Motivatie afvallen: Waar vind je het?

Motivatie afvallen: Waar vind je het?

Je wilt afslanken, je hebt je het dit jaar zelfs voorgenomen, maar nu we meer dan een maand verder zijn merk je dat je motivatie blijkbaar niet voldoende is om de dingen te doen die nodig zijn om af te slanken. Dan is het tijd om jezelf te motiveren.

Het is hiervoor van belang om je bewust te zijn van 2 soorten motivatie, namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie

Bij extrinsieke motivatie zijn factoren buiten jezelf van invloed of je wilt afslanken of niet. Misschien heeft een arts je verteld dat het verstandig is om af te slanken, misschien heeft je partner een opmerking gemaakt dat dat verstandig is.

Wie weet heb je zelfs afspraken gemaakt dat elke keer als je een bepaald punt bereikt je jezelf beloond met leuke kleding of iets dergelijks.

Of je wilt gewoon met je kinderen kunnen spelen zonder allerlei gewicht mee te sleuren.

Dit zijn extrinsieke motivators, iets buiten jezelf zorgt ervoor dat je wilt afslanken en dat je doet wat nodig is om af te slanken.

Intrinsieke motivatie

Dan heb je intrinsieke motivatie dit is motivatie die vanuit je zelf komt. Het is niet alsof je het dan leuk vindt om af te slanken, maar je vindt het bijvoorbeeld wel leuk om te bewegen of je houdt van gezond eten. Je kunt echt genieten van broccoli met vis.

Bij intrinsieke motivatie wordt er voldaan aan je psychologische behoefte. Dus aan de behoefte om je goed te voelen.

Dus als je ziet dat die weegschaal elke week 500 gram minder aangeeft kan je dat ook een goed gevoel geven en dit kan je ook motiveren om te blijven bewegen en om gezond te blijven eten.

Dit helpt je om gefocust te blijven op je doel en om je zelfcontrole te verbeteren omdat jij het doel wilt halen.

Bij intrinsieke motivatie komen ook bepaalde emoties/staten aan bod wanneer je bezig bent met je doel te bereiken, namelijk:

  • Interesse
  • Plezier
  • Uitdaging
  • Emotionele regulatie (geen schuldgevoel of schaamte meer 😊)
  • Acceptatie van het persoonlijke belang van het doel
  • Acceptatie van de betekenisvolheid van het doel (langer leven, kleinkinderen kunnen zien/helpen opgroeien of je eigen kinderen)

Intrinsieke motivatie kan daardoor helpen om eetgedrag en beweeggedrag te veranderen als dit nodig is om je gewicht te veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat die intrinsieke motivatie met alles wat het omvat kan voorspellen of vrouwen hun gewicht kunnen verlagen in een periode van 3 jaar. Er was een duidelijke samenhang dat hoe meer intrinsieke motivatie er was, hoe groter de kans dat het gewicht onder controle gehouden werd[1]. Het ging om vrouwen met een BMI tussen 25 en 40. Dus ze hadden allemaal enigszins tot ernstig overgewicht.

In dit onderzoek blijkt ook dat het verbeteren van je zelfbeeld en eigenwaarde helpt om je gewichtsdoelen te behalen.

Steun en keuzevrijheid van je omgeving

Een andere factor die je motivatie helpt is steun uit je omgeving en het gevoel dat je omgeving je een keuze geeft. Op patatdag is het dus handig als je gezin ervoor openstaat dat jij zelf wel gewoon wortels eet. Tijdens het filmavondje is er keuze tussen chips en snacktomaatjes.

Je kunt in je eentje gaan sporten zonder dat mensen zeggen dat je “ongezellig” bent, of misschien stelt je partner voor om dan samen te gaan sporten. Het is belangrijk dat je omgeving openstaat voor jouw keuzes en je hierin niet belet (dan is het echt tijd voor een goed gesprek en om voor jezelf op te komen).

Autonoom kunnen kiezen en handelen is erg belangrijk voor succes met afslanken en om het gewicht eraf te houden.

Motivatie voor afvallen verbeteren

Nu je weet welke factoren van invloed zijn op je motivatie is het belangrijk om manieren te vinden om jezelf intrinsiek te motiveren om te willen afslanken. Om alles te kunnen eten waar je zin in hebt, omdat je gewoon zin hebt in gezonde voeding.

Interesse in gezond gedrag

Interesse is dus van belang voor motivatie. Het is daarom belangrijk om in het geval van beweging een bewegingsvorm te vinden die bij je past. Zo sprak ik onlangs met een vriendin van mij die absoluut niet van sporten houdt, maar die nu een bewegingsvorm heeft gevonden die ze liggend kan doen. Dus het voelt totaal niet als sport, helaas is dit vooral in de randstad beschikbaar en niet echt een optie als je elders in Nederland woont.

Dus als je sporten niet helemaal geweldig vindt, probeer dan verschillende manieren van sporten uit. Voor je computer met YouTube, buiten met wandelen, joggen of fietsen, yoga, een groep les op de sportschool of met een privétrainer. Zwemmen. Doe mee aan een teamsport. Er is van alles wat je kunt uitproberen om een bewegingsvorm te vinden die je interesse pakt waardoor je zin krijgt om dat te doen.

Vind je bakken en koken toevallig al leuk en maak je op het moment vooral lekkere cup cakes en taarten? Zoek op Pinterest eens gezonde recepten op die je kunt uitproberen. Zo kan je interesse in koken je helpen om gezond en lekker te eten en kun je jezelf daarin eenvoudig motiveren.

Het belang en de betekenis van je doel bepalen

Misschien heb je er nooit zo bewust over nagedacht wat je persoonlijke belang is om af te slanken en hoe dit je kan helpen om je leven meer betekenis te geven. Pak daarom eens pen en papier en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Waarom is het belangrijk voor mij om af te slanken? Herhaal vervolgens de waarom vraag 5x.

Je zult in die 6 antwoorden zien wat het belang is voor jou om af te slanken en misschien zelfs hoe het je leven betekenis kan geven of je daarmee kan helpen.

Verbeteren van je zelfbeeld voor motivatie

Het onderzoek geeft aan dat het verbeteren van je zelfbeeld ook kan helpen om gemotiveerd te blijven om je goed te gedragen voor het afslanken. Dus in plaats van kritisch te zijn op je lichaam en jezelf lelijk vinden is het belangrijk om de schoonheid in jezelf te zien.

Je lichaam is ontzettend bijzonder. Het kan zo veel doen, je kunt dingen vastpakken, je kunt bewegen, je kunt mensen een knuffel geven. Het is zo bijzonder.

Denk maar eens aan de dieren op deze planeet, een slang kan een andere slang niet knuffelen. Je huisdier kan niet even iets vastpakken, daarom krijg je altijd van die smekende ogen als ze iets van je willen.

Door je te verwonderen over wat je allemaal kunt doen met je lichaam kun je je zelfbeeld al veranderen.

Iedereen heeft ook iets moois. Als je dit zelf niet kunt benoemen kun je het aan mensen in je omgeving vragen. Je zult je verbazen over de antwoorden. Je haar, je ogen, je vingers, je voeten, je kont wie weet wat er allemaal mooi aan je is wat je nooit had opgemerkt.

Verbeteren van eigenwaarde voor motivatie

Je kent de reclames wel van L’oreal: Omdat je het waard bent. Het is heel cliché, maar jij bent het ook waard. Er zijn meerdere manieren om je eigenwaarde te verbeteren zo kun je bijvoorbeeld alles opschrijven wat je ooit in je leven hebt bereikt en daarmee aan jezelf laten zien dat je echt wel wat waard bent. Je mag beginnen bij leren lopen of het veterstrikdiploma.

Vind je het lastig om dit aan te pakken en heb je het gevoel dat het je ondanks deze tips alsnog het gevoel hebt dat je eigenwaarde niet te verhogen is en dat je het lastig vindt om je zelfbeeld te verbeteren?

Met het programma van ikveranderwel krijg je de handvatten om je motivatie intrinsiek te verhogen zodat je bijna moeiteloos kunt afslanken. Het zal in ieder geval met veel meer plezier gaan.

Je kunt een groepssessie volgen of individueel geholpen worden. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca

[1] https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/04000/Exercise_Autonomous_Motivation_Predicts_3_yr.23.aspx

Over de schrijver
Reactie plaatsen