Geen energie om te sporten

Geen energie om te sporten

Je weet dat sporten gezond is, maar als je thuis komt na je werk ben je gewoon te moe om te sporten. Ook in het weekend heb je geen energie om te sporten. Waar komt dit energie gebrek vandaan en kan je er iets tegen doen?


Beweeg je echt te weinig?

Misschien is het handig om eerst even te dubbelchecken of je wel moet sporten. Want hoeveel beweeg je eigenlijk echt? Uiteindelijk gaat het erom dat je voldoende beweegt. Het gaat er niet om of je voldoende sport. Want ik ben van mening meer bewegen = minder wegen! Hoe zit dat bij jou?

Ga je bijvoorbeeld met de auto, lopend of met de fiets naar je werk? Heb je een beroep waarbij je de hele dag loopt of staat of zit je achter een bureau?

Als schoonmaakster beweeg je bijvoorbeeld al heel veel voor je werk en dan is het best logisch dat je geen energie meer hebt om te sporten. Als je dan toch merkt dat je niet afslankt, dan is het handig om je te realiseren dat als jij je bewust bent van het feit dat je voldoende beweegt, dit al veel effect kan hebben om alsnog je gewicht te verlichten zonder naast je werk extra te bewegen. Dit besef kan gezond effect hebben op je gewicht, bloeddruk, hoeveel vet je in je lichaam hebt en het smaller worden van je taille (1)


Wat als je toch echt te weinig beweegt?

Heb jij een kantoorbaan en heb je alsnog na je werk niet het idee dat je nog energie hebt om te bewegen, dan kan dat kloppen. Want als je nooit beweegt heb je simpelweg weinig conditie.

In dat geval kan je het beste klein beginnen. Je kunt bijvoorbeeld in je lunchpauze gaan wandelen, zodat je al eerder op de dag bewogen hebt. Dit is een goed begin voor het opbouwen van conditie zodat je later alsnog energie krijgt om echt te sporten. Fins onderzoek laat zelfs zien dat in bepaalde jaargetijden een wandeling tijdens de lunch ervoor kan zorgen dat je meer energie krijgt (2).

Kan je op je werk niet een half uurtje wandelen in je lunchpauze? Dan kan je misschien juist op de fiets of lopend naar je werk gaan. Is het bijvoorbeeld mogelijk om in 20 minuten naar je werk te fietsen? Dan heb je aan het einde van de dag toch al 40 minuten bewogen. Ook dat is dan een goede manier om een basisconditie op te bouwen. 

In een onderzoek waarin 3,5 kilometer naar je werk lopen en 10 kilometer naar je werk fietsen werd onderzocht op effecten op je cardiovasculaire systeem kwam naar voren dat fietsen zelfs beter werkt dan lopen om conditie te verbeteren bij mensen die een zittend beroep hadden (3)


’s Avonds meer bewegen zonder energie

Is je werk te ver weg om te lopen of fietsen en wil je toch ’s avonds bewegen? Dan kan je het bewegen ook goed combineren met televisie kijken. Als je televisie kijkt met reclames kan je bijvoorbeeld in de reclames gaan bewegen.

Je kunt bijvoorbeeld de hele reclame gaan hoelahoepen met een fitnesshoelahoep (dat is veel makkelijker, dan met zo’n ding uit de speelgoedwinkel). Als je dit 40 minuten doet, 3 keer in de week kan dit ontzettend veel doen voor het krijgen van een slankere middel (4).  Als een reclameblok 5 minuten duurt hoef je dit maar 8 reclameblokken te doen om aan die 40 minuten te komen. Zo beweeg je toch nog de hele avond een beetje, zonder dat het als sport voelt. Op een gegeven moment zal je merken dat het heel makkelijk gaat en kan je ook proberen om juist echt te gaan sporten.

Of je kan gaan touwtje springen, in deze eerdere blog heb ik de voordelen van touwtje springen op een rijtje gezet.

Kijk je niet naar televisie, maar bijvoorbeeld alleen via Netflix en dat soort diensten? Dan kan je ook kijken of er een workout is die bij een bepaalde serie hoort. Ben je meer een gamer? Dan kan je daar ook naar kijken. 

Zo heb ik in het verleden op Reddit een workout gevonden voor mensen die De Witcher kijken/spelen

Als Geralt (de hoofdpersoon) loopt moet je bijvoorbeeld afwisselend wel en niet op je tenen gaan staan. Als Geralt aan het rennen is moet jij “high knees” doen, op de plaats rennen en dan je knieën hoog optrekken. Als Geralt tegen een monster bevecht moet je 10 lunges doen, 5 per been. Als Geralt tegen een groep monster vecht moet je 10 tot 20 squats doen. Google dan even of er ook zoiets bestaat voor een serie die jij kijkt of bedenk een eigen workout bij een serie die je leuk vindt. 

Of heb jij een andere leuke workout op YouTube die je met mij wilt delen? 

Timing van sporten na werk

Misschien wil je ook te snel na je werk gaan sporten. Het kan handig zijn om eerst even thuis te zijn. Even rustig aan te doen voordat jij je hardloopschoenen pakt om te gaan sporten. Op die manier kan sporten ook meer losstaan van alles wat je “moet” doen. Dan staat het meer los van het werk dat je ook “moet” doen en dat kan het eenvoudiger maken om na je werk toch nog energie te hebben om te sporten. 

Als het je namelijk toch lukt om te sporten na je werk zal je merken dat je je daarna beter voelt (5). Dit gevoel is eigenlijk positieve feedback en dat kan je helpen om in de toekomst ook te kiezen voor sport na het werk, in plaats van bankhangen na het werk.

Ik vind daarnaast niet dat je moet gaan 'sporten', zie het meer als beweging. Je hoeft niet jezelf af te matten op de sportschool of te gaan hardlopen. Beweging zit hem in de kleine dingen. Je kan heel makkelijk snel meer bewegen. Hoe? Dat lees je in deze blog.


Iemand vinden om mee te sporten

Geen energie hebben om te sporten kan ook te maken hebben met een gebrek aan motivatie. Als jij iemand vindt die na het werk met jou wil sporten, of wandelen of fietsen, kan dat ook helpen om alsnog de energie te krijgen om te gaan bewegen. 

Je hebt dan niet alleen iemand die je helpt met je motivatie om te bewegen. Je hebt dan ook iemand waar je sociaal mee kunt zijn en van wie je sociale steun kunt krijgen om te bewegen (6). Dat is ook heel handig!

Wil jij werken aan je gezondheid? Bekijk dan eens het online programma van ikveranderwel.

Groetjes,

Bianca


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen