Voedingssupplementen: een goed idee voor afslanken of niet?

Voedingssupplementen: een goed idee voor afslanken of niet?

Voedingssupplementen om af te slanken, het kan een goed idee zijn? Of niet? Op de potjes van voedingssupplementen staat dat de supplementen niet een vervanging zijn voor een gezond dieet. Dit is al een indicatie over hoe je voedingssupplementen het beste kunt gebruiken: als aanvulling en niet als vervanging. In dit blog ga ik in op de rol van voedingssupplementen bij afslanken.

Eiwitten

In een eerder blog heb ik het al gehad over het nut van eiwit-shakes voor afslanken. Ja, het helpt om minder te eten, maar het is niet een strategie die je jouw hele leven lang wilt hebben om slank te blijven.

Op een bepaald moment kun je geen proteïne-shake meer zien.

Eiwitten zijn natuurlijk wel ontzettend belangrijk voor het afslanken omdat ze je helpen een vol gevoel te hebben wat weer helpt om minder te eten.

Op de lange termijn zijn eiwitsupplementen echter niet handig en kun je je beter richten op Griekse yoghurt, eieren en mager vlees.

De enige mensen die onderzocht worden op het nemen van eiwitten op langere termijn zijn atleten. Als jij geen atleet bent, is het dus niet nodig om op langere termijn eiwitten te nemen[1].

Vetten

Je hebt goede en slechte vetten. Wanneer je een supplement voor vetten neemt, dan ga je voor een omega 3 supplement. Omega 3 is ontzettend belangrijk voor gezonde hersenen omdat ze een bouwstof zijn voor je zenuwen.

Wat betreft afslanken kan omega 3 op een secundaire manier, indirect, helpen. Omega 3 supplementen helpen bijvoorbeeld om depressieve klachten te verminderen[2].

Als jij iemand bent die emoties weg-eet in plaats van aanpakt kan het nemen van omega 3 daarmee indirect helpen om af te slanken doordat je minder last krijgt van negatieve emoties.

Een andere manier waarop omega 3 indirect kan helpen met afslanken is doordat het ontstekingsremmend werkt op de botten bij vrouwen na de menopauze[3]. Hierdoor heb je minder snel last van blessures als je bijvoorbeeld aan aerobics doet. Omega 3 kan het sporten dus eenvoudiger maken waardoor je meer kunt bewegen en je dus op die manier meer afslankt.

Multivitaminen

Multivitaminen zijn supplementen die je helpen om aan je minimale dagelijkse hoeveelheid vitaminen te komen. In het geval van multivitaminen gaat het om alle belangrijke vitaminen zoals vitamine C, A, B (complex) en D.

Deze vitaminen spelen een belangrijke rol bij het functioneren van je lichaam. Uit onderzoek naar mensen die langdurig multivitaminen hebben genomen, in ieder geval 10 jaar, bleek dat ze significant minder aankwamen dan mensen die dit niet deden[4]. Het helpt je dus om je gewicht beter onder controle te houden. Dit betekent niet dat het je helpt bij het afslanken, maar omdat je bij langdurig gebruik in ieder geval minder aankomt dan mensen die dit niet doen kan het zeker geen kwaad.

Een ideaal hulpmiddel als je maar een paar kilo kwijt wilt, al is het maar het dagelijkse seintje om gezond bezig te zijn.

Als je bezig bent met afslanken en hiervoor minder calorieën eet is de kans aanwezig dat je niet altijd voldoende eet om van alle belangrijke vitaminen en mineralen voldoende in je systeem te krijgen.  Ook dan zijn multivitaminen belangrijk om je gezondheid zo optimaal mogelijk te maken.

Ook uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen met een normaal gewicht vaker gebruikmaken van multivitaminen dan vrouwen die iets te zwaar zijn[5]. De trend dat het dus vooral handig kan zijn voor het handhaven van een gezond gewicht lijkt dus bevestigd te worden.

Vitamine C

Vitamine C wordt het meest genomen als supplement omdat dit een ontzettend belangrijk supplement is voor je gezondheid. Vitamine C is een anti-oxidant, wat betekent dat het vrije radicalen elimineert wat goed is voor gezonde cellen.

Daarbij is voldoende vitamine C belangrijk voor je vetverbranding. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende vitamine C in hun lichaam hebben 30 procent meer vet verbranden dan mensen die te weinig vitamine C in hun lichaam hebben tijdens middelmatige inspanning, zoals wandelen, fietsen of zwemmen[6].

Als je dus een paar kilo kwijt wilt, kan het handig zijn om een beetje extra vitamine C te nemen.

Vitamine B-complex

Er zijn tientallen B-vitaminen en die zijn allemaal belangrijk om je voeding in energie om te zetten of om je opslag van voeding aan te spreken als je energie nodig hebt. Veel mensen nemen ook extra vitamine B wanneer ze last hebben van vermoeidheid.

De vitaminen B helpen je stofwisseling en helpen je bij de opname van vetten, koolhydraten en eiwitten. Het is dus erg belangrijk om voldoende vitamine B in je lichaam te hebben[7].

De manier waarop vitamine B kan helpen om een paar kilo af te slanken is doordat het ook belangrijk is voor de verbranding van opgeslagen vet en doordat het je energie geeft. Die energie zorgt ervoor dat je ook sneller even dat half uurtje gaat wandelen of meer beweegt op een andere manier.

Vitamine K (kalium)

Kalium staat vooral bekend om het bloeddrukverlagende effect[8]. Dit komt doordat kalium helpt met het verminderen van vocht in je lichaam. Plastabletten zitten ook vol kalium. De hoge bloeddruk komt dan vaak doordat je te veel vocht vasthoudt.

Dit is ook de reden waarom kalium kan helpen met afslanken. Houd jij veel vocht vast? Dan is een multivitamine met vitamine K of kalium zeker een stap die je kunt zetten om een paar kilo lichter te worden.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat je helpt met slapen en slapen helpt je weer met afslanken. Melatonine is niet iets wat je in een multivitamine vindt, maar ik wilde het toch even aanstippen bij de supplementen.

Wanneer je slecht slaapt zorgt dit er vaak voor dat je vermoeider bent en sneller nog even een late-night-snack neemt. Melatonine helpt je met slapen en daarom kan dat net het verschil maken om die 10 of 5 kilo kwijt te raken.

Voedingssupplementen kunnen dus zeker ondersteuning bieden bij het afslanken, maar dit is vooral het geval als je anders tekorten hebt in je lichaam. Het is daarom vooral handig om je lichaam gezond te houden en om je gewicht op peil te houden.

Als je een paar kilo extra kwijt wil zijn supplementen wel een dagelijks seintje dat je gezond wilt leven en goed voor je lichaam wilt zorgen. Doordat je als mens consistent wilt zijn moedigt dit je ook weer aan om ook op andere manieren goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door niet te veel te eten. Door wat je dan wél eet gezond te laten zijn en door voldoende te bewegen.

Vooral vitamine C heeft bij beweging het effect dat je meer verbrand, maar ook dit is alleen het geval als je zonder het supplement te weinig vitamine C in je lichaam hebt.

Voedingssupplementen zijn dus altijd een goed idee voor je gezondheid en kunnen je direct en indirect helpen om af te slanken.

Heb je meer hulp nodig? Dan help ik je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://scholar.google.nl/scholar?as_ylo=2015&q=protein+supplement+long+term+use&hl=nl&as_sdt=0,5

[2] https://www.nature.com/articles/tp201629

[3] https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-8-71

[4] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2005.11.909

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781274/

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2005.10719460

[7] https://www.medicalnewstoday.com/articles/322644.php

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519328/

Over de schrijver
Reactie plaatsen