Genieten van je leven en je gezondheid

Genieten van je leven en je gezondheid

Gezondheid en genieten zijn twee termen die helaas niet vaak bij elkaar gebruikt worden. Gezondheid en leven om te leven en niet om gezond te zijn is vaak iets waarvan mensen denken dat het niet goed samengaat, maar eigenlijk gaat het juist heel goed samen.

Het leven is een behoorlijk ruim begrip. Wat vooral belangrijk is als je het over je leven hebt is de kwaliteit van leven. Ben je gelukkig? Heb je leuk werk? Hoe gaat het met je sociale relaties? Kun je leuke dingen doen? Voel je je goed? Je gezondheid heeft invloed op al deze onderwerpen.

De kwaliteit van je leven hangt vaak af van je persoonlijke doelen, je behoeften en je welzijn. Dit heeft ook allemaal een samenhang.


Fysieke gezondheid en leven

Je fysieke gezondheid heeft invloed op je leven en je leven heeft invloed op je fysieke gezondheid. Heb je bijvoorbeeld een goede conditie? Ben je uitgerust? Dan heb je energie om zaken te ondernemen en om met mensen af te spreken, wat weer goed is voor het vervullen van je persoonlijke doelen en het voorzien in je sociale behoeften.

Bij een goede fysieke gezondheid heb je ook meer positieve emoties, het gevoel dat je leven betekenis heeft en heb je een gevoel van voldoening, omdat je zaken voor elkaar krijgt (1).

Je fysieke gezondheid op orde krijgen doe je door regelmatig te bewegen, minimaal dertig minuten per dag matig intensief, en door het merendeel van de tijd gezond te eten.


Voeding, gezondheid en leven

Voeding speelt ook een belangrijke rol in je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daardoor heeft voeding ook een grote invloed op je leven. In eerste instantie beïnvloed je voeding je darmflora wat weer belangrijk is voor je immuunsysteem. Over het algemeen is je darmflora stabiel vanaf je derde levensjaar, maar door je dieet te veranderen kan je jouw darmflora toch nog dertig tot veertig procent veranderen (2).

Het mediterrane dieet is ook heel gezond en goed voor je levensverwachting. Onderzoek laat zien dat dit helpt tegen hart- en vaatziekten en dat mensen met dit dieet gemiddeld ouder worden (3). Dit dieet houdt in dat je veel groente en fruit eet. In mediterrane landen is het bijvoorbeeld heel normaal om wat fruit te nemen als toetje in plaats van yoghurt of vla. Daarnaast speelt vis een belangrijke rol en het eten van noten. Rood vlees wordt er niet veel gegeten, wel af en toe, maar voornamelijk mager vlees.

Daarnaast mag je met dit dieet ook nog eens genieten van een glaasje rode wijn bij het diner 😊 (houd het wel bij één en neem een normaal wijnglas, niet een extra grote 😉).

Ook speelt voeding ook een belangrijke rol voor je mentale gezondheid. Gezonde voeding is namelijk ook belangrijk om klachten als angsten, stress en depressie te verminderen. Omega-3 speelt daarin bijvoorbeeld een belangrijke rol, omdat het invloed heeft op hoe je hersenen omgaan met serotonine. Omega-3 zit in vette vis en olijfolie. Daarnaast zijn er ook gezonde vetten die helpen om stress te verminderen.

Tevens zijn eiwitten weer belangrijk voor een goede slaap. Daarnaast is tryptofaan ook weer belangrijk voor het aanmaken van het hormoon melatonine, wat ook belangrijk is voor een goede slaap. Suikers die je eet door groente en fruit worden in de darmen afgebroken samen met de vezels van groente en fruit, wat weer helpt om bepaalde aminozuren te maken die goed zijn voor je immuunsysteem. Vitaminen zijn weer heel belangrijk voor het in stand houden van je geheugen en een goede werking van je brein (4).


Mentale gezondheid en leven

Naast voeding kan bewustwording over je gedachtepatronen en het omdenken of veranderen van die gedachtepatronen ook veel doen voor het verbeteren van je leven en je gevoel van welzijn.

Als je een goede mentale gezondheid hebt kun je namelijk beter omgaan met tegenslagen in het leven.

Wanneer angsten, depressies en langdurige stress de overhand krijgen in je leven heeft een tegenslag direct veel meer impact op je (iets waardoor veel mensen bijvoorbeeld aankomen, omdat ze dan gaan emotie-eten) (5).

Zo had een kennis van mij eens een totale existentiële crisis. Ze was al eens afgeslankt van 95 kilo naar 72 kilo en was daar heel tevreden mee, maar toen kreeg ze problemen met haar familie en dat was zo stressvol dat ze voordat ze het wist weer 84 kilo woog. Emotie-eten was voor haar in eerste instantie de oplossing in plaats van hulp zoeken om op een andere manier naar de problemen met haar familie te kijken. Daarna werd ze ook nog eens ernstig ziek. Helemaal niet handig, toen pas kon ze eigenlijk de problemen met haar familie mentaal loslaten en er anders over nadenken, waardoor ze de stress ook losliet.

Door juist mentaal gezond te zijn en te kunnen omdenken kun je jouw stress eerder verminderen en hiermee de kans op ergere gevolgen verlagen en ten minste stoppen met emotie-eten. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven.

Veel mensen hebben bijvoorbeeld ongezonde gedachtepatronen als het om hun lichaam gaat. Ze willen hun lichaam straffen of vinden het lichaam maar een lastig ding dat schijnbaar nooit genoeg kan eten. Terwijl het lichaam ook een onderdeel van jezelf is. Wil jij jezelf straffen? Ben jij een vuilnisbak? Uiteindelijk moet je jouw hele leven met je lichaam doen.


Cindy, een deelnemer aan het online programma, vertelde hierover:

“De veranderingen die ik vooral merkte zijn: Op het mentale vlak: hoe vaker ik jouw mp3 beluisterde, hoe meer ik ook ging geloven. Je lichaam niet als een vuilnisbak gebruiken. Drie eetmomenten per dag, kleine porties, dat veranderde mijn denken en doen. Oud zeer niet langer als een excuus gebruiken, maar er daadwerkelijk iets aan doen in plaats van te gaan emotie-eten.”


Mentale gezondheid kan dus heel veel invloed hebben op de voeding die je eet en de rest van je leven. Dit is ook waarom het zo belangrijk is om mentaal gezond te zijn, zodat je ook gezond met je lichaam kunt omgaan en daardoor een fijn energiek leven kunt hebben.

Genieten van je leven in goede gezondheid is dus zeker mogelijk, maar hierbij komt meer kijken dan alleen regelmatig bewegen en gezond eten. Ook je mentale gezondheid is van belang en kun je zelfs zien als basis om het gezond eten en bewegen onder de knie te krijgen.

Groetjes,

Bianca

(1) https://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/bitstream/2440/118716/2/hdl_118716.pdf

(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715005341

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5902736/

(4) https://www.mdpi.com/2076-3921/9/4/346

(5) https://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-275-en.html%20adresinden%2013/3/2019Over de schrijver
Reactie plaatsen