Niet helpende gedachten

Niet helpende gedachten

Maandag had ik twee cliënten in mijn praktijk, ze kwamen samen helemaal uit het mooie Brabant naar het hoge noorden gereden.  Ze wilde 2023 met een frisse start beginnen.  

Beiden dames, ik noem ze nu voor gemak even Petra en Anja (niet hun echt namen) liepen tegen negatieve gedachten aan. Van die niet-helpende gedachten.  


Niet helpende gedachten

Petra, had zo'n interne tweestrijd. Ze heeft samen met haar man een hotel met restaurant en overdag als ze de hele dag bezig is, heeft ze geen enkel probleem. Maar in de avonden aan de bar of tijdens het afsluiten, dan begint het: "Ach, ik heb hard gewerkt vandaag, ik mag toch wel een wijntje.  "

Ergens wist ze wel, dat een wijntje helemaal niet zo slecht is en zeker niet zorgde voor die extra kilo’s of het vasthouden ervan. Maar de angst die het haar gaf, de onrust, dat was killing.  

Ondanks dat ze het kon relativeren, ze hield die negatieve gedachten, die angst gedachten. Ze was bang dat het helemaal uit de hand zou lopen en ze geen grip meer zou ervaren.  

Bij Petra was het de angst: wat als ik het straks wat rustiger heb? 


De angst gedachten

Anja was al een paar jaar geleden 20 kilo afgevallen door het basis programma van ikveranderwel. Al ervaarde ze nu weer ‘trek’. Ze wilde het ‘hongergevoel er weer af’. Ze was constant op zoek naar een volle maag want dat voelt lekker!  Bij mij in de stoel besefte Anja ineens dat zij de angst gedachten had: "Ik mag geen honger hebben anders ga ik dood."

Wat een eye-opener was dat je had haar gezicht moeten zien, toen dat linkje werd gelegd!

Door samen te achterhalen welk situatie deze niet helpende gedachten opriepen, konden we ermee aan de slag.   

Na een uurtje liepen ze de deur uit en stonden verbaasd hoe krachtig hypnotherapie toch werkt. Ze konden gerust weer aan het oude beeld denken en de angst bleef weg. 


Experiment

Bij de deur vertelde Petra dat zij vorige week nog een aflevering van Mindfuck had gezien. En daar kwam het volgende experiment in voor:  

Er waren twee groepen en elke groep kreeg een handvol letters en daar moesten ze een woord van maken. Groep 1 kregen letters en daar kon wel een woord van gemaakt worden. Groep 2 kreeg letters waar echt niets van te maken was tot twee keer aan toe. 

Wat zag je bij Groep 2, toen ze bij de derde keer nieuwe letters kregen waar WEL een woord van gemaakt kon worden. Het lukte ze niet. Wat bleek, slechts drie personen zagen het woord.  

Tijdens dit experiment kwam er dus naar voren dat men het na twee ervaringen de oplossing eigenlijk niet meer zien. Je brein leert dus aan de hand van twee momenten en creëert daar een patroon van. De oogkleppen zijn gecreëerd. 


Onbewust programma

En zo werkt het ook met negatieve gedachten, angst gedachten. Je ervaart ooit een keer iets negatiefs, je voelt je daar negatief over, je labelt het vervolgens met een negatieve gedachte.  Zoals: "vanaf nu ben ik bang om honger te lijden". Of:  "ik ben niet goed genoeg, ben ik het wel waard? Vinden ze mij wel leuk of gezellig?" 

Wanneer jij een angst ervaart, dan is deze gebaseerd op een natuurlijke onbewuste reactie. Deze reactie komt vaak voort uit een specifieke situatie waarbij jij het gevoel hebt de controle te verliezen over jezelf of de omgeving. Het is dus een perfect onbewust programma dat de taak heeft om ons te beschermen tegen ‘gevaar’. 

Hoe bizar dat ook klinkt, de angst dient jou dus.   

Het probleem ontstaat echter wanneer het alarmsysteem afgaat terwijl dit niet nodig is. Ons alarmsysteem is dan duidelijk uit balans. Je weet dat het niet nodig is, maar toch reageert je lichaam en / of gedachten alsof er een (extreem) gevaar aanwezig is. Maar weet dus dat dit het alarmsysteem is dat uit balans is. We kunnen dit samen weer in balans brengen.


Wil jij deze niet helpende gedachten stoppen? Wil jij je angst overwinnen? Wil jij weer in balans komen vanuit je onbewuste systeem? Wil je meer vanuit vrijheid leven? 

Doe dan mee met de Masterclass Grip op je angst!

Tijdens deze masterclass zorgen wij er samen voor dat het alarmsysteem niet langer onnodig afgaat en dat je kunt leven zonder de belemmerende angst. Op naar die vrijheid met meer zelfvertrouwen. 

Ga naar https://ikveranderwel.nl/masterclass-grip-op-je-angst/


Of wil je liever 1-op-1 aan de slag? En met mij een privé sessie? Neem dan per mail: Bianca@ikveranderwel.nl contact met me op zodat we kunnen kijken hoe we met jouw probleem aan de slag kunnen gaan! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen