De virtuele maagband: Emotie eten

De virtuele maagband: Emotie eten

Heb jij ook wel eens dat je aan het eten bent zonder dat je echt honger hebt? Dit komt omdat eten een gevoel van rust en ontspanning kan geven, vooral ongezonde dingen die je een langere tijd kan blijven eten (een rol koekjes, een zak drop, chips). Het kan zijn dat je behoefte hebt aan deze rust en ontspanning als gevolg van negatieve emoties die je (onbewust) ervaart.

 

Veel van mijn klanten zijn emotie-eters. Emotie-eters eten veel en ongezond als gevolg van verdriet, boosheid of moeheid. Dit gaat vaak uit een impuls, om daar dan later spijt van te hebben. Voor veel mensen biedt eten een kort gevoel van comfort, maar dit is slechts van korte duur. Daarnaast zit dit het einddoel (streefgewicht) op lange termijn actief in de weg. Hoe je eet kan ook afhankelijk zijn van psychisch trauma, negatieve gebeurtenissen en emotioneel misbruik in je kindertijd en in je volwassen leven.

 

Het probleem met een dieet

Emotie eters hebben weinig aan beperkende diëten. Door jezelf beperkingen op te leggen die je op de lange termijn niet vol kan houden, is de kans groot dat je op een gegeven moment tijdens een emotionele bui gaat eten/snaaien. Omdat je jezelf dan een schuldgevoel aanpraat ervaar je stress, wat weer slecht is voor je emotionele welzijn. Een jammerlijke, vicieuze cirkel.

 

Hoe herken je emotie eten?

Ben jij een emotie-eter? Dan heb je waarschijnlijk vaak last van:

  • De trek in iets specifieks, in plaats van een algemeen hongergevoel
  • Plotselinge, dringende honger.
  • Je eet vaak als je gestrest bent (of het is verbonden met een andere emotie)
  • Je voelt je na afloop schuldig

 

Virtuele maagband

Emotie-eters eten vaak onbewust door emoties. Soms weet je niet eens dat je aan het eten bent als gevolg van een negatieve emotie! Door een virtuele maagband te plaatsen pak je juist dat onbewust aan. Emotie-eten zit tussen de oren dus de oplossing zit ook tussen de oren. Door de hypnoseband aan te brengen veranderen we iets mentaal, en proberen we langetermijneffecten te behalen. Dit past dus perfect bij emotie-eters, die juist vaak moeite hebben met afvallen op de lange termijn.

Emotie eten de baas zijn? Meld je dan hier aan voor mijn online ‘Ik verander wel’ programma.

Over de schrijver
Reactie plaatsen