De oorzaken van overgewicht

De oorzaken van overgewicht

Iedereen die last heeft van overgewicht weet dat dit komt doordat je meer calorieën eet dan je verbrandt. Maar hoe komt dit nu eigenlijk en welke oorzaken zijn hiervoor te vinden en belangrijker nog, kan je iets doen aan die oorzaken?

 

Je genen

Je genen kunnen inderdaad invloed hebben op het veroorzaken van overgewicht. Het lichaam wil namelijk een punt bereiken van homeostase. Dit is een staat waarin alles goed geregeld is. Je lichaamstemperatuur, je gewicht en de hoeveelheid vocht in je lichaam.
Dit is bijvoorbeeld de oorzaak waarom je bij het afslanken soms opeens op een bepaald gewicht komt waar je niet onder lijkt te kunnen komen.
Maar je genen hebben dus invloed op hoe je lichaam dit bereikt en dat kan verklaren waarom je last hebt van overgewicht, maar dus niet altijd.
Wel kan je ervan uitgaan dat als je ouders en grootouders ook last hebben van een vorm van overgewicht, het enigszins aan je genen kan liggen. Je genen vinden een BMI van bijvoorbeeld 27 dan gewoon fijner dan een BMI van 25 of lager.
Je genen hebben bijvoorbeeld invloed op je stofwisseling, spiermassa, hoe snel je honger krijgt en wat voor voeding je lekker vindt .
Heb je juist een slanke familie en ben je een soort uitzondering? Dan ligt het overgewicht vaak niet aan de genen.

 

Je bent gestopt met roken

Een andere oorzaak voor overgewicht die onderzoekers vinden is stoppen met roken. Stoppen met roken verklaart 2% van de stijging in overgewicht . Blijkbaar moet er toch iets de mond in en als het niet een sigaret is, dan is het iets eetbaars.
Ontzettend jammer, wat je kan doen om dan toch ook weer af te vallen is iets anders te doen dan roken of eten met je mond. Je kan bijvoorbeeld regelmatig lippenbalsem op je lippen smeren als je de neiging krijgt om iets te eten of te roken.
Het ergste dat je dan kan gebeuren is dat je hele mooie zachte lippen krijgt.
Wat je ook nog kan doen is achterhalen waarom je rookte en waarom dat nu dan vervangen is met eten. Dan kom je eigenlijk bij de mentale oorzaak van de praktische oorzaak. Vervolgens kan je die oplossen. Dit is iets waar Ikveranderwel mensen mee helpt voor een succesvolle afslanking.

 

Je hebt een zittend beroep

Nederland heeft een economie die met name bouwt op de dienstverlening. Dit betekent dat veel mensen een baan hebben achter een computer en dat betekent vaak veel zitten, heel veel zitten en vaak weinig bewegen .
Het vergt ook veel denkwerk en je hersens hebben dan vaak energie nodig en suiker is voor de hersenen de beste energie. Als je nauwelijks suiker hebt zet je lever vet om in suiker zodat je hersens kunnen functioneren. Ideaal als je wilt afslanken zou je denken.
Maar dit zitten helpt natuurlijk niet om je stofwisseling hoog te hebben en na een hele dag denkwerk kan je ook afgepeigerd zijn waardoor het lastig is om alsnog naar de sportschool te gaan of een stukje te lopen.
Wat je kunt doen als je een zittend beroep hebt is elk uur iets doen om even te bewegen. Je kan bijvoorbeeld een paar gewichtjes op je bureau hebben en elk uur 20 squats doen en je gewichten hierbij vasthouden (of een andere oefening waarbij je grote spieren gebruikt worden).
Hierdoor bouw je toch ongemerkt spiermassa op, waardoor je stofwisseling sneller zal gaan.
Daarnaast kan je er een punt van maken om in je pauze een half uurtje te wandelen, zodat je dat niet meer na je werk hoeft te doen.

 

Je hebt een heel sociaal leven

Zie je regelmatig vrienden en spreek je regelmatig af? Daar hoort vaak lekkere voeding bij. Dit is in sommige landen een vanzelfsprekendheid en een goed sociaal leven kan daardoor leiden tot overgewicht .
Je sociale leven verminderen is natuurlijk geen goede oplossing, wat je wel kan doen is je sociale activiteiten veranderen of wat je serveert aan je vrienden veranderen.
Samen wandelen of naar de sportschool gaan kan bijvoorbeeld een leuke manier zijn om gezond aan je vriendschap te werken en om elkaar te motiveren gezond te zijn.
Zijn je vrienden niet zo sportief? Ga dan even na wat je serveert wanneer je vrienden langskomen. Zijn dit vooral koolhydraten en vetten? Probeer dan ook iets te serveren met vezels en water, zoals snacktomaatjes, stukjes komkommer, snackpaprika’s. Op die manier kun je sociaal zijn en gezonde keuzes maken.

 

Eten is een manier geworden om met slechte emoties om te gaan

Een ander minder leuk probleem kan zijn dat je eet vanwege stress of andere negatieve emoties (bron 4). Eten helpt je om je beter te voelen.
In dat geval is het van belang om een andere manier dan eten te vinden om je goed te voelen.
Hoe je dit kan doen is voor iedereen verschillend. Niet iedereen heeft immers dezelfde oorzaken voor negatieve emoties.
Soms kan het voldoende zijn om alleen even op een andere manier naar bepaalde problemen in je leven te kijken waardoor het makkelijker is om ermee te leven.
Maar soms is het ook onduidelijk. In dat geval kan hypnotherapie helpen om dit duidelijker te maken, dit kan in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Dan gaan we op zoek naar de oorzaak van je negatieve emotie en vinden we een manier om hier op een andere manier naar te kijken, waardoor de oorzaak voor je gevoel oplost. Je krijgt dan vaak ook het gevoel dat er een last van je schouders valt.

 

Je slaapt slecht

Er zijn meerdere manieren waarop je energie kan krijgen, namelijk met slaap of met voeding. Als je slecht slaapt betekent dit ook vaak dat je meer eet, want je moet toch ergens je energie vandaan halen.

Daarbij kan je als je lang wakker ligt meer last hebben van gevoelens van honger of trek, want in tegenstelling tot de mensen die wel lekker slapen, slaap jij niet door dat gevoel heen.
De late night snack is dan vaak iets dat je nodig hebt.
In dat geval is het van belang om te werken aan je slaaphygiëne en misschien ook zaken waarvan je letterlijk wakker ligt. Of dit nu je werk is of andere zaken waarover je maar blijft piekeren.

Hiervoor kan je ook hulp krijgen van ikveranderwel.

Zoals te zien zijn er wat praktische zaken waardoor je last kan krijgen van overgewicht waarvoor vooral gedragsverandering nodig is, maar veel vaker zijn het mentale problemen die zorgen voor slapeloze nachten of voeding die ervoor moet zorgen dat je je beter voelt.
In dat geval kan het handiger zijn om langdurig begeleiding te krijgen om niet alleen je voedingspatroon te veranderen, maar ook je gedachtepatroon.
Je wordt daardoor niet alleen slank, maar ook gelukkiger.

Wil je meer weten? Bekijk het online programma van ikveranderwel.

Groetjes,
Bianca.

Over de schrijver
Reactie plaatsen