Emoties die je niet aangaat maar weg eet

Emoties die je niet aangaat maar weg eet

In veel blogs over de praktische kant van afslanken benoem ik het, emotie-eten. Je kunt heel praktisch kijken naar wat je moet doen om af te slanken, namelijk minder of gezonder eten en blijven of meer bewegen. Toch zijn er veel mensen die hier heel erg hun best voor doen, maar die door emoties telkens weer een terugval hebben.

Emoties zorgen er telkens voor dat je voordat je het weet alle voeding in je huis hebt opgegeten en misschien zelfs naar de winkel gaat om lekker wat te eten zodat je je beter voelt.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar voeding en emoties blijkt dat er wel degelijk wat aan de hand is en dat er een correlatie is tussen bepaalde emoties en eten[1]. Als je bijvoorbeeld de hele dag door een negatief patroon hebt in je emoties kun je hier meer door gaan eten. Ook bij problemen met je persoonlijke relaties en als je daar negatieve gedachten over hebt kan dit zorgen voor meer eten.

Daarnaast worden de volgende emoties genoemd die gelinkt worden aan meer eten dan normaal:

  • Woede
  • Eenzaamheid
  • Walging
  • Schaamte

En een meer fysiek probleem: extreme vermoeidheid.

Woede verwerken

Op zich zijn dit wel allemaal emoties die je vaak motiveren om actie te ondernemen. Woede is bijvoorbeeld een motiverende emotie om iets anders aan te pakken. Je zult jezelf of andere mensen eens laten zien wat je kán! Of je bent boos en gaat eten. Geef dan eens toe aan die woede! Verwerk de woede, gooi die zak chips eens keihard weg en wordt boos en maak de verandering waarvan je weet dat je die moet maken. In dat geval heb je de emotie verwerkt en hoef je niet meer te eten wanneer je die emotie voelt.

Eenzaamheid verwerken

Eenzaamheid is een emotie die je hebt wanneer je je alleen voelt en niet het idee hebt dat je hier wat aan kunt doen. Eenzaamheid is een heel individueel gevoel, iedereen ervaart dit verschillend. Dit komt omdat je je eenzaam kunt voelen naar aanleiding van je eigen overtuigingen over hoeveel vrienden en intieme relaties jij wilt hebben. De ene persoon vindt het belangrijk om 20 vrienden te hebben om een leuk feestje mee te vieren terwijl de andere persoon 1 intieme vriend(in) wil om mee over zijn/haar diepste gevoelens te kunnen praten. Afhankelijk van jouw gevoelens over hoe je sociale leven zou moeten zijn kun je dus last hebben van eenzaamheid.

Door die verborgen overtuigingen eens na te gaan kun je kijken welke stappen je kunt nemen om minder last te hebben van eenzaamheid. Is er een Facebookgroep waar je vrienden kunt vinden? Is er iemand die je eigenlijk al heel lang wilt spreken die je een berichtje wilt sturen? Pak die telefoon en bel de persoon op, of schrijf die lange mail die je al een hele poos wilt sturen.

Walging verwerken

Walging is een hele sterke emotie. Als je walgt van iets wil je vaak dat het weggaat. Je walgt bijvoorbeeld van je werk, je walgt van mensen om je heen, je walgt van de rommel in je huis, je walgt misschien wel een beetje van jezelf. Vooral dit laatste is heel ongezond, want je bent nog de rest van je leven bij jezelf dus je kunt maar beter blij zijn met jezelf.

Als de walging buiten jezelf ligt kun je kijken naar manieren om hetgeen waarvan je walgt buiten je leven te houden. Je huis opruimen is een stuk makkelijker geworden nu je je kunt laten inspireren door Mari Kondo op Netflix (of YouTube). Je kunt op zoek naar ander werk als het werk iets is waar je van walgt en je kunt kijken of je andere mensen om je heen kunt verzamelen.

Schaamte verwerken

Schaamte is ook zo’n leuke emotie, schaamte is die emotie waar je ’s nachts van kunt wakker liggen. Schaamte is die emotie die met zo’n irritant stemmetje zegt: “Weet je nog toen, toen je daar en daar was, dat je dát deed? Weet je nog?” En waarbij je dan eigenlijk wilt verdwijnen in je bed “Ja dat weet ik nog en ik schaam me dood, en ik weet inmiddels 100 andere manieren waarop ik met die situatie om had kunnen gaan.”

Het leuke aan schaamte is dat het een emotie is die je voorbereid op het tegenkomen van vergelijkbare situaties in de toekomst en hoe je er dan beter mee omgaat. Uiteindelijk is dát toch alleen maar beter? Je kunt daarom die gebeurtenis uit het verleden net zo goed loslaten, met de kennis dat je nu uit 100 betere scenario’s kunt kiezen mocht je nog een keer een dergelijke situatie meemaken.

Extreme vermoeidheid verwerken

Slaap! Ja, slaap meer! En beweeg meer en eet gezond. Energie is een heel raar iets, als je ontzettend weinig energie hebt kun je kijken naar wat er verkeerd gaat in je leven. Slaap je bijvoorbeeld wel minimaal 8 uur per nacht? Elke nacht, dus niet gemiddeld. Probeer dan eerst eens 2 weken 8 uur per nacht te slapen (minimaal) om te zien of je dan meer energie hebt.

Beweging is ook erg belangrijk voor de hoeveelheid energie die je hebt. Je conditie heb je namelijk niet alleen nodig voor sporten, maar ook om met energie de dag door te komen. Door regelmatig te sporten kun je dus meer energie hebben buiten de sport om.

Als slaap en beweging het probleem niet zijn blijft alleen voeding over. Gezonde voeding geeft je lichaam energie, ongezonde voeding neemt energie van je lichaam. Je lichaam weet bijvoorbeeld niet wat het met transvetten moet waardoor die altijd worden opgeslagen. Je lichaam weet wel wat het met vezels moet en met vitaminen en mineralen en daar gaat je zenuwstelsel en alles wat nodig is voor beweging en energie ook beter van functioneren.

Extreme vermoeidheid kun je dus verwerken met gezonde voeding, meer beweging en meer slaap. Heb je dit al perfect? Ga dan naar een arts om te zien of je geen fysiek probleem hebt.

Een negatief gedachtepatroon doorbreken

De hele dag door last hebben van negatieve gedachten is dus ook gelinkt aan te veel eten. Het doorbreken van dit patroon kan heel lastig zijn en hierbij kun je hulp nodig hebben. Je kunt kijken naar de bovenstaande emoties om te zien of je daar last van hebt voor het doorbreken van dit patroon.

Daarnaast kun je onderliggende overtuigingen achterhalen om te zien waarom je zo negatief denkt. Ligt het aan je zelfvertrouwen, ligt het aan een onopgeloste irritatie? Ligt het aan waarop jij je aandacht focust en kun je die focus ook verleggen? Het verleggen van de focus doet vaak ontzettend veel om je gedachtepatroon te doorbreken.

Problemen met persoonlijke relaties doorbreken

Het doorbreken van problemen met persoonlijke relaties is lastiger, omdat je hiervoor de medewerking van de andere persoon nodig hebt. Het is dan de vraag of je de focus in die relatie kunt verleggen en wat jij wilt doen om die medewerking van de andere persoon te krijgen of dat je die relatie dan toch maar laat voor wat hij is.

Als je de focus binnen die relatie niet kunt verleggen, kun je dus kijken naar hoe je de ander kunt beïnvloeden en dat is vaak of door iets positiefs als beloning te geven of door iets negatiefs als “straf” te geven. Dan is het nog de vraag of je dat op die manier wilt doen, of dat je wil dat die andere persoon dit gewoon uit liefde voor jou doet en dus zonder dat je iets tegenover het gewenste gedrag hoeft te stellen.

Heb je hulp nodig met het verwerken van negatieve emoties, het doorbreken van een negatief gedachtepatroon of andere problemen met persoonlijke relaties zodat je kunt stoppen met emotie-eten en je in het algemeen beter voelt? Ik help je graag persoonlijk of in een groep.

Groetjes,

Bianca

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/erv.1066

Over de schrijver
Anja
Door

Anja

op 02 May 2019

Helaas een blanco pagina als je op de laatste regel klikt waar je info kunt krijgen voor persoonlijk contact of ondersteuning van een groep

Bianca L'abée
Door

Bianca L'abée

op 14 Sep 2020

Bedankt Anja, ik heb het aangepast.

Reactie plaatsen