Emotionele blokkades doorbreken: Handig voor een gezond leven

Emotionele blokkades doorbreken: Handig voor een gezond leven

Emotionele blokkades doorbreken kan ontzettend opluchten. Een blokkade impliceert namelijk dat je als water bij een dam emoties aan het opsparen bent. Die emotionele blokkade moet je toch oplossen en dat kan meerdere gevolgen hebben voor je gezondheid.

 

Wat is een emotionele blokkade

Een emotionele blokkade is een soort angst om iets te doen wat je in een bepaalde situatie zou willen doen. Die angst is zo groot dat je maar wat anders doet dan wat je echt wilt doen.

Dit is vaak iets dat totaal onbewust is. Vaak ontstaat een emotionele blokkade namelijk als je heel klein bent, in je kindertijd, en dan gaat dat gedrag dat je eigenlijk niet wilt in je onbewuste zitten[1].

 

Gevolgen van een emotionele blokkade

Een emotionele blokkade voelt vaak slecht en mensen kunnen die slechte gevoelens op meerdere manieren oplossen. Sommige mensen doen zichzelf wat aan, andere mensen verliezen de eetlust en weer andere mensen gaan juist eten om zich beter te voelen.

Allemaal risico’s op ongezondheid door ondergewicht, infecties of juist overgewicht. Daarbij laat het ook zien dat je last hebt van stress, wat weer een aanjager is voor hart- en vaatziekten.

Over het algemeen helpt eten om minder last te hebben van irritatie, de emotie van dat moment en verbetert het gevoelens van kalmte en hoe je je op dat moment voelt. Dit is waarom een emotionele blokkade soms kan leiden tot emotioneel eten.

Als je last hebt van depressie, emotioneel eten, neurotische trekjes en een vervelend gevoel voor je ongesteldheid kies je dan vaker dan mensen die hier geen last van hebben voor voeding die calorierijk is[2].

 

Hoe merk je of je last hebt van een emotionele blokkade

Een emotionele blokkade kan ook betekenen dat je emotioneel ongevoeliger bent. Je reageert niet meer emotioneel op emotionele zaken. Dit is iets wat kan gebeuren bij mensen die last hebben van PTSS[3].

Daarnaast kun je merken dat als je een bepaald doel hebt, dat je dan de stappen niet zet om dat doel te halen. Je stelt de eerste stap telkens uit.

In bepaalde situaties reageer je telkens op dezelfde manier terwijl je eigenlijk op een andere manier zou willen reageren, maar iets in je zorgt ervoor dat je niet doet wat je eigenlijk wilt doen.

Meestal krijg je buikpijn of iets dergelijks van wat je doet. Je kunt een beetje balen van jezelf.

 

Emotionele blokkade doorbreken

Maar hoe doorbreek je die emotionele blokkade dan? Omdat die blokkade in je onbewuste kan zitten kan het handig zijn om hier met een coach of psychologisch expert over te praten.

In die gesprekken kan namelijk naar voren komen welk patroon er eigenlijk is wanneer je emotionele blokkade naar voren komt.

Welke situaties spelen blijkbaar onbewust keer op keer een rol bij het hebben van die emotionele blokkade? Wanneer is dit begonnen?

Soms kan het inzicht van wanneer dit is begonnen en hoe logisch de conclusie die je op dat moment eraan hebt verbonden al genoeg zijn om de blokkade te doorbreken. Een moment in je kindertijd heb je destijds geïnterpreteerd met de kennis die je toen had, maar nu weet je veel meer. Door zo’n moment nader te bekijken en je eventueel in te leven in andere mensen die op dat moment een rol speelden kun je heel snel een emotionele blokkade loslaten.

Vervolgens kun je bepalen hoe je eigenlijk wel wilt reageren op dat soort momenten. Dit kun je in gedachten oefenen, zodat als het daadwerkelijke moment er is het eenvoudiger voor je is om te doen wat je echt wilt doen.

Een coach kan je bijvoorbeeld helpen met een geleide visualisaties van de gewenste situatie. Dit kan het eenvoudiger maken om toch te doen wat je wilt doen.

 

Emotionele blokkade voor gezondheid

Soms kun je ook een emotionele blokkade hebben die je belet om je gezond te gedragen. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om in de winkel voor verse groenten te gaan. Je vindt het lastig om te blijven sporten als je begint te zweten.

Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar uiteindelijk belet het je om goed voor jezelf te zorgen.

In dat geval kunnen affirmaties je ook helpen om de emotionele blokkade te verzwakken en voor je gezondheid te kiezen. Die affirmaties kun je herhalen in de ochtend en op momenten waarop je merkt dat je blokkeert.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben verse groente waard.”

“Ik mag hijgen en zweten.”

“Ik kan genieten van een appel.”

“Het is oké om tijd voor mezelf te nemen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en emotionele blokkade kun je andere affirmaties krijgen die je kunt herhalen op momenten waarop je het lastig krijgt. Ik heb eerder geschreven over de vicieuze cirkel in je leven. Hoe je overtuigingen die voor de terugkerende problemen zorgen kunt achterhalen. Meer hierover lees je in deze blog.

 

Hulp met afslanken

Soms kun je ook heel onbewust last krijgen van een emotionele blokkade als je op een bepaald gewicht zit, maar dit nog niet je gewenste gewicht is. Het lijkt dan net of je een plateau hebt bereikt en alsof afvallen niet meer lukt.

Super vervelend, want je hebt wel het gevoel dat je alles doet wat nodig is om je ideale gewicht te bereiken.

Het zou kunnen dat je toch onbewust blokkeert om verder gezond te doen als je een bepaald gewicht hebt behaald.

Ergens doet het gewicht dat je hebt iets voor jou in jouw onbewuste in plaats van iets tegen je. De meeste mensen doen namelijk wat ze doen omdat ze ergens (al is het onbewust) denken dat het goed voor ze is.

In dat geval kan het ook handig zijn om juist je overtuigingen over gewicht en wat dit over je zegt te onderzoeken. Misschien heb je ergens een onbewuste overtuiging dat slanke mensen gemeen zijn of dat je aardiger wordt gevonden als je een bepaald vetpercentage hebt.

Soms kunnen het hele gekke dingen zijn die je blokkeren, waardoor je toch een gewicht plateau krijgt.

Ook in dit geval kan een goede gewichtscoach je helpen om die onbewuste overtuigingen te achterhalen die zorgen voor een emotionele blokkade bij een bepaald gewicht. Vervolgens kun je dat dan oplossen, zodat je weer lekker verder gaat met het bereiken van je gewichtsdoelen.

Wil je meer weten over emotionele blokkades doorbreken voor je gezondheid? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Bianca.

 

 

 

[1] https://www.emotionalhealthinstitute.org/emotional-blockage

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938406000102

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027273589290125R

Over de schrijver
Reactie plaatsen