen met het hebben van voldoende energie (3).
Zelfs je mentale gezondheid wordt beïnvloed door je darmbalans. Als je stress hebt, heeft dit namelijk ook invloed op je darmen en dit kan zorgen voor angsten en zelfs depressieve klachten. Onderzoek laat zien dat prebiotica en probiotica kan helpen om mentale problemen, zoals depressie, te behandelen (4).
Dit alleen al laat zien hoe een goede darmbalans bijdraagt aan een gezonde mentale staat.
Waaraan merk je het als de darmbalans niet goed is?
Als je mentaal dus niet zo lekker in je vel zit of last hebt van stemmingswisselingen, kan je ook eens kijken of er iets aan de hand is met je darmbalans.
Daarnaast kun je aan de volgende symptomen merken dat er wellicht toch wat aan de hand is.
- Je hebt last van constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel.
- Je hebt last van vermoeidheid.
- Je hebt last van acne, eczeem of psoriasis. Dit kan verergeren door een slechte darmbalans.
- Je bent gevoelig voor bepaalde voeding en ontwikkelt voedselintoleranties.
Wat kun je zelf doen?
Gelukkig kun je jouw darmflora zelf beïnvloeden met voeding, zoals door het eten van voeding die rijk is aan vezels (5).
Ook is het belangrijk om te letten op het hebben van een gevarieerd dieet (6). En dan bedoel ik geen dieet, dieet maar je voedingspatroon, haha. Elke dag aardappels, groente en vlees lijkt heel gezond, maar kan heel eentonig worden. Wissel het ook af met pasta, vis, rijst, bonen.
Je ontbijt hoeft bijvoorbeeld ook niet elke dag brood met kaas te zijn. Je kunt ook ontbijten met fruit of yoghurt en die drie ontbijten afwisselen, om op die manier gevarieerd te eten.
Als we het dan toch over yoghurt hebben. Dat is gefermenteerde voeding waar vaak ook probiotica inzit in de vorm van goede bacteriën. Op sommige pakken wordt zelfs specifiek gemeld welke erin zitten. Als dit dan bifidobacteria is, helpt dit ook om je darmflora op peil te houden.
In een onderzoek uit 2016 waarin is onderzocht hoe je met een vleesdieet je darmflora toch gezond houdt, kwam naar voren dat yoghurt met deze bacteriën dan helpt (7). Bij Ikveranderwel beveel ik overigens aan om een gevarieerd voedingspatroon te hebben en niet dat je alleen maar vlees en yoghurt eet.
Ook kan een dieet waarin je wat minder eet dan normaal je helpen om je darmflora weer in balans te brengen als die uit balans is geraakt. Dit is echter alleen nog onderzocht op muizen en nog niet op mensen, maar de resultaten zijn veelbelovend (8).
Het klinkt wellicht niet logisch, maar zelfs lichaamsbeweging heeft invloed op je darmflora. Onderzoek laat zien dat lichaamsbeweging helpt om de slechte bacteriën te verminderen en om juist meer van de goede bacteriën in je darmen te krijgen. Hoe dit precies werkt is me nog niet helemaal duidelijk, maar in de onderzoeken moesten deelnemers fietsen, aerobics of krachttraining doen (9).
Hulp om je darmbalans te herstellen
Wil jij werken aan je gezondheid, het hebben van een gezond gebalanceerd dieet en voldoende bewegen? Bij Ikveranderwel kun je hulp krijgen om hieraan te werken en om daarmee je darmbalans te herstellen.
Dit is niet alleen praktische hulp, maar ook mentale hulp. Je kunt namelijk last hebben van belemmerende gedachten waardoor je het lastig vindt om je dieet om te gooien en om je leefstijl te veranderen.
Ook met die belemmeringen krijg je hulp. Dit is een van de redenen waarom het programma vijf maanden duurt, zodat je niet alleen geholpen wordt met veranderingen, maar ook met belemmeringen die pas na verloop van tijd duidelijk worden.
Wil je meer weten?
Groetjes,
Bianca
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/imr.12185
(2) https://www.hindawi.com/journals/jir/2015/614127/
(3) https://www.mdpi.com/2076-2607/10/6/1168
(4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jnr.24476
(5) https://www.science.org/doi/10.1126/science.aat9076
(7) https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2015.0173
(8) https://link.springer.com/article/10.1007/s10522-019-09830-5