Hulp bij emotie eten

Hulp bij emotie eten

Soms is het niet helemaal duidelijk waarom je bepaalde emoties hebt en waarom je eet om die emoties ‘op te lossen’. In dat geval kan een beetje hulp met tips over wat je nog meer kunt doen en het achterhalen van de bron van de emotie je helpen om het emotie eten te stoppen. 


Waarom doen we aan emotie eten?

Veel mensen met overgewicht hebben ook last van emotie eten. Je pakt dan bijvoorbeeld sneller een snack of je bent sneller bezig met snaaierij als je last hebt van vervelende emoties, zoals verdriet of als je zelfs last hebt van meer neutrale, maar niet echt positieve emoties zoals verveling. 

Eten kan de emoties namelijk minder intens maken. Dit doet voeding op twee manieren. 

In de eerste instantie kun je gewoon genieten van de smaak en dat leidt je als het ware af van de emotie. Afhankelijk van hoeveel je eet kan de voeding ook effect hebben op neurochemische en endocriene systemen in je lichaam die een connectie hebben met je emoties, maar in dat geval moet je veel calorierijke voeding eten (1). 


Hulp met een andere manier om met emoties om te gaan

Voeding nuttigen is dus een manier om jezelf af te leiden van negatieve emoties. Er zijn ook andere manieren om je af te leiden en om processen in je lichaam aan te wakkeren die ervoor zorgen dat jij je beter voelt.

Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de runner’s high? Dit is een euforische staat waarin hardlopers die lange afstanden rennen terecht kunnen komen. Bij een bepaalde duur van lichaamsbeweging maakt je lichaam opeens allerlei stofjes aan die ervoor zorgen dat jij je supergoed voelt (2). Dit is waarom veel mensen die beginnen met trainen voor een marathon een beetje ‘hardloop verslaafd’ worden. 

Onderzoek bij mannelijke studenten laat zien dat 1,7 kilometer hardlopen al genoeg is om je beter te voelen. Het maakt niet uit of je dan snel hardloopt of langzaam (3).

Je zou dus ook beweging kunnen gebruiken om je beter te voelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat regelmatig bewegen angsten kan verminderen bij mensen tussen de dertig en vijftig jaar (4).

Als je ook nog eens beweegt in het groen, in een omgeving met veel natuur, dan is dit helemaal geweldig voor je welzijn, het verminderen van stress en het verplaatsen van je focus van de negatieve emotie naar een meer neutraler of vrolijker iets. Een kwartier bewegen in de natuur, dit hoeft niet eens fanatiek te zijn, doet al heel veel om deze effecten te bereiken (5).

Een fysiek minder actieve manier om met negatieve emoties om te gaan is met mindfulness. Onderzoek laat zien dat mindfulness je kan helpen om stress te verminderen, minder last te hebben van burn-out symptomen en om minder last te hebben van negatieve emoties (6). 

Met mindfulness focus je jouw gedachten op het hier en nu. Dit alleen al kan veel negatieve emoties wegnemen, omdat die vaak gaan over spijt van dingen uit je verleden of zorgen over de toekomst. Daarbij kan mindfulness meditatie je ook helpen om je te beseffen dat een gedachte maar een gedachte is en niet de waarheid hoeft te zijn. Dit kan je helpen om negatieve gedachten te laten gaan, waardoor ze minder vat hebben op je emoties. 

Acceptatie therapie werkt ook goed om anders om te gaan met negatieve emoties. Als je namelijk gaat emotie eten probeer je eigenlijk de negatieve emotie te onderdrukken. Alsof jij die negatieve emotie niet mag hebben, maar dat mag je wel. Door je negatieve emotie te accepteren heb je meer energie voor andere dingen in je leven. Het kost immers ook energie om negatieve emoties te onderdrukken (7).


Hulp om te achterhalen waarom je nare emoties hebt

Een andere manier om met negatieve emoties om te gaan, zodat je niet gaat emotie eten, is om te achterhalen welke overtuigingen in je leven zorgen voor die negatieve emoties (8). Vervolgens kun je die overtuigingen veranderen, waardoor je niet meer getriggerd raakt om je slecht te voelen. 

Overtuigingen over het leven en over jezelf kunnen er namelijk voor zorgen dat je meer last hebt van negatieve emoties (9).

Niet alleen wat je gelooft over het leven en hoe jij daarin hoort te functioneren is belangrijk voor je emoties. Ook wat jij gelooft over emoties en of jij ze kunt beïnvloeden is van belang om negatieve emoties te veranderen (10). 

Met cognitieve gedragstherapie en hypnose kun je dit soort overtuigingen of wat je gelooft over hoe de wereld werkt veranderen, waardoor je anders tegen bepaalde problemen en emoties aankijkt (11).

Dit helpt je om minder last te hebben van zaken die je voor de hypnotherapie triggerden om je slecht te voelen. Doordat je kijk op het probleem, je overtuigingen en wat je gelooft over het probleem, is veranderd, is ook je reactie op het probleem veranderd.

In het online programma van ikveranderwel krijg je ook hulp om overtuigingen die voor emotie eten zorgen te veranderen, waardoor je daar geen last meer van hebt. 


Emotioneel worden door eten

In plaats van emotie eten kun je ook nog emotioneel worden door eten. Je kunt je bijvoorbeeld schuldig gaan voelen doordat je gesnoept hebt. Je schuldig voelen over wat je hebt gegeten. Dit is iets waar vrouwen met een normaal gewicht last van kunnen hebben (12).

Maar ook dit is niet handig, want je wilt je gewoon goed voelen. Als je er last van hebt dat jij je na het emotie eten nog slechter voelt doordat je gesnaaid hebt denk dan: morgen weer een dag. Jammer dan! Echt, het helpt je niet om je schuldig te voelen. Accepteer het en morgen ga je er weer voor! Morgen weer volledige focus op de 8 basisregels, dat is belangrijk.

Het is de bedoeling dat je een gezonde relatie met je lichaam en voeding krijgt. Dat je voeding ziet als iets goeds en iets waarmee je voor jezelf kunt zorgen. 

Groetjes,

Bianca 




(1) https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4419-6953-8_17

(2) https://academic.oup.com/cercor/article/18/11/2523/291108

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1469029200000212

(4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10615809408248802

(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866715300340

(6) https://www.researchgate.net/profile/Rakesh-Pandey-5/publication/231575292_Mindfulness_Emotion_regulation_and_Subjective_well-being_An_Overview_of_Pathways_to_Positive_Mental_Health

(7) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02699931.2011.625402

(8) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042811019288

(9) https://www.proquest.com/openview/219b6607e15abeeba4d4a948436cb0d3/1?pq-origsite=gscholar&cbl=28893

(10) https://www.proquest.com/openview/219b6607e15abeeba4d4a948436cb0d3/1?pq-origsite=gscholar&cbl=28893

(11) https://psycnet.apa.org/record/2009-10641-007

(12) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08870440903207627

Over de schrijver
Reactie plaatsen