De schijf van life: Waarom dit een goed idee kan zijn

De schijf van life: Waarom dit een goed idee kan zijn

Overgewicht is heel vervelend, maar er zijn (inmiddels) meerdere theorieën waar dit aan kan liggen. Het volgen van de schijf van life kan een goede oplossing zijn volgens een van deze theorieën.

De schijf van life

De schijf van life is ook wel de vegan schijf van vijf. Dit komt doordat het meer aansluit bij de theorie die het koolhydraat-insuline-model genoemd wordt.

Volgens dit model komen mensen aan doordat het lichaam relatief veel insuline aanmaakt door het dieet, bijvoorbeeld omdat je chips eet. Hierdoor krijgen vetcellen de opdracht om suiker als vet op te slaan, maar hierdoor blijft er te weinig suiker over voor de hersenen en spieren om te verbranden, waardoor je honger krijgt en de cyclus van vet opslaan en honger zich weer herhaalt [1].

Door gebruik te maken van de schijf voor life voorkom je dat je voeding eet die de aanmaak van veel insuline triggert, waardoor je niet extra honger krijgt door wat je eet.

In deze schijf van vijf zitten de volgende pijlers:

  • Volkoren granen
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Fruit
  • Groente[2]

De peulvruchten zijn voor veganisten een belangrijke bron van eiwitten. Daarnaast is het belangrijk om vitamine B12 en vitamine D te supplementeren als je een totaal veganistisch dieet hebt. Overigens blijkt uit onderzoek dat een vegan dieet niet het beste dieet is om minder CO2 uit te stoten[3]. Dus je doet het echt voor je eigen gezondheid. Je hoeft dit niet voor het milieu te doen.

Waarom een vegan dieet weinig insuline (hoeft) te vragen

Vergeleken met een “normaal” dieet hoeft een vegan dieet niet per se minder insuline te vragen. Aardappels zijn immers ook planten. Maar als je je goed houdt aan de schijf van vijf voor veganisten, dan bestaat de helft van je dagelijkse eten alleen al uit groente en fruit. Bij de normale schijf van vijf is dit slechts ongeveer 30%.

Hierdoor eet je veel vezels, wat goed is om suiker meer gelijkmatig te eten.

De hoeveelheid granen en aardappels is hetzelfde, maar de verhouding vezels is een stuk groter in de vegan schijf van vijf en dat maakt heel veel verschil. Daarbij zitten in de peulvruchten – die belangrijk zijn voor plantaardige eiwitten – ook weer veel vezels.

Als je kijkt naar groente, fruit en peulvruchten, dan  is het aandeel vezelrijke voeding in een vegan dieet ongeveer 65%, bijna 2/3e van de voeding die je dan eet is rijk aan vezels in plaats van ongeveer 1/3e van de voeding in de normale schijf van vijf.

Al die vezels helpen je om de vraag naar insuline zo laag mogelijk te houden, waardoor vetcellen niet zo veel opdrachten krijgen om van suiker vet te maken. Hierdoor blijft er meer suiker over voor je hersenen en spieren. De suikers die je eet worden door de vezels nuttiger besteed in het lichaam.

Het energiebalansmodel

De theorie waar de meeste mensen bekend mee zijn over het ontstaan van overgewicht is dat dit komt doordat je meer calorieën eet dan dat je ze verbrandt. Dit wordt ook wel het energiebalansmodel genoemd.

Het vegan dieet kan bijdragen aan het eten van minder calorieën, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Als je bijvoorbeeld de schijf van vijf voor vegans niet goed gebruikt en veel granen en aardappels eet, of rijst, kun je nog steeds veel calorieën eten.

Als je de schijf van vijf voor vegans wel goed volgt zit hem de winst in het verminderen van calorieën vooral in het vervangen van zuivelproducten voor peulvruchten en noten (hoewel noten ook rijk zijn aan calorieën). Als je de verhouding goed volgt eet je bijna automatisch ook minder calorieën.

Emotioneel eten

Toch heb je altijd te maken met de menselijke kant van het leven. Je bent geen robot. Dus ook als je je aan het vegan dieet houdt kun je last krijgen van eten door emotie en in een vegan dieet zijn er nog steeds voldoende voedingssoorten die je dan kunt eten. Er zijn steeds meer geraffineerde producten speciaal voor vegans op de markt en noten en koolhydraten van aardappels en rijst zijn ook rijk aan calorieën.

Dus hoe ga je dan om met emotioneel eten? Hoe ga je om met het vullen van je lichaam in plaats van het voeden?

In eerste instantie is het handig dat wanneer je merkt dat je een zak studentenhaver kunt opeten als je je niet goed voelt, dat je je dit realiseert.

Vervolgens kun je even opschrijven hoe je je voelt en waardoor dit gevoel is ontstaan. Wat heeft het gevoel getriggerd?

Als je dat namelijk hebt geïdentificeerd weet je waar je ergens een emotioneel probleem hebt dat je moet oplossen. Wanneer je merkt dat je anders met het probleem kunt omgaan zul je namelijk wel kunnen stoppen bij een hapje studentenhaver in plaats van de hele zak op te eten.

Soms is het omdenken over het probleem voldoende.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je het lastig vindt om nee te zeggen op je werk en hierdoor ’s avonds de stress weg eet, dan is het handig om te bedenken dat je collega’s of baas nog minder aan je hebben als je ziek wordt van de stress en hierdoor niets meer kunt doen.

Door je grenzen te bewaken en wel nee te kunnen zeggen zorg je goed voor jezelf. Indirect zorg je hierdoor ook voor een goede samenwerking met je collega’s, die je ook nog eens lang kunt volhouden.

Heb je juist problemen in je relationele sfeer? Dan kan het soms handig zijn om je angsten of vermoedens van wat jij denkt wat je partner denkt te dubbelchecken. Wie weet verrast hij/zij je wel en doet hij/zij dingen omdat hij/zij denkt dat jij bepaalde dingen denkt die jij helemaal niet denkt.

Communicatie blijft ontzettend belangrijk om misvattingen weg te nemen en hierdoor samen in een goede flow te raken.

Hulp met het oplossen van emotioneel eten

Is het voor jou niet zo makkelijk om je problemen op te lossen? Met het programma van ikveranderwel.nl krijg je niet alleen hulp om een gezond gewicht te bereiken of zelfs je ideale gewicht. Je krijgt ook hulp om minder last te hebben van problemen waardoor jij je toevlucht zoekt in voeding.

Hiervoor krijg je zelf vijf maanden begeleiding. Dus als er iets op je pad komt, weet je dat waarschijnlijk snel genoeg om hulp te krijgen om dit op te lossen.

Wil je meer weten over gezonde voeding en de manier waarop jouw lichaam gevoed wordt voor een gezond gewicht? Bekijk de programma’s.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://www.scientias.nl/teveel-eten-is-niet-de-hoofdoorzaak-van-overgewicht/

[2] https://www.veganisme.org/de-vegan-schijf-voedingsschijf-voor-veganisten/

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174017302176 (pag. 7)

Over de schrijver
Reactie plaatsen