Visualiseren is een krachtige manier om helderheid te krijgen over je doelen én om ze daadwerkelijk te behalen. Zeker als je wilt afslanken, kan het enorm helpen om je gewenste resultaat voor je te zien. Veel mensen weten namelijk vooral wat ze niet meer willen. “Ik wil niet dik zijn.” of “Ik wil me niet meer moe en opgeblazen voelen.” of "Ik wil me niet meer hoeven schamen voor mijn kledingmaat."
Maar focussen op wat je niet wilt, zorgt vaak alleen maar voor frustratie. Het brengt je niet in beweging, het houdt je juist vast. Zodra je je gaat richten op wat je wél wilt, verandert je energie. Denk eens aan: “Ik wil me energiek voelen.” “Ik wil me fijn voelen in mijn lichaam.” “Ik wil gezonde keuzes maken.”
Die uitspraken geven een heel ander gevoel. Ze openen iets. Ze geven richting. En dat is precies de kracht van visualiseren, of de kracht van mindset hoe ik het ook wel noem!
Een heldere toekomst maakt het verschil
Soms is alleen de gedachte ‘ik wil slank zijn’ niet voldoende om je echt in beweging te krijgen. Dan helpt het om jezelf te zien in je nieuwe leven. Hoe ziet een dag eruit als je je fitter voelt? Wat doe je dan? Wat trek je aan? Hoe voel je je in je lijf? Hoe beweeg je?
Door daar bewust bij stil te staan, maak je het concreet. Je haalt je doel dichterbij. En je activeert daarmee iets in jezelf wat je nodig hebt om vol te houden.
Wat zegt de wetenschap over visualiseren en afslanken?
Uit onderzoek (1) blijkt dat visualisatie daadwerkelijk effect heeft. In een studie kregen deelnemers een bewerkte foto van zichzelf te zien waarop ze slanker waren. Die visuele prikkel hielp bij het afvallen – vooral als ze het beeld op het juiste moment kregen, dus niet te vroeg in het proces.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het visualiseren van je gewichtsverlies – bijvoorbeeld het voor je zien van een dalende lijn – helpt om je gewicht op lange termijn stabiel te houden. En wat misschien nog interessanter is: mensen die zich focusten op een gezonder leven in het algemeen, en niet alleen op uiterlijk, boekten vaak betere resultaten.
Het gaat dus niet alleen om hoe je eruitziet, maar vooral om hoe je je voelt. Hoe gelukkig, ontspannen en vrij je bent in je lichaam.
Visualiseren vanuit jezelf werkt beter
Je kunt visualiseren alsof je naar jezelf kijkt op een scherm, of je kunt het doen alsof je er middenin zit – door je eigen ogen. Dat laatste blijkt in de praktijk vaak krachtiger.
Bij onderzoeken naar gedragsverandering – bijvoorbeeld bij mensen die wilden stoppen met roken – werkte het visualiseren vanuit de eerste persoon het beste. Je brein ervaart het dan alsof het al gebeurt. En dat maakt het gemakkelijker om het ook echt te gaan doen.
Zie jezelf een salade eten. Voel hoe fijn het is om met plezier te bewegen. Ervaar hoe het is om zelfverzekerd voor de spiegel te staan. Hoe vaker je dat doet, hoe vertrouwder het voelt.
Afslanken is geen straf, maar een bevrijding
Veel mensen ervaren afslanken als zwaar. Als iets dat vol zit met regels en beperkingen. Niet snoepen. Niet op de bank hangen. Niet genieten.
Maar dat beeld mag anders. Als je je gaat richten op wat je wél wilt, wordt gezond leven juist iets positiefs. Visualiseren helpt daarbij. Je gaat je dan niet belemmerd voelen, maar juist vrij.
Bovendien hebben positieve visualisaties ook fysieke effecten. Ze kunnen je humeur verbeteren, je stressniveau verlagen en zelfs je immuunsysteem versterken.
Maak het zichtbaar met een moodboard
Wil je visualiseren nog krachtiger maken? Maak dan een moodboard. Dit is ook echt een opdracht uit mijn nazorgprogramma bijvoorbeeld. Op Pinterest of Canva kun je een digitaal bord maken met beelden die passen bij jouw doelen. Let er wel op dat het écht over jou gaat. Je kan ook gewoon wat dingen knippen uit tijdschriften zoals de Libelle of de Margriet.
Laat je niet misleiden door ‘fitspiration’-afbeeldingen (2) van onrealistische lichamen. Die maken je vaak juist onzeker. Kies in plaats daarvan voor beelden die je raken.
Wil jij je weer vrij kunnen bewegen met je kinderen of kleinkinderen? Zet dát beeld op je bord. Of misschien droom je ervan weer in een bepaalde jurk te passen. Maak het visueel, zodat je er elke dag aan herinnerd wordt waarvoor je het doet.
En nog leuker: hang het board ergens op, ik krijg vaak foto's van moodboards die in de gang hangen of in een keuken. Maak er echt iets speciaals van.
Ondersteuning nodig? Er zijn extra tools beschikbaar
Soms loop je toch weer vast. Je bent je focus kwijt, oude gewoontes steken weer de kop op of je hebt gewoon even rust nodig in je hoofd. Op de extra producten pagina van ikveranderwel.nl vind je verschillende mp3’s en masterclasses die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je merkt dat stress je tegenhoudt. Of als je behoefte hebt aan meer zelfvertrouwen, motivatie of ontspanning.
Bekijk hier wat er allemaal beschikbaar is: https://ikveranderwel.nl/extra-producten en zo ook het nazorgprogramma waar ik het in eerdere alinea's over had. Dit is een mooie opvolging na het basisprogramma van Ikveranderwel.
Wat ik vaak terug hoor tijdens de Uurtjes live
Tijdens de live momenten met deelnemers komt één ding steeds terug: afslanken gaat over zóveel meer dan alleen eten.
Ik hoor vaak verhalen van mensen die moe zijn, gestrest, of zichzelf weer hebben zien terugvallen in oud gedrag. En dan komt er meestal iets anders naar boven: het gaat niet om discipline, maar om hoe je je voelt.
Dat is precies waarom ik deelnemers regelmatig aanraad om bijvoorbeeld de masterclass 'Stress uit je lijf' te volgen. Of één van de andere sessies te doen die je helpen om weer terug te komen bij jezelf.
Vragen? Laat het me gerust weten,
Bianca
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2015/763680
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144515000893?via%3Dihub