Op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Het is december, de dagen worden weer korter en de winter staat voor de deur. Bij de winter hoort ook een hele hoop ongezond eten met de feestdagen. Het lijkt misschien onmogelijk om op gewicht te blijven maar dat is het niet! In deze blog geef ik je wat tips en leg ik uit hoe de virtuele maagband kan helpen.

Blijf realistisch: eet strategisch

Volgens het Algemeen Dagblad is de gemiddelde kerstdag goed voor zo’n 6000 kcal. Dit is natuurlijk heel veel. Afvallen ga je deze dagen waarschijnlijk ook niet doen, dus stel een realistisch doel voor jezelf. Geef jezelf geen vrijbrief om helemaal los te gaan maar kies bewust om een aantal dingen wel en een aantal dingen te laten staan. Ben je niet zo’n zoetekauw? Sla het toetje over. Schep tijdens het hoofdgerecht wat meer groenten op. Laat je tussen de maaltijden niet teveel verleiden door de kerstkransjes en zoetigheden.

Drink genoeg water

Water, water en nog eens water! Door veel water te drinken neemt je hongergevoel af. Ook voer je zo afvalstoffen af en voorkom je dat opgeblazen gevoel dat tijdens kerst ongetwijfeld om de hoek komt kijken.

Kies een kleiner bord

Als je een kleiner bord neemt, schep je onbewust minder op. Probeer het eens uit, en spreek met jezelf af dat je geen tweede keer opschept. Of zorg ervoor dat je geen pannen op tafel zet. Door bij het fornuis of in de keuken je kerstbord mooi op te maken zorg je ervoor dat het eten, wanneer het bord leeg is, op is.

Let op wat je ongemerkt eet

Het verraderlijke aan Kerst is de hoeveelheid eetmomenten. Doordat je de hele dag door aan het eten bent, ook tussen de officiële eetmomenten door (denk aan kransjes, toastjes, zoutjes) verlies je op een gegeven moment het overzicht. Probeer bewust bezig te zijn met wat je eet.

Kerstwandeling

Of het nou sneeuwt of niet: kerstwandelingen zijn echt een aanrader. Ga even naar buiten met je familie, vrienden of vriendinnen. Het is meestal heel stil op straat, de uitgelezen kans om rustig de buurt te verkennen. Door toch even in beweging te zijn hou je je lichaam beter in balans, je voelt je direct fitter!

Ik wens je (alvast) hele mooie feestdagen en een gelukkig nieuw jaar.

Kan ik je misschien helpen met afslanken of op gewicht blijven? Kijk hier of mijn programma wat voor jou is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen