Voordelen van touwtje springen

Voordelen van touwtje springen

Touwtje springen kan op allerlei manieren. Leuk met vrienden en dat je er dan in moet springen of gewoon alleen. Zelfs dan kun je nog leuke trucjes doen, zoals met de armen gekruist of af en toe een soort x maken met het touw en hem juist langs je heen zwaaien. Genoeg lol te beleven aan touwtje springen.

Maar lol is niet het enige voordeel van touwtje springen. Het is ook nog eens ontzettend gezond voor je als cardio-training en dat kan je helpen om gewicht te verliezen en een betere conditie te krijgen.

 

Touwtje springen en je gezondheid

Onderzoek naar meiden van tussen de 14 en 16 jaar laat zien dat touwtje springen helpt om risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten te verminderen. Dit betekent dat de bloeddruk lager wordt en de ontstekingswaarden ook gezonder worden. In dit onderzoek deden de meiden mee aan een trainingsprogramma met touwtje springen dat 12 weken duurde. Dus na 3 maanden is dit verschil duidelijk[1].

Bij jongens van rond de 15 jaar werd onderzoek gedaan naar 3 keer per week een touwtje spring training voor 6 weken en met het eten van 30 gram chocolade met minimaal 83% cacao. Na 6 weken waren de jongens slanker, hadden minder vet en andere positieve gevolgen in bepaalde bloedwaarden. Zo werden ontstekingen in het lichaam ook minder[2].

Heb je last van diabetes type II? Dan kan touwtje springen je ook helpen om weer gevoeliger te worden voor insuline. Bij Koreaanse mannen met overgewicht is onderzocht of 40 minuten touwtje springen gedurende 5 dagen in de week effect heeft op insuline resistentie. Dit touwtje springen deden de mannen gedurende 6 weken. Na die 6 weken waren ze gevoeliger geworden voor insuline en de samenstelling van hun lichaam was ook verbeterd[3].

Daarnaast is touwtje springen niet alleen goed voor de spieren waarmee je springt en je conditie. Het is ook nog eens goed voor het sterker maken van je schouders[4].

De meeste mensen verbranden tussen de 300 en 550 calorieën met een half uurtje touwtje springen. Hoeveel je verbrandt hangt af van je gewicht en hoe intensief je aan het springen bent.

Via deze Engelstalige site kun je door het invullen van je gewicht en het aangeven van hoe lang je gaat touwtje springen berekenen hoeveel calorieën je verbrandt.

Klik hier (https://captaincalculator.com/health/calorie/calories-burned-jumping-rope-calculator/)


Hoe begin je met touwtje springen

Een leuk voordeel van touwtje springen is dat je dit overal kunt doen. Je kunt je tuin, straat of een park in de buurt gebruiken om lekker te gaan touwtje springen.

Er zijn maar een paar zaken die je nodig hebt om lekker te gaan touwtje springen, namelijk:

  • Het springtouw
  • Goede schoenen
  • Eventueel een goede sport bh

Er zijn ontzettend veel springtouwen te koop, maar het is handig om op een paar zaken te letten. De lengte van het springtouw is bijvoorbeeld handig als hij past bij de lengte van je lichaam. Sommige springtouwen kun je de lengte aanpassen door de grip over het touw te schuiven en er dan aan de andere kant een knoopje in te leggen.

De juiste lengte kun je bepalen door met beide voeten op het midden van je springtouw te gaan staan en deze dan naar je oksels te houden. Neem de lengte van de handvatten niet mee.

Als je online een springtouw koopt ga dan uit van je eigen lengte + 90 centimeter om een fijne lengte te hebben voor het springtouw.

Op blote voeten touwtje springen is niet handig wanneer je dit buiten doet en daarom zijn goede schoenen ook handig. Springen kan ook zwaar zijn voor je gewrichten zoals enkels en knieën en goede schoenen kunnen die klap dan een beetje opvangen.

Als je op de juiste manier touwtje springt heeft het wel minder impact op je enkels, knieën en heupen dan joggen[5].

Daarbij wil je ook niet per ongeluk door je enkel gaan tijdens het touwtje springen. Let daarom op de steun die de schoen je enkels biedt. Daarnaast wil je ook dat hij je goed helpt met stabiliteit en de boog onder je voet. In de winkel  kun je ook vragen naar welke sportschoen een goed absorbeervermogen hebben.

Een lichte schoen is ook prettig, want het gewicht van de schoen neem je mee tijdens je sprong. Lichte schoenen kunnen het touwtje springen makkelijker maken.

Al met al kun je voor onder de 100 euro klaar zijn met het springtouw en de schoenen. Beginnen met touwtje springen is ontzettend laagdrempelig.

Daarbij kun je deze spullen ook eenvoudig meenemen als je een weekendje weg of op vakantie gaat. Dan kun je zelfs van huis blijven werken aan je gezondheid en fitness.


Het opbouwen van touwtje springen

Als je op het moment vrij weinig beweegt kun je zijn geschrokken van het onderzoek waarin de Koreaanse mannen 5 dagen per week 40 minuten touwtje springen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Het is daarom handiger om het op te bouwen.

Zo kun je beginnen met 3 dagen in de week een half uurtje touwtje te springen. In dat half uur hoef je ook niet de hele tijd door te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 1 minuut touwtje springen en 1 minuut lopen op de plaats een half uur afwisselen.

Vervolgens kun je dit opbouwen naar 2 minuten touwtje springen en 1 minuut lopen op de plaats en zo kun je doorgaan.

Als je dan 15 minuten kunt touwtje springen met 1 minuut pauze kun je nog een dag per week erbij pakken.

Dan spring je al 4 dagen in de week een half uurtje touw.

Geleidelijk aan kun je het touwtje springen opbouwen, totdat ook jij 40 minuten touwtje springt gedurende 5 dagen per week. Dan spring je bijvoorbeeld 2 keer 20 minuten met 1 minuut pauze tussendoor.

Maar als jij het bij 30 minuten gedurende 3 dagen in de week wilt houden is dat ook goed voor het afslanken en voor de andere gezondheidseffecten.


Touwtje springen combineren met een andere workout

Vind je touwtje springen zelf iets te saai? Dan kun je het ook heel goed combineren met een andere workout. Je kunt bijvoorbeeld een minuut touwtje springen en een minuut wat anders doen, zoals opdrukken, squats, bergbeklimmers (mountain climbers) of burpees, om iets meer variatie in je workout te hebben. In deze blog die ik eerder schreef heb ik ook andere eenvoudige manieren en tips gegeven om ervoor te zorgen dat je meer beweegt.


Touwtje springen combineren met een gezonde levensstijl

Daarbij kun je je gezondheid ook optimaliseren door het dieet naast het touwtje springen aan te passen.

In een onderzoek wordt zelfs al aangegeven dat 30 gram pure chocolade met minimaal 83% cacao goede effecten heeft op de bloedwaarden van de deelnemers.

Daarnaast is het eten van fruit en groente en het laten staan van gefabriceerde voeding altijd een goed idee om zo gezond mogelijk te zijn. Dat in combinatie met touwtje springen helpt je om super gezond te eten.

Heb je nu zoiets van: “Ja, lekker makkelijk gezegd en ik snap het wel, maar hoe begin ik?” Dan kun je ook hulp krijgen met het programma van ikveranderwel.nl

Dit programma helpt je om onbewuste blokkades die voorkomen dat jij lekker gaat touwtje springen of lekker gezond gaat leven weg te nemen. Je krijgt zelfs 5 maanden begeleiding voor het normaal maken van een gezonde levensstijl.

Neem contact met me op voor meer informatie of lees hier meer over mijn online programma.

 

Groetjes,

Bianca
 

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-018-4051-4

[2] https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/3011

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.360

[4] https://journals.humankinetics.com/view/journals/jsr/19/2/article-p184.xml

[5] https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/skipping-rope-doesnt-skip-workout#1

Over de schrijver
Reactie plaatsen