Afvallen zonder sporten: Ja het kan, maar wel iets langzamer

Afvallen zonder sporten: Ja het kan, maar wel iets langzamer

Sporten, de ene persoon vindt het geweldig. De andere persoon moet er niet aan denken. Ben jij iemand die er echt niet aan moet denken om een half uur te hardlopen, om je in het zweet te werken voor het verliezen van een paar kilo’s? Dan heb ik een aantal tips voor je om toch af te slanken.

Afvallen zonder sporten is zeker mogelijk, maar dan moet je wel een lange adem hebben. Het gaat namelijk een stuk langzamer dan met sporten en als je de hele dag op je kont zit is het toch aan te bevelen om minimaal te gaan wandelen (dat is geen sport).

Bewegen zonder te sporten

Beweging blijft wel belangrijk als je wilt afslanken, je wilt alleen niet sporten. Er zijn meerdere manieren om net iets meer te bewegen, zonder dat je jezelf gelijk in het zweet hoeft te werken. Namelijk:

  • Wandelen
  • Staan en zittend werken afwisselen
  • Windowshoppen
  • Op de fiets naar de winkel

Wandelen valt niet onder sporten en dus noem ik deze er maar even bij. Je kunt wandelen eenvoudig in je dagelijkse routine plaatsen als je bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze eerst een half uur wandelt voordat je gaat lunchen.

Werk jij op een kantoor? Dan kan het ook al heel goed helpen om zittend en staand te werken met elkaar af te wisselen. Heb je niet zo’n bureau dat je eenvoudig naar de sta-stand kunt zetten. Dan kun je ook mini-plateaus kopen die je eenvoudig op je bureau kunt zetten zodat je toch staand kunt werken.

Bijvoorbeeld hier, even naar beneden scrollen voor de kleine oplossingen.

Misschien houd je niet van sporten, maar wel van (window)shoppen. Je kunt tijdens het winkelen ongemerkt toch veel bewegen. Denk maar eens aan alles wat je moet doen om kleding te passen in een winkel.

Als we het dan toch over de winkel hebben. Door je dagelijkse boodschappen op de fiets te doen (als je dat nog niet doet) beweeg je toch meer, zonder direct lid te hoeven worden van een sportschool.

Wat eet je als je niet sport?

Als je sport verbrand je eerst suiker en als dat “op” is uit je bloed ga je jouw vet verbranden. Dat is het moment waarop je echt gaat afslanken.

Wanneer je niet sport is het dus belangrijk dat je lichaam vet verbrandt terwijl je nergens mee bezig bent. Je bloedsuiker moet dan dus al laag zijn, waardoor je spieren en hersenen sneller vet gaan gebruiken als brandstof. Daarom kan het handig zijn om minder suikers te eten als je wilt afslanken zonder te sporten.

Suiker verhouding veranderen

Fruitdrankjes en frisdrank laat je dan sowieso staan. Je drinkt alleen water, koffie of thee en als je in je thee of koffie toch wat zoetigheid wilt kies je voor stevia. Deze stof is veel zoeter dan suiker en daarom kun je met die kleine tabletjes hetzelfde effect hebben. Bovendien weet ik uit ervaring dat dit je soms ook een voldaan gevoel kan geven, waardoor je minder snel gaat snaaien.

Fruit is belangrijk, maar als je niet sport eet dan niet meer dan 2 stuks fruit per dag. Door het bij 1 stuk fruit in de ochtend te houden ben je helemaal goed bezig. Het tweede portie fruit die je normaal neemt kun je dan vervangen met snackgroente, zoals paprika, komkommer of tomaat. Dan heb je toch dat “fruit-tussendoortje-gevoel” maar krijg je niet de suikers van het fruit binnen en omdat je alleen ’s ochtends fruit hebt gehad verbrand je in de middag meer vet.

Koolhydraten zijn eigenlijk ingewikkelde suikers. Vooral snelle koolhydraten behandelt je lichaam hetzelfde als suiker. Het is daarom belangrijk om voedingsstoffen met snelle koolhydraten te laten staan. Dit betekent dat je totaal geen gefabriceerde voeding van deeg eet. Dus geen koekjes, geen pizza, geen spaghetti.

Houd het vooral bij volkoren producten.

Water water water

Heb je nu dorst of honger? Dat is vaak een verwarring die ervoor zorgt dat je onbewust meer eet dan je nodig hebt. Het is daarom ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken.

Door elke dag minimaal 2 liter water (gedurende de dag) te drinken voorkom je dat je dorst met honger verwart, waardoor je eet wat je nodig hebt en je lichaam niet al je vocht uit voeding hoeft te halen.

Emoties reguleren

Niet alleen wat je doet en eet is belangrijk voor afslanken. Als je jezelf te zwaar vindt is de kans groot dat dit is ontstaan doordat je emoties weg-eet in plaats van aanpakt.

Wanneer je bijvoorbeeld een dipje hebt om iets wat op je werk is gebeurd kan het heel verleidelijk zijn om een lekker stuk chocolade te pakken, omdat je blij wordt van chocolade. (De dag erna iets minder, maar hé op dat moment heb je het even nodig).

Door juist te onderzoeken waarom je last hebt van een negatieve emotie en te bepalen hoe je op een andere manier ermee kunt omgaan dan alleen even een zak chips leegeten doe je al ontzettend veel om af te slanken, zelfs als het maar een paar kilo is.

Dan is sporten in veel gevallen helemaal niet nodig.

Dit omgaan met emoties is iets waar het programma van ikveranderwel hulp bij biedt. Dus dan hoef je dat niet helemaal in je eentje uit te zoeken.

Mindset

Je hebt nu ook allerlei dingen gehoord die je wel en niet moet doen om af te slanken zonder te sporten. Nu kan het heel verleidelijk zijn om vooral te zien wat je allemaal niet mag doen “nee, ik mag geen koekjes meer ☹” in plaats van wat je wel mag doen “Ja, ik mag snackgroente eten!”. Door je mindset op het gezonde te focussen en op wat nog wel mag wordt het ook een stuk eenvoudiger om je aan de “regels” te houden en wordt het ook nog leuker.

Het gaat erom dat je gezonde gewoontes creëert en niet dat je jezelf alleen maar restricties oplegt.

Vier je succes

Misschien sta je elke dag op de weegschaal. Dat is niet altijd handig, omdat je gewicht door veel zaken kan fluctueren. Het is dan beter om je 1 keer per week te wegen.

Kun je het toch niet laten om elke dag op de weegschaal te gaan staan? Bereken dan in ieder geval een weekgemiddelde zodat je op die manier een trend ziet en je jezelf niet gelijk een faalhaas vindt wanneer je opeens een kilo zwaarder bent dan gisteren.

Merk je dat er een dalende lijn in zit? Vier dan je succes! Koop dat leuke jurkje, ga naar die leuke film, bestel dat boek die je wilt lezen.

Cheatday

Een andere manier waarop je jezelf beloond is met de cheatday. Als je dagenlang weinig suikers eet kan je lichaam namelijk in “overlevingsstand” komen. Dit betekent dat je stofwisseling langzamer wordt, waardoor je minder calorieën verbrandt terwijl je bijvoorbeeld slaapt (Goed slapen is ook erg belangrijk om af te slanken zonder sporten).

Om ervoor te zorgen dat je stofwisseling op peil blijft is het belangrijk om een cheatday te hebben. Dit kan 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. Op die cheatday mag je alles eten wat je wilt. Die pizza mag dan wel, die chocoladereep mag helemaal op (hoeft natuurlijk niet).

Let er wel op dat je niet opeens 4000 calorieën eet, maar rond de 2000 of 2500 op de cheatday kan zeker geen kwaad en dan kun je behoorlijk wat lekkers eten. Hiermee geef je aan je lichaam aan dat er geen schaarste is en dus hoeft je stofwisseling niet in de spaarstand.

Wil je meer weten over afslanken, het omgaan met gezonde gewoontes, een goede mindset en het reguleren van je emoties om het proces een stuk leuker te maken? Dan help ik je graag in een groep of persoonlijk. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca

Over de schrijver
Joke Bosman
Door

Joke Bosman

op 24 Sep 2019

Ik heb het ook gedaan zonder sporten maar mijn sport was 16 uur huishoudelijk werk per week.🤫🤪🤗

Reactie plaatsen