Meditatie om af te vallen: hoe werkt het?

Meditatie om af te vallen: hoe werkt het?

Hoe cool zou het zijn als je gewoon kunt afvallen door te mediteren? Het goede nieuws is, dat dat kan. Het andere goede nieuws is, dat je hierdoor misschien zelfs onbewust gezonder gaat eten en daardoor moeiteloos je dieet verandert van iets waardoor je niet kunt afvallen naar iets waardoor je wel kunt afvallen.

Hoe zit dat nu?


Welke manier van mediteren werkt

Er zijn allerlei manieren waarop je kunt mediteren. Zo kan je zittend of liggend mediteren om gewoon wat meer rust aan je hoofd te hebben. Daarnaast is yoga-meditatie ook erg populair, in dat geval combineer je beweging met meditatie. Een andere populaire vorm van meditatie is mindfulness meditatie. Deze meditatie helpt je om je meer bewust te zijn van je gedachten en de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Een geleide meditatie of helende meditatie is ook erg populair.

Welke van deze meditatie vormen werkt nu voor afslanken?


Mindfulness meditatie

Onderzoek laat zien dat mindfulness meditatie kan helpen tegen eetbuien en emotie eten. Er zijn wisselende resultaten wat betreft het afslanken door mindfulness meditatie (1), maar dit kán dus wel.

Daarnaast is yoga ook een meditatievorm die gebruikt kan worden voor gewichtsverlies. Dit komt door meerdere factoren. Yoga kan namelijk helpen om rugpijn en pijn aan de gewrichten veroorzaakt door overgewicht te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om naast de yoga meer te bewegen. Daarnaast helpt het je ook met mindfulness, tegen stress en om je meer verbonden te voelen met je lichaam(2).


Yoga meditatie

Doordat yoga stress vermindert kan dat ook weer helpen tegen emotie-eten en doordat de verbinding met je lichaam verbetert kan dit ook helpen om sneller door te hebben wanneer je vol zit of juist geen voeding nodig hebt voor een bepaald probleem.


Helende meditatie

Helende meditatie kan ook helpen bij gewichtsverlies. Bij helende meditatie heb je vaak een geleide meditatie die je helpt om stress te verminderen in je gedachten en om spanning uit je lichaam te krijgen(3).


Meditatie combineren met andere stappen

Als je mindfulness meditatie combineert met een ander programma om af te slanken is dit programma ook effectiever dan als je dit zonder de meditatie uitvoert. In een onderzoek waarbij twee groepen mensen met overgewicht werden vergeleken bleek dat de groep die naast het standaard programma ook wekelijks een mindfulness meditatie sessie hadden gemiddeld bijna 3 kilo meer verloren dan de groep zonder mindfulness meditatie(4).

In een Braziliaans onderzoek werd een standaard afslankprogramma met en zonder helende meditatie met elkaar vergeleken. In dit onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen die het afslankprogramma volgden met helende meditatie bijna het dubbele gewichtsverlies hadden vergeleken met vrouwen die alleen het afslankprogramma zonder de helende meditatie volgden(5) .


Alleen mediteren of in een groep mediteren

Meditatie wordt vaak gezien als iets dat je in je eentje doet, maar dat hoef je niet zo aan te pakken. Je kunt ook meedoen met groepsmeditaties. Beide manieren helpen met afslanken, maar ze helpen op verschillende manieren.

Bij een onderzoek waarin mindfulness meditatie werd vergeleken bij mensen die dit in een groepssetting deden of mensen die dit alleen deden bleek dat het in beide gevallen hielp om gewicht te verliezen, maar op verschillende manieren.

Deed je aan mindfulness meditatie in een groep? Dan bleef je impulsiviteit en mindfulness stabiel en je verminderde ook het vermijden van gedachten die triggerden. Je kon dan dus beter met dat soort gedachten omgaan.

Deed je in je eentje aan mindfulness meditatie? Dan vermeerderde je jouw mindfulness, verminderde je impulsiviteit. Je probeerde dan wel meer gedachten die triggerden te vermijden(6), dus het leren omgaan met triggerende gedachten werd niet verbeterd.

Onderzoekers gaven aan dat het beter is om in een groep te mediteren dan alleen.


Waarom werkt het?

Er zijn veel redenen waarom je meer kunt eten dan handig is als je wilt afslanken. Je kunt te weinig bewegen, je kunt last hebben van stress en dit weg willen eten of je kan het lastig vinden om met verveling om te gaan. In het eerste geval is mediteren ook een hele goede manier om stress en negatieve gevoelens te verminderen (7) waardoor je minder last kunt hebben van het weg eten van stress. Hierdoor eet je eigenlijk veel nuttiger en minder vaak onnodig.

Daarnaast kan mindfulness meditatie je meer bewust maken van je gedachten en je gedrag. Je kunt jezelf als het ware op tijd betrappen als je naar de keuken loopt om even wat te snaaien en dan bewust “nee” tegen jezelf zeggen en ervoor kiezen om wat anders te doen dan naar de keuken lopen om even wat te pakken. Je kunt door mindfulness meditatie dus een stuk bewuster gaan leven en minder op de automatische piloot.

Yoga meditatie helpt dus tegen stress en het zorgt er ook voor dat je meer beweegt, vooral als je aan power-yoga doet. De yoga vorm waarbij je van de ene pose naar de andere pose gaat. Dit zorgt er weer voor dat je iets meer calorieën verbrandt en omdat je een pose vaak een aantal ademhalingen vasthoudt kan dit er ook voor zorgen dat je meer spiermassa ontwikkelt waardoor je ook een hogere verbanding krijgt terwijl je bijvoorbeeld slaapt of gewoon televisie aan het kijken bent.

Het programma van ikveranderwel helpt je ook met een helende meditatie die je helpt om in je eigen kunnen te vertrouwen. Daarnaast krijg je ook andere hulp met afslanken waardoor je en win-win situatie krijgt en resultaten kunt verwachten zoals de onderzoeken aangeven waarbij meditatie wordt gecombineerd met een ander programma om af te slanken.

Het is geen streng programma. Je mag eten waar je zin in hebt en je hoeft niet meer te gaan bewegen. Het programma helpt je vooral om jezelf te verbeteren zodat je niet meer eet dan voor jou nodig is en dat je dit eenvoudig doet.

Wil je meer weten? Check het online programma en schrijf je in. Of neem vrijblijvend contact met me op als je extra vragen hebt.

Groet,

Bianca

(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015314000191

(2) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827613492097

(3) https://www.biotimeinc.com/what-is-healing-meditation/

(4) https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jcim-2016-0048/html?lang=de

(5) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2019.0092

(6) https://iaap-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/aphw.12023

(7) https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1809754%E2%80%A8

Over de schrijver
Reactie plaatsen