Afvallen met shakes: Is het aan te raden?

Afvallen met shakes: Is het aan te raden?

Afvallen met shakes, wie heeft er wel eens aan gedacht? Of eigenlijk wie niet? Het lijkt zo eenvoudig. Je neemt een shake in plaats van echte voeding en die shake geeft je een vol gevoel waardoor je minder eet en dus afvalt of afslankt. Het lijkt heel simpel, en dat kan het zijn, maar is dat wel echt zo? Om na te gaan of je een shake moet overwegen ga ik in dit blog in op de voor- en nadelen van afvallen met shakes.

Wat zijn shakes om af te vallen?

Shakes worden vaak gebruikt in de sportschool omdat ze boordevol eiwitten zitten. Die eiwitten helpen de spierbundels groeien en mensen die graag bodybuilder willen worden of gewoon gespierder willen zijn nemen de shakes zodat hun lichaam voldoende eiwitten heeft om de spieren te laten groeien na een intensieve training.

Daarnaast zitten er bij shakes om af te vallen vaak ook nog andere producten in die vetverbranding stimuleren. Zoals groene thee en cafeïne. Vooral met shakes die vol cafeïne en andere oppeppende stofjes zitten moet je opletten dat je er ook bij beweegt, want anders kun je een heel opgejaagd gevoel krijgen (kijk maar eens bij de ervaringen van fatburners).

De shakes worden vaak gebruikt ter vervanging of aanvulling van een echte maaltijd. Je neemt bijvoorbeeld een shake als ontbijt in plaats van een appel en brood met beleg.

Wanneer je de shakes gebruikt om te sporten worden ze vaak na het sporten genomen om het herstel te bevorderen en dus om die spieren te laten groeien.

In de meeste shakes zitten zo’n 50 tot 200 calorieën met veel eiwitten en afhankelijk van welk dieetprogramma je volgt vervang je 1 of 2 maaltijden per dag met deze shakes.

Je zult nog steeds kunnen snacken, maar het is de bedoeling dat de shakes je zin in zo’n snack verminderen. Of dat echt lukt is een ander verhaal.

Daarbij is het ook belangrijk om te blijven bewegen en om als je dan “normaal” eet voor een gezonde maaltijd te gaan en dus niet die pizza te bestellen.

Als je dus shakes wilt gebruiken om af te vallen, kies dan een shake uit die past bij je levensstijl. Bewegen is natuurlijk wel altijd een goed idee als je wilt afslanken.

Voordelen van shakes voor afvallen

Het gebruikmaken van een vervanging voor een normale maaltijd is net zo effectief voor het afvallen als het verhogen van de hoeveelheid vezels in je dieet[1]. Het is dan wel de bedoeling dat die vervanging veel eiwitten heeft en dat is waar de shakes voor zijn.

Het is dus zeker iets dat helpt om af te slanken omdat je er echt minder door eet omdat je een vol gevoel hebt.

Voordelen van shakes voor gewicht eraf houden

Als je dan eenmaal je streefgewicht hebt gehaald wil je natuurlijk weer op een normale manier eten. Het liefste zonder shakes. Het nadeel van afvallen met shakes is dat je eigenlijk niet bewust bezig bent met je voeding en je hierdoor snel in je oude eetpatroon vervalt.

Daarbij is het heel aantrekkelijk om veel te weinig calorieën te eten door de shakes waardoor je stofwisseling trager wordt. Hierdoor kom je na het dieet weer aan terwijl je minder eet dan voordat je begon met afvallen met shakes.

Nadelen van shakes

Als je denkt dat je er met het nemen van shakes bent en je als vanzelf minder gaat eten kom je bedrogen uit. In veel onderzoeken naar de effectiviteit van deze shakes wordt er namelijk een combinatie gemaakt van gezonde voeding en het nemen van shakes. Hierdoor kunnen onderzoekers niet altijd vaststellen of het afvallen wel écht van de shakes komt, of omdat het dieet en de levensstijl ook is aangepast[2].

Het nadeel is dus dat je nog steeds moet opletten bij wat je eet.

Een ander nadeel is dat het je stofwisseling kan vertragen als het je heel goed lukt om af te vallen, waardoor het lastig is om na het afvallen het gewicht er blijvend af te houden. Je loopt dus kans op het jojo-effect.

Dieet shakes zijn een korte-termijn oplossing. Je wil niet de rest van je leven gebruikmaken van shakes.

Als je begint met shakes of afvalpillen kun je geobsedeerd raken met diëten. Dit kan leiden tot een ongezonde levensstijl waarin je juist te weinig of te eenzijdig eet. Je neemt bijvoorbeeld alleen nog maar smoothies naast de shakes in plaats van een echte maaltijd. Of je gaat gezond eten en bewegen zien als iets dat moet, een soort taak van de dag waardoor je al het plezier uit bewegen en lekker gezond eten haalt[3].

Het nemen van shakes doet ook niets aan de oorzaak waardoor je in de eerste plaats overgewicht hebt gekregen. Veel mensen zitten met blokkades en eten vanuit emotie. Daar wordt helemaal niets aan gedaan en wanneer het dieet met shakes ophoudt is de kans groot dat je weer terugvalt in je oude gedrag.

Daarbij heeft het hongergevoel vaak geen invloed op emotie-eten. Wie heeft er niet eens een paar borden macaroni naar binnen gewerkt, ging bomvol op de bank zitten, kreeg ergens stress van en begon toen toch ook maar aan die chocoladereep of dat lekkere ijs wat je nog in de vriezer had staan? Je kunt dus ook terwijl je shakes neemt nog steeds blijven eten wat je altijd at doordat het getriggerd wordt door emotie in plaats van je hongergevoel.

Een beter alternatief

Zoals gezegd werken shakes om af te slanken net zo goed als aanpassingen in het dieet waarbij je meer vezels gaat eten. Die vezels zorgen namelijk ook voor een voller gevoel. Daarbij krijg je ook meer vitaminen en mineralen in je lichaam wanneer je vezelrijke voeding eet.

Om je gewicht er blijvend af te krijgen is het beter om de onderliggende oorzaak van je overgewicht te achterhalen. Zo sprak ik eens een vrouw die door een ervaring uit haar jeugd de overtuiging had dat alleen dikke vrouwen goede moeders kunnen zijn. Met haar volwassen kennis was dit natuurlijk grote onzin, maar die ervaring uit haar jeugd had zoveel indruk op haar gemaakt dat haar onderbewuste toch de connectie had gemaakt dat ze maar beter overgewicht kon hebben als ze moeder was. Na haar eerste kind lukte het haar dus niet meer om af te slanken omdat haar onderbewuste haar vertelde dat ze als slanke vrouw een slechte moeder zou zijn.

Door dit te achterhalen en recht te zetten kon ze veel eenvoudiger haar gewicht verliezen, zonder er echt bij na te denken zelfs. De shakes zijn helemaal niet nodig als je onderliggende oorzaken voor overgewicht aanpakt en zoals je bij de nadelen ziet moet je toch op je voeding en beweging blijven letten.

Zijn shakes aan te raden?

Al met al was de vraag of afvallen met shakes aan te raden is en mijn antwoord is eigenlijk nee. Zelfs niet voor de korte termijn omdat je hiermee je stofwisseling kunt vertragen waardoor je op de lange termijn wellicht zwaarder wordt. Vooral als je denkt dat het makkelijker is met shakes kom je vaak bedrogen uit omdat je net zo hard moet blijven werken aan het afslanken als wanneer je dit zonder de shakes doet.

Daarom beveel ik toch vooral aan om met plezier naar gezonde voeding te kijken. Fruit is het snoep van de natuur en beweging laat ook zien wat je lichaam allemaal kan. Dat is ontzettend waardevol.

Door plezier in gezond leven te brengen en door de oorzaak van het overgewicht te achterhalen kun je veel meer bereiken dan met shakes waardoor het een taak wordt in plaats van een levensstijl.

Heb je hulp nodig om het plezier te vinden of om te achterhalen waarom je toch telkens voor het ongezonde in plaats van het gezonde kiest? Ik help je graag persoonlijk of in de groep.

Groetjes,

Bianca

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566631100136X

[2] https://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/cjpp-2016-0704#.XH-epShKiUk

[3] https://www.canstarblue.com.au/health-beauty/how-weight-loss-shakes-work/

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen