Ik val meteen met de deur in huis

Ik val meteen met de deur in huis

Ik val meteen met de deur in huis. Gaat er wel eens een dag voorbij dat je geen angstgedachten hebt? 

Als ik daar nu zo even bij stil sta, dan heb ik volgens mij elke dag wel een bepaalde soort angst. En begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet zo’n angsthaas of bangerik. Helemaal niet, niet meer. Tijdens mijn tien jaar dat ik met whiplashklachten rondliep, wel.  

Ik was al angstig bij de gedachten dat ik boodschappen moest gaan doen. De gedachten ’s morgens bij het opstaan, was ik angstig: "Ga ik de dag wel een beetje doorkomen? Hoe heftig wordt de hoofdpijn vandaag? Kan ik mijn werk wel goed uitvoeren? Vinden mijn collega's me nog wel leuk?"  

En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Als ik nu zo terugkijk, maakte ik mezelf helemaal gek met deze gedachten. Deze angst gedachten. Tegenwoordig ervaar ik ook nog steeds wel angst gedachten, zoals vrijdag ochtend bijvoorbeeld. 

Mijn zoon van 18 jaar ging op de motorscooter naar stage, het was vies weer, mist, glas op de weg. En dan gaat er toch in mijn hoofd om: "Ik hoop dat hij veilig thuiskomt." En dan is dit natuurlijk geen angst waardoor mijn hele leven instort. Maar het is wel een angst. Natuurlijk kan ik dit nu snel relativeren en dan is het ook weg. Al had ik op dat moment wel even een angst gedachten.  


Wat doe jij onbewust?

Waarschijnlijk weet jij al dat je maar heel weinig dingen bewust doet in je leven. Er zijn mensen die zeggen dat we zo’n 10% bewust doen.   

En om het stapsgewijs bij jou in te laten dalen heb ik het vaak over 5%, maar eerlijk tijdens trainerschap liet ik mijn cursisten het boek ‘Het slimme onbewuste’ lezen. 

Geschreven door Hoogleraar aan de Nijmeegse Universiteit, Ab Dijksterhuis. Daarin geeft hij aan dat het nog niet eens 0,004 procent is wat jij bewust doet.... Wauw als je daarbij stilstaat, dan gebeurt er wel iets vanbinnen. Ik werd er destijds echt stil van. Was dit echt waar????  

Denk maar eens na; stel je leest nu deze mail vanaf je telefoon. Hoe je deze mail leest en de woorden in jezelf leest, doe je dus bijna 100 procent onbewust.  

Hoe je nu zit, ademhaalt, kijkt en alles om je telefoon heen ziet en in je opneemt. Bizar toch?  

En dan hoe je de rest van de dag alles doet, noem maar op. Je doet het allemaal onbewust. Alle informatie sla je ook nog eens op in jouw onderbewustzijn. En neem je weer mee in je volgende ervaring. Dit alles vorm jou zoals jij nu bent, doet en niet doet. Je hele doen en denken.  


Angst gedachten 

Zo is het ook met mijn angst gedachten, die vormen mijn denken en vroeger ook mijn doen. Mijn leven werd in mijn tijd toen ik met whiplashklachten rondliep, gecontroleerd door deze onbewuste angst gedachten. Maar ik weet nu dat de oplossing binnen handbereik ligt. 

Elke negatieve gedachten die jij hebt over jezelf, een ander persoon, dier, obstakel of toekomstige gebeurtenis is ooit getriggerd door een negatieve ervaring. En hier ligt de sleutel naar de oplossing.  


Snelle krachtige veranderingsmethodiek  

Hoe zou het zijn als jij die sleutel zou hebben om je volle potentieel echt te gaan leven. De beste versie van jezelf te worden? De sleutel naar succes. Want jij hebt vast ook gedachten die jou belemmeren. Zoals: 

  • Het lukt me toch niet 
  • Ik heb geen discipline om af te slanken 
  • Het is me nog nooit gelukt, dus nu vast ook niet 
  • Ik durf niet aan een volgend dieet te beginnen, in de angst dat het weer mislukt 

De methode waarbij jij die eerdere ervaring, waaruit een negatieve niet-helpende gedachten is geboren, kunnen we samen reconstrueren. Verander de situatie, dan verander je de uitkomt. Van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten.   

Zodat jij het oude vertrouwde kunt loslaten en helemaal kunt gaan voor nieuwe comfort zone! Zodat jij focus houdt op wat er wel goed gaat. De vrijheid voelt om te kunnen schakelen en dat je zelfvertrouwen hebt. Je kan makkelijker nee zeggen tegen verleidingen en die angst gedachte "Het lukt me toch niet" kan jij weerstand bieden! 

Dus ben jij klaar om grip te krijgen over jouw gedachten? Schrijf je dan nu in voor mijn online Masterclass Grip op je angst. Op woensdag 8 maart 2023 van 9:30 tot 11:30 gaan we via Zoom hiermee aan de slag. Ik vraag je vooraf om dingen voor te bereiden. We gaan 2 uur als groep aan de slag en vervolgens krijg je mooie materialen mee om daarna zelf te kunnen herhalen en oppakken. 

Klik hier voor meer informatie

Over de schrijver
Reactie plaatsen