Hoe vind ik mezelf terug?

Hoe vind ik mezelf terug?

Kijk je wel eens in de spiegel en krijg je dan het gevoel dat je niet weet wie er eigenlijk terug naar je kijkt? Je weet eigenlijk niet meer goed wie je bent, wat je wilt en waar je naartoe wilt in het leven. Het lichaam dat je hebt, past niet bij het beeld dat je hebt van jezelf. 

Je herkent jezelf niet meer in hoe je eruitziet en wie weet zelfs niet meer in je doen en laten. Wat je doet komt bijvoorbeeld niet meer overeen met de identiteit die je over jezelf hebt. Dat kan heel verwarrend voelen en doordat je jezelf niet meer herkent, kun je ook last krijgen van angstgevoelens en zelfs depressieve gevoelens. 


Jezelf kwijtraken

Allerlei omstandigheden in het leven kunnen ervoor zorgen dat je jezelf kwijtraakt. Als je bijvoorbeeld voor iemand anders moet zorgen, omdat je bijvoorbeeld net ouder of mantelzorger bent geworden, kan dit ervoor zorgen dat je jezelf daarin een beetje verliest. Zelfs mensen die in de zorg werken kunnen hier last van hebben.

Gelukkig kun je met mindfulness en zelfcompassie veel doen om jezelf dan weer terug te vinden (1).

Kenmerken die iemand een goede verpleegster maken, zorgen ook voor het risico in dat je jezelf kunt kwijtraken. Als je het naast je werk bijvoorbeeld ook in je persoonlijke leven lastig vindt om voor jezelf te kiezen, ben je altijd bezig met wat andere mensen belangrijk vinden.

Als je tijd neemt voor jezelf en dit zorgt voor schuldgevoel is dat eigenlijk wel een moment waarop er een alarmbel bij je af moet gaan dat je jezelf aan het kwijtraken bent. 

Je kunt zelfs gevoelens van kwaadheid en afgunst hebben, omdat andere mensen niet doen wat jij doet. Vermoeidheid en het gevoel hebben dat er niet genoeg uren in een dag zitten is ook een goede indicatie dat je bezig bent met jezelf kwijtraken (2). 


Jezelf kwijtraken door je partner

Misschien heb je vroeger ook wel eens gezien hoe een vriendin (of vriend) zichzelf elke keer aanpaste als hij/zij een nieuwe relatie kreeg. In dat geval kun je jezelf dus ook nog verliezen als jij je helemaal aanpast aan de wensen van je partner om zijn/haar goedkeuring maar te krijgen. Alleen als dat geen ruimte biedt om jezelf te zijn kan dit er ook voor zorgen dat je jezelf kwijtraakt. 


Jezelf kwijtraken door veranderingen

Een ander moment waarop mensen het gevoel hebben gekregen dat ze zichzelf kwijtraakten was tijdens de coronaperiode. Mensen zijn sociale wezens en sociale feedback kan veel doen voor het gevoel van wie je bent, als je die feedback niet meer krijgt kan dit ervoor zorgen dat je het lastig vindt om te bepalen wie je nu bent. Opeens had je meer tijd, en waar vul je dat dan mee als je bijvoorbeeld niet naar je toneelclub kunt? 

Ook als je verhuist kun je dit gevoel krijgen, omdat je je hele leven opnieuw moet opbouwen op een nieuwe plaats. 

Jezelf verliezen heeft ook te maken met het verlies van je identiteit. Dit is waarom de lockdowns zo vervelend waren, omdat dit een confrontatie was met “wie ben ik, als ik niet kan doen wat ik normaal gesproken doe”. Dit is ook waarom een scheiding zo vervelend kan zijn als je je identificeert als “de man van …” of “de vrouw van …” (3)


Jezelf kwijtraken in voeding

Het vervelende van jezelf kwijtraken is dat je hier veel negatieve emoties door kunt krijgen en voeding kan dan een snelle manier zijn om van die emoties af te komen. 

Je voelt je dan eventjes beter en hoeft niet meer na te denken over waarom je je niet goed voelt.

Alleen ben je dan in de loop van de tijd juist nog verder verwijderd van het beeld dat je over jezelf hebt.

Dus dan is het tijd om jezelf terug te vinden. 


Mezelf terugvinden

Jezelf verliezen hoeft gelukkig niet erg te zijn, als je jezelf maar weer terugvindt. Als jij jezelf maar weer gaat herkennen in de spiegel. 

Een manier om jezelf weer terug te vinden is door bepaalde doelen te stellen. Als je bijvoorbeeld in de spiegel kijkt en je bent niet blij met wat je ziet, kan het doel om af te slanken, leniger of sterker te worden een manier zijn om toch weer blij te zijn met je spiegelbeeld. Om je lichaam weer te zien als onderdeel van jezelf en niet als een vreemde. 

Misschien vind je yoga, hardlopen of krachttraining uiteindelijk wel heel leuk. 

Gezond eten kun je nog leuker maken door bijvoorbeeld een eigen moestuin te hebben of door je te verdiepen in wildplukken. Hoe cool is het uiteindelijk als je (redelijk) zelfvoorzienend wordt en hiermee jezelf een gezonde natuurlijke identiteit kunt geven die meer past bij het terugvinden van jezelf. 

Onderzoek laat ook zien dat mensen met wie je omgaat invloed hebben op hoe je eruit ziet. Als je jezelf niet herkent, maar je ziet wel dat je lijkt op mensen met wie je omgaat (zoals een collega). Dan kan bewust omgaan met mensen op wie je meer wilt lijken je helpen om jezelf weer terug te vinden.

Dit heeft zelfs invloed op je gewicht (4).


Hoe vind ik mezelf terug met hulp

Soms is er meer nodig dan alleen een gezonde levensstijl aanmeten en bewust proberen nieuwe vrienden te vinden die beter passen bij wie jij echt bent. In dat geval kun je ook hulp krijgen.

Met die hulp kun je bijvoorbeeld achterhalen welke overtuigingen je blokkeren om jezelf te zijn. Wat let je om bijvoorbeeld om vrienden te vinden die met je willen wandelen, schilderen of wat anders om te doen waar je gelukkig van wordt?

Bij het programma van ikveranderwel.nl krijg je niet alleen hulp om je lichaam weer terug te vinden, maar ook de rest van jezelf.

Je krijgt hulp met je emoties, mentale blokkades en andere problemen die hebben geleid tot het verliezen van jezelf, zodat jij jezelf weer terugvindt en moeiteloos gelukkig wordt met je lichaam en de rest van je leven.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over het programma van Ikveranderwel.

Groetjes,

Bianca




(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jclp.23007

(2) https://journals.lww.com/ajnonline/Citation/1994/04000/Are_You_Losing_Yourself_in_Codependency_.21.aspx

(3) https://www.berkeleywellbeing.com/losing-yourself.html

(4) http://www.edwardmorey.org/4545/introductory/KolataNYT07262007.pdf



Over de schrijver
Reactie plaatsen