Risico en risicoloze maagverkleining

Risico en risicoloze maagverkleining

Een hele tijd geleden las ik een artikel over een 25-jarige vrouw die was overleden na het uitvoeren van een maagverkleining. Dit artikel heeft lang door mijn hoofd gespookt omdat het zo ontzettend zonde is dat dit is gebeurd. Haar verhaal is ontzettend typisch voor mensen met overgewicht. Ze had diëten geprobeerd die werkten, maar telkens kwamen die kilo’s er weer aan. Ook werd ze aangesproken op haar overgewicht en daarmee kon ze eigenlijk niet leven, dus werd het een operatie. Die helaas een fatale afloop had.

In dit blog ga ik in op wat er gebeurt bij een maagverkleining en welke alternatieven er zijn.

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

In het artikel dat ik las wordt er gesproken over een gastric bypass. Dit is een definitieve maagverkleining waarbij ook een deel van de dunne darm wordt uitgeschakeld.

De nieuwe route die je voeding neemt slaat een deel van de dunne darm over. Hierdoor neem je alle voeding die je eet wel op, maar iets minder vitaminen[1].

Door de maagverkleining kun je in eerste instantie al minder eten dan je eerst deed wat al voor gewichtsverlies zorgt omdat je dus minder gaat eten. Het minder krijgen van vitaminen kan ook voor gewichtsverlies zorgen omdat sommige vitaminen de opname van voeding bevorderen.

Je komt vaak pas in aanmerking voor deze operatie als je een BMI hebt van boven de 40 of 35. Dit betekent dat als je 1,75 meter bent je minimaal 105 kilo moet wegen om gebruik te kunnen maken van deze medische dienst. Terwijl je al bij 90 kilo een BMI hebt van 30 en hierbij al last kunt krijgen van je gewrichten en andere gezondheidsklachten.

Welke risico’s heb je bij een maagverkleining?

Een maagverkleining wordt gedaan onder algehele narcose. Het is een vrij grote ingreep en geen enkele chirurgische ingreep is zonder risico. Daarbij is hij risicovoller dan een maagband, omdat er op 2 plekken in de route van je voeding een aanpassing wordt gedaan.

Dit is dus 2 keer kans op complicaties, iets wat is gebeurd bij de vrouw in het artikel dat ik las.

Daarnaast kun je ook last krijgen van dumping. Dit betekent dat je een soort diarree krijgt omdat je dikke darm nog niet gewend is aan het verteren van voeding die via de nieuwe route aankomt. Je kunt er ook misselijk en zweterig van worden. Dit kan drie kwartier duren, daarna houden de klachten weer op[2].

Dan heb je nog de psychische veranderingen of risico’s. Je moet nu namelijk anders en bewuster gaan eten. Het is niet zo vrijblijvend als alleen je levensstijl veranderen en af en toe een cheatday hebben. Een cheatday hebben is sowieso lastig omdat het eten van een pizza je gewoon niet meer gaat lukken.

Vaak zijn er programma’s die ziekenhuizen aanbieden om je te helpen met de levensstijlverandering, maar dat gebeurt dus echt pas na de operatie.

Alternatieven voor een maagverkleining

Het is al genoemd, maar een alternatief voor een maagverkleining is een maagband. Deze wordt geplaatst met een kijkoperatie. Dit is een siliconenbandje die je maag eigenlijk in 2 delen deelt.

De maagband heeft veel effect op je hongergevoel. Je hebt sneller het gevoel dat je vol zit en je hebt langer het gevoel dat je vol zit. Hierdoor eet je minder en dat vergroot de kans op het verliezen van gewicht.

Echter, de langetermijnresultaten zijn teleurstellend. Hierdoor wordt deze operatie niet vaak uitgevoerd in Nederland[3].

Dit komt ook doordat de maagband na de operatie soms verder afgesteld moet worden. Dit wordt dan gedaan met een water-zout oplossing. Ook deze operatie wordt gedaan onder algehele narcose en dat is nooit zonder risico.

Daarbij bestaat het risico dat een deel van je maag afsterft door de maagband[4]. Dit kan zelfs jaren na het plaatsen van de maagband plaatsvinden. Als je dus een maagband hebt is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en om op tijd naar een arts te gaan om ernstige complicaties te voorkomen.

Ook bij deze maagband helpt een ziekenhuis je vaak nog een aantal maanden met het veranderen van je levensstijl.

Virtuele maagband

Bij een virtuele maagband wordt er helemaal niet in je gesneden. Je krijgt de “operatie” terwijl je onder hypnose bent waardoor je onderbewuste denkt dat je een maagband hebt gekregen.

Je doorloopt een vergelijkbaar proces als met het plaatsen van de echte maagband zodat je bewuster gaat eten. Hierdoor eet je minder en gezonder wat helpt om af te slanken.

Daarbij kom je ook al in aanmerking voor dit programma als je geen last hebt van morbide obesitas of ander ernstig overgewicht, maar kun je ook een virtuele maagband laten plaatsen als je maar 5-10 kilo wilt verliezen.

Deelnemers kunnen ook wel 40 kilo afvallen met een virtuele maagband.

Net als bij een medische ingreep om af te vallen krijg je na het ontvangen van een virtuele maagband 5 maanden lang begeleiding voor het veranderen van je levensstijl wat helpt om af te vallen. Bij een virtuele maagband wordt er ook nog gekeken naar eventuele onderliggende problematiek zodat het eenvoudiger is om je leefstijl aan te passen.

Er zijn totaal geen risico’s verbonden aan een virtuele maagband. Je komt niet onder narcose, maar slechts onder hypnose.

Je gaat ook niet aan een dieet, maar je verandert onderbewust je gedachten over voeding en gezondheid waardoor je zelf makkelijker kiest voor gezond eten dan ongezond eten. Dit alleen al helpt je om gewicht te verliezen.

Daarbij krijg je begeleiding om meer te bewegen en om een bewegingsvorm te vinden die jij leuk vindt om te doen.

Tijdens die begeleiding krijg je hypnotische suggesties mee op een mp3 die je kunt beluisteren wanneer je het maar nodig hebt. Dit zijn zogenoemde herinneringen aan dat je een virtuele maagband hebt en dit zorgt ervoor dat je jouw nieuwe gezonde gedrag blijft vasthouden.

BMI-eisen voor een virtuele maagband

In tegenstelling tot chirurgische ingrepen zijn er geen BMI-eisen als je een virtuele maagband wilt hebben. Natuurlijk moet je niet aan een virtuele maagband beginnen als je gewoon een gezond gewicht hebt of een BMI dat al aan de lage kant zit.

Maar als je BMI 25 of hoger is kan de virtuele maagband al helpen. Die is te gebruiken wanneer je 5 kilo of 40 kilo wilt afvallen. Natuurlijk wordt het ene doel sneller behaald dan het andere doel.

Het voordeel van de virtuele maagband is wel dat wanneer je het doel behaald hebt het programma je ook helpt om op je streefgewicht te blijven en om snel te corrigeren als je merkt dat je toch weer een kilo aankomt. Op deze manier houd je een relatief stabiel gewicht. Niemand blijft namelijk altijd precies hetzelfde gewicht wegen, maar de meeste mensen komen niet opeens significant aan en krijgen dat er dan niet meer af. Een schommeling van 2 kilo is vrij normaal.

Er zijn dus een aantal ingrepen die je kunt toepassen als je wilt afvallen, maar elke ingreep heeft in zich dat je een levensstijlverandering moet ondergaan. Dus als je dat eerst probeert hoef je niet per sé in jezelf te laten snijden.

Omgaan met de gevolgen van een operatie én daarbij jezelf binnenste buiten keren om uit te vogelen hoe je gezonder en minder eet is lastiger dan alleen jezelf binnenste buiten keren om gezonder te eten. Dus waarom gelijk kiezen voor de moeilijkste weg?

Wil je meer weten over de makkelijke weg van een virtuele maagband? Kom dan eens naar een groepssessie of laat je persoonlijk begeleiden.

Groetjes,

Bianca.

 

[1] https://www.obesitaskliniek.nl/behandeling/de-operatie/gastric-bypass/

[2] https://www.vitalys.nl/na-de-operatie/je-lichaam-verandert/dumping/

[3] https://www.obesitaskliniek.nl/behandeling/de-operatie/gastric-band-maagband/

[4] https://link.springer.com/article/10.1381/0960892055002194

 

Over de schrijver
Jolanda
Door

Jolanda

op 04 Feb 2019

Ik zou er graag meer informatie over willen ontvangen,,, over de hypnose maagband,,, wat het kost en waar dit gedaan wordt

Monique
Door

Monique

op 04 Feb 2019

Ook ik wil graag meer info waar je hiervoor terecht kunt, wat het kost, wordt het vergoedt......

Anita
Door

Anita

op 04 Feb 2019

Waar wordt t gedaan wat kost het wordt t vergoed en is t voor iedereen te doen en is t blijvend?

de wilde nadya
Door

de wilde nadya

op 02 Sep 2020

wat is de prijs voor een virtuele maagband? zou graag 15 kg. afvallen met dietiste niet gelukt

Bianca L'abée
Door

Bianca L'abée

op 14 Sep 2020

Beste de wilde nadya, op de pagina Online Programma kan je de prijs terugvinden.

Reactie plaatsen