Ik wil gewoon mezelf zijn

Ik wil gewoon mezelf zijn

Je lichaam verandert je hele leven lang. Eerst verander je van kind naar volwassen. Als je een vrouw bent kan een zwangerschap je lichaam ook veranderen. En als je ouder wordt verandert je lichaam daardoor weer. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen, omdat leeftijd altijd van invloed is op onder andere de hormonen en simpelweg slijtage.

Alleen je lichaam, dat kan ook iets zijn waarmee je je identificeert en als jij jezelf niet meer in de spiegel herkent, kun je de gedachte krijgen: “Ik wil gewoon mezelf zijn”.


Het belang van jezelf zijn

Als je jezelf bent kun je eerlijker communiceren over wat je nu echt wilt en dat zorgt ervoor dat andere mensen je beter begrijpen. Dit begrip leidt weer tot een hoger gevoel van welzijn. Vooral als jij je goede gevoel laat afhangen van mensen om je heen (1). 


Jezelf voelen

Of jij jezelf voelt hangt af van een aantal zaken. Je lichaam geeft bijvoorbeeld op drie manieren signalen over jezelf aan je door, namelijk:

  1. Met je zintuigen
  2. Met je emoties
  3. Met je bewegingen (motorisch) 

Hoe goed dit allemaal gaat zegt iets over jou. Als je veel last hebt van negatieve emoties betekent dit vaak dat je niet doet wat je eigenlijk zou willen doen en je dus niet jezelf bent. Als je merkt dat je gewicht een reden is voor slechte emoties, is dat een signaal dat dat niet echt bij je past.

Afslanken kan dan een oplossing zijn, maar dit moet vaak gedaan worden in combinatie met andere technieken om een goed beeld te krijgen van wie je bent (3).


Oorzaken voor je niet als jezelf voelen

Iedereen heeft wel eens een periode in zijn of haar leven dat die zich niet helemaal zichzelf voelt, maar als die periode wel heel lang duurt, is dat superirritant. 

Dus welke mogelijke oorzaken zijn er?

  • Hormonale veranderingen
  • Langdurige stress
  • Grote veranderingen in je leven
  • Verlies (van dierbaren)
  • Veranderingen in relaties (4)

Iedereen weet wel dat hormonale veranderingen voor verandering van je gedrag en gevoelens kan zorgen. Dit geldt ook voor mannen die naarmate ze ouder worden minder testosteron hebben. Dit kan ook gewoon horen bij je leeftijd en soms kun je met beweging en voeding heel veel doen om hormonale veranderingen en de invloed daarvan te verminderen.

Alle andere zaken kunnen ook zorgen voor ander gedrag en na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat je jezelf niet meer herkent. Bij veranderingen in relaties kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat je je gedrag verandert, omdat je graag wilt dat je nieuwe partner je leuk vindt. Echter, als dit gedrag is wat je niet goed kunt volhouden kan dit op den duur tegen je gaan werken.

Dit is waarom het zo belangrijk is om in relaties jezelf te blijven. Het is te moeilijk om de rest van je leven een bepaalde rol op je te nemen die jij niet bent. 

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wie je nu eigenlijk bent. 


Wie ben jij?

Wat is jezelf zijn? Jezelf zijn betekent onder andere dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om jezelf te kunnen zijn. Dat jij je goed genoeg voelt om te doen waar je zin in hebt, en niet een belemmering voelt zoals angst dat je veroordeeld wordt als je bepaalde stappen zet.

Als je een jonge vrouw bent en je hebt last van overgewicht, dan kan dit gewicht ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen lager is (6). Dan is het vaak lastiger om in je kracht te staan en om je ware zelf te zijn. 

Aan de ene kant kun je dan zeggen dat afslanken een oplossing kan zijn, maar het is vaak niet de hele oplossing. Volgens de onderzoekers is het naast het bevorderen van een gezond dieet en een actieve levensstijl ook belangrijk om je persoonlijke krachten die niets met je uiterlijk te maken hebben aandacht te geven. 


Wie ben jij zonder je lichaam?

Het is dus ook goed om even na te denken over je kwaliteiten die niets met je lichaam te maken hebben. Misschien het werk dat je doet, hobby’s die je leuk vindt, mensen die je helpt? Wat zijn nu kenmerken van jou, die helemaal niets met je lichaam te maken hebben? 

Is dit ook wie je wilt zijn? En vraag je dan eens af of het logisch is als je lichaam hierin wel of geen belemmering vormt. 


Door je meer te focussen op dingen die je kunt en doet, in plaats van hoe je eruit ziet kan je al een stuk meer de richting opgaan van je jezelf voelen. 


Praktische stappen om je meer jezelf te voelen

Daarnaast zijn er ook praktische stappen die je kunnen helpen om je meer jezelf te voelen. 

Mediteren om jezelf te verbinden met de aarde. Dit klinkt misschien heel gek, maar als je je niet jezelf voelt kan je ook het gevoel hebben dat je niet “in” je lichaam zit. Je leeft vooral met je gedachten. Door te mediteren en te voelen hoe de zolen van je voeten contact maken met de aarde kun je weer even helemaal connecten met de aarde en jezelf. Dan zit je zo weer “in” je lichaam en dat kan al een goede manier zijn om je meer jezelf te voelen.

Ga ook even na wat je vroeger leuk vond om te doen. Deed je aan een bepaalde sport? Pak dat weer op. Luisterde je naar bepaalde muziek? Zoek het even op op YouTube of Spotify en luister er even naar. Zing weer mee of doe je dansje. 

Neem dus je tijd om me-time te hebben en dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Lekkere taarten bakken, dansen, lezen wat jij ook leuk vindt om te doen. Doe het voor jezelf.  Tijdens die me-time kun je ook reflecteren op je leven en wat je wel en niet wilt doen. Dat geeft je ook handvatten om weer meer jezelf te kunnen zijn.

Heb jij hulp nodig om je weer jezelf te voelen in je lichaam en je leven? Met het programma van Ikveranderwel is er aandacht voor een gezonde levensstijl en een gezonde mindset.


Groetjes,

Bianca



(1)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19956355/

(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002839321400267X?via%3Dihub

(3) https://link.springer.com/article/10.1007/s10865-012-9454-9

(4) https://psychcentral.com/blog/when-you-dont-feel-like-yourself#pinpointing-why

(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1054139X99001184


Over de schrijver
Reactie plaatsen