Verantwoord afvallen: afvallen zonder vals te spelen

Verantwoord afvallen: afvallen zonder vals te spelen

Je kunt verantwoord afvallen of je kunt onverantwoord afvallen. Het verschil is dat verantwoord afvallen je helpt om op een gezonde manier met voeding en je lichaam om te gaan en bij onverantwoord afvallen loop je meer risico op gezondheidsproblemen en behoud je een ongezonde relatie met voeding.

Onverantwoord afvallen

De meest bekende manier van onverantwoord afvallen is het crashdieet. Dit is een dieet met ontzettend weinig calorieën. Hierdoor raak je vaak niet alleen vet kwijt, maar kan ook spiermassa verloren gaan. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je hart bijvoorbeeld ook een spier is.

Daarbij kom je vaak ook weer snel aan nadat je je doel behaald hebt, omdat je weer verder gaat op de oorspronkelijke manier van omgaan met voeding.

Een andere manier van onverantwoord afvallen is door hulp te zoeken in afslankpillen, zoals fatburners of zelfs laxeermiddelen. Ook dit is slechts symptoombestrijding, want na het bereiken van het doel stop je met die middelen en ben je weer terug bij af.

Daarbij kun je soms afhankelijk worden van de pillen en dat is natuurlijk ook niet handig.

Iemand in mijn omgeving heeft ook eens fatburners gebruikt, maar omdat ze nooit koffie dronk was dit toch iets te heftig voor haar. Daarbij begon haar werk er zelfs onder te leiden, omdat ze zich minder goed kon focussen. Helemaal niet handig dus, daarbij kwam ze gelijk aan als ze stopte met de pillen.

Het grootste probleem van onverantwoord afvallen is dat het ongezond is voor je lichaam en je in een jojo-effect kunt belanden.

Verantwoord afvallen

Er zijn meerdere zaken die een rol spelen bij verantwoord afvallen. Met verantwoord afvallen zorg je ervoor dat je vet verbrandt en juist géén spiermassa. Je krijgt alle voedingsmiddelen, dus je krijgt geen tekorten, maar je verbrandt alsnog meer dan je eet.

Daarnaast is het bij verantwoord belangrijk afvallen om de manier waarop je met voeding omgaat te veranderen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer gaan genieten van gezonde voeding en beweging.

Hierdoor verander je jouw levensstijl, waardoor je jouw gewenste gewicht gewoon kunt vasthouden.

Dat is uiteindelijk toch een beter doel dan snel afvallen en weer aankomen.

Voldoende eten en toch afvallen

Met verantwoord afvallen kijk je eerst naar je caloriebehoefte en daar trek je dan een aantal calorieën vanaf zodat je afvalt, maar niet te snel. Hierdoor verbrand je vet en geen spiermassa.

Bij Ikveranderwel wordt bijvoorbeeld aan bevolen om drie keer per dag te eten. Als je weet hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft met jouw levensstijl kun je goed plannen hoeveel je elke maaltijd eet en wat je eet.

Verantwoorde relatie met voeding

Een ander onderdeel waarmee je hulp krijgt is het hebben van een gezonde relatie met voeding. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je slechte gevoelens krijgt als je eens een stukje chocolade eet of wat dan ook.

Een val waarin veel mensen trappen is dat het een keer eten van iets ongezonds voor zo’n emotionele deuk in je stemming zorgt dat je dan de rest van de dag je gezondheidsdoelen vergeet en snaait wat er maar in huis is.

Dit is ontzettend zonde, want het is zeker mogelijk om zelfs met het eten van een stukje chocolade per dag af te slanken. Als je jezelf maar kunt herpakken en dat gaat gewoon veel eenvoudiger als je echt kunt genieten van dat stukje chocolade en je je daarna niet schuldig voelt.

Dus hoe krijg je dan een gezonde relatie met voeding?

In eerste instantie kun je kijken naar hoe je huidige relatie met voeding tot stand is gekomen. Uit Belgisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vaders veel invloed hebben op wat kinderen eten en kinderen zelf trouwens ook. Dus het lijkt erop dat kinderen eten waar ze zin in hebben, totdat papa er wat van zegt of mama wil gewoon papa graag ook verwennen. Daarbij eten gezinnen ongezonder wanneer pubers meer “macht” in het huishouden hebben[1].

Het kan dus zijn dat wat je vroeger hebt geleerd over hoe je kunt omgaan met voeding iets is wat je moet afleren om weer nieuwe zaken over voeding te leren.

Dit is iets waarbij je hulp krijgt bij Ikveranderwel.

Emoties en voeding

Zoals gezegd kan het eten van ongezonde voeding zo’n demper voor je zijn dat je meer ongezonde voeding gaat eten.

Dit is helaas niet altijd de enige reden waarom mensen ongezond eten. Sommige emoties of stemmingen kunnen ook zorgen voor onbewust snaaigedrag.

Je kent het misschien wel dat wanneer je je niet goed voelt je wat sneller even wat lekkers pakt om je beter te voelen.

Daarnaast is verveling ook vaak een stemming die zorgt voor onbewust snaaien, omdat je toch wat moet doen.

Bij Ikveranderwel krijg je hulp om op een andere manier dan met voeding met onhandige of vervelende emoties om te gaan. Deze manieren zijn voor iedereen persoonlijk en je krijgt hulp om te vinden wat voor jou het beste werkt om toch de emotie om te buigen, zonder dat je hier voeding voor nodig hebt.

Mindful eten voor verantwoord afvallen

Een ander advies wat je van ons krijgt is om te eten aan een eettafel en zonder afleiding. Dus geen televisie of radio aan. Alleen klassieke of andere rustige muziek. Dit helpt namelijk om meer mindful te zijn met wat je eet. Mindful eten noemen we dat, waarbij je dus langzaam en bewust eet.

Dit helpt je om signalen van voldaan zijn sneller te herkennen, waardoor je niet te veel eet[2].

Daarbij krijg je ook een MP3 die je dagelijks of regelmatig kunt beluisteren en die je helpt om je lichaam lief te hebben en die vooral te vullen met gezonde voeding. Deze audio-opname bevordert ook mindful eten.

Meer kennis over voeding

Als je je nooit verdiept hebt in voeding kan dit er ook voor zorgen dat je onbedoeld ongezonde voeding koopt, terwijl je denkt dat het gezond is. Daarom kan het ook handig zijn om je te verdiepen in waarom bepaalde voeding wel of niet gezond is en waarom bepaalde voeding wel of niet helpt met afslanken.

Dit versterkt ook je zelfvertrouwen, doordat je weet waarmee je bezig bent en dat je gezonde keuzes kunt maken[3].

Het is bijvoorbeeld leuk om te weten dat vezels goed zijn voor een voldaan gevoel, dat het voorkomt dat LDL-cholesterol in je bloed wordt opgenomen en dat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat eiwitten ook zorgen voor een voldaan gevoel.

Deze twee voedingselementen zijn essentieel voor iedereen die wilt afslanken. Want voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels of eiwitten helpen je dus om op een verantwoorde manier af te slanken, doordat je sneller en langer een voldaan gevoel hebt en daardoor zonder erover na te denken minder eet[4].

Verantwoord afvallen is dus afslanken op een manier die helpt om je lichaam en geest gezond te houden. Daarbij helpt dit om je gewenste gewicht vast te houden wanneer je dit bereikt hebt.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je meedoen met het online programma van Ikveranderwel. Met dit programma krijg je vijf maanden lang hulp en begeleiding om jouw gewenste gewicht te behalen.

Groetjes,

Bianca.

 

 

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.4278/0890-1171-13.2.73

[2] https://www.jneb.org/article/S1499-4046(18)30129-5/fulltext

[3] https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/identifying-attributes-of-foodliteracy-a-scoping-review/C3F11D5A8B8E5525947BA261338658BA

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900718300819

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen