Mentaal moe: wat te doen?

Mentaal moe: wat te doen?

Mentaal vermoeid zijn is heel vervelend, want het kan heel veel invloed hebben op de rest van je leven waardoor het lastig is om het mentaal moe zijn te doorbreken. In dit blog ga ik dieper in op mentaal moe zijn, de invloed die het op je leven heeft en wat je kunt doen om mentaal weer energie te krijgen.

Na depressie is mentale vermoeidheid een van de grootste mentale klachten waar mensen last van hebben (1). Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Bij vrouwen kunnen een op de drie er in hun leven last van krijgen en bij mannen een op de vijf. Je bent dus zeker niet de enige en gelukkig gaat mentale vermoeidheid vaak voorbij binnen twee jaar. Echter, soms wil je gewoon dat het wat sneller gaat dan dat.

Als je mentaal moe bent is het vaak lastig voor je om goede beslissingen te maken, dit heeft effect op je keuzes met voeding, eten en zelfs voor je werk. Mentale vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van stress, omdat je niet meer goede beslissingen kunt nemen.


Slaap en mentale vermoeidheid

Het vervelende aan vermoeidheid is dat je toch enige energie nodig hebt om in slaap te vallen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat verpleegsters die last hebben van mentale vermoeidheid hierdoor lastiger in slaap vallen en daardoor niet alleen mentaal, maar ook fysiek last krijgen van vermoeidheid (2).

Dit zorgt er dan ook weer voor dat je minder weerbaar bent tegen stress (2).


Stress

Als je last hebt van mentale vermoeidheid kan dit ervoor zorgen dat je minder goed kunt denken en dat kan weer voor extra stress zorgen. Je kunt taken dan moeilijker uitvoeren en je hebt dan ook weer sneller nog meer last van mentale vermoeidheid tijdens het uitvoeren van een taak (3).


Lichaamsbeweging

Ook heeft mentale vermoeidheid invloed op je lichaamsbeweging. Als je namelijk zelf mag bepalen hoe “hard” je sport en je hebt last van mentale vermoeidheid doe je bijvoorbeeld minder oefeningen dan wanneer je geen last hebt van mentale vermoeidheid (4) of als je een personal trainer hebt die je aanmoedigt.

Ook ander onderzoek laat zien dat als je vermoeid raakt door bijvoorbeeld je werk dit ervoor zorgt dat je minder beweegt dan handig is en hierdoor kun je aankomen.

Dit komt ook doordat die vermoeidheid invloed heeft op je dieet.


Dieet

Vermoeidheid, mentaal en/of fysiek, kan ook bijdragen aan een verslechtering van je dieet. In het onderzoek naar vermoeidheid door werk kwam bijvoorbeeld naar voren dat mensen dan niet meer goed controleerden wat ze aten, ze vaker emoties probeerden weg te eten en meer vet aten dan mensen die minder last hadden van vermoeidheid door werk (5).

Uit Koreaans onderzoek naar studenten blijkt dat studenten die aangeven dat ze last hebben van mentale vermoeidheid een minder goed dieet hebben en minder structuur hebben in de planning van wanneer ze eten (6).

Het is dan bijvoorbeeld lastiger om je aan de regel van drie maaltijden per dag te houden.


Mentaal moe: Wat te doen?

Nu we weten dat mentale vermoeidheid op meerdere onderdelen van je leven invloed heeft, is het tijd om te bepalen wat je dan kunt doen, eventueel per onderdeel.


Dieet en mentaal moe zijn

Laten we eerst eens kijken naar wat bewust omgaan met voeding kan doen tegen mentaal moe zijn. Onderzoek laat namelijk zien dat vitamine B en vitamine C bij gezonde mensen kan helpen om minder last te hebben van mentale vermoeidheid (7).

Het eten van fruit met veel vitamine C kan dus al veel voor je doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mandarijn of lekkere aardbeien.

In de meeste gezonde voeding, zoals groente, noten en volkorenproducten zitten ook veel B vitaminen.


Lichaamsbeweging tegen mentale vermoeidheid

De meeste mensen proberen te ontspannen door bijvoorbeeld televisie te kijken en op die manier minder last te hebben van mentale vermoeidheid, maar ondanks dat je dit dag na dag kan doen, is dat niet een strategie die helpt.

Wat wel helpt, is bewust kiezen voor lichaamsbeweging. Onderzoek laat zien dat aerobics op het niveau van 65-75 procent van je maximale zuurstofopname helpt tegen mentale vermoeidheid.

In een onderzoek werd mentale vermoeidheid opgewekt door mensen een uur lang mentale taken te geven. Daarna moesten ze fietsen, stretchen of een comedyserie op tv kijken voor 30 minuten.

De groep die een half uurtje fietste had de grootste verbetering in mentale flexibiliteit, het verbeteren van hun stemming, het idee dat ze weer konden nadenken, het verbeteren van hun motivatie en het verminderen van gevoelens van vermoeidheid (8).

Na je werk dertig minuten wandelen of fietsen is dus zeker een goede manier om ’s avonds minder last te hebben van mentaal moe zijn.


Stress verminderen en mentale vermoeidheid

Het verminderen van stress met bijvoorbeeld mindfulness kan ook veel doen om mentale vermoeidheid te verminderen (9). Met mindfulness train je jezelf om met je gedachten meer in het hier-en-nu te zijn. Dit kan door een soort meditatie waarbij je je focust op wat je zintuigen je geven.

Het leuke aan mindfulness meditatie is dat je dit zelfs kan doen terwijl je de was aan het ophangen bent of iets dergelijks.

Daarnaast kun je ook hypnose gebruiken om stress te verminderen (10). Met hypnose kun je bijvoorbeeld onderzoeken waarvan jij stress krijgt en hoe je die problemen op een andere manier kunt bekijken, zodat deze niet meer stressvol voor je zijn. In deze blog heb ik al eerder tips gegeven over hoe om te gaan met stress.


Slaap verbeteren tegen mentale vermoeidheid

Als je alle bovenstaande stappen hebt gezet zou je al minder mentaal moe moeten zijn en dus eenvoudiger in slaap kunnen vallen. Is dat toch niet zo? Dan zijn er ook voor het verbeteren van de slaap nog een aantal stappen die je kunt zetten.

Je kunt bijvoorbeeld kijken of je de tijd achter een scherm kunt verkleinen of in ieder geval meer pauzes van het naar een scherm kijken kunt inlassen (11). Vooral ’s nachts is het belangrijk om schermen te laten voor wat het is en juist iets te doen waar je geen scherm voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, tekenen of een spel spelen met iemand die bij je in huis woont.

Mentaal moe zijn kan veel invloed hebben op je lichaam en op je leven. Het kan ervoor zorgen dat je aankomt en je minder goed kunt concentreren. Iets wat heel vervelend is.

Gelukkig kun je veel doen aan mentaal moe zijn en die dingen zorgen er dan ook weer voor dat je afslankt.

Wil jij mentaal meer energie hebben en een goede band met je lichaam hebben? Doe dan mee aan het online programma van ikveranderwel.nl

Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca.

(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0447.1993.tb03466.x

(2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1471-6712.2002.00078.x

(3) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10253890.2017.1336533

(4) https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0033-1343402

(5) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1359105319851205?journalCode=hpqa

(6) https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4614-6093-0_24

(7) https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-010-1870-3

(8) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938421002778

(9) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0191332

(10) https://www.ingentaconnect.com/content/wk/addit/2018/00000017/00000004/art00006

(11) https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244x-12-176


Over de schrijver
Reactie plaatsen